Lagbanner
2017-09-09 16:00

Rotherham - Bury

Inför Spanien – Paraguay

Dags för Spanien att göra upp med historien.

Och det med Torres från start. Igen. Trots att El niño fått blytung kritik och att folkmassan tydligen föredrar Llorente. Men Del Bosque, mannen med den gyllene mustaschen ändrar inte på något. Samma spanska VM-elva startar för tredje matchen i rad. Det innebär alltså fullt förtroende för Torres, och Busquets (som hyllas rejält i Spanien för sina insatser). Förhoppningsvis innebär det också en fortsättning av Spaniens övertygande andra halvlek mot Portugal. Där visade laget inte bara en offensiv styrka – Spanien visade också att tiki-taka är ett effektivt sätt att försvara sig på. Det blir liksom lite svårt för motståndaren att kvittera när man inte ens får lukta på bollen.

Det känns som att det knappast kommer att dyka upp ett bättre läge för Spanien att göra upp med sin mörka VM-historia. Inte för att Paraguay på något sätt är ett dåligt lag, men framför allt för det här spanska laget har så enormt mycket vacker och effektiv fotboll inom sig. Dessutom är det ett lag som tvingats genomlida pressen att åka ut redan i gruppspelet redan från match 2. Tack vare (eller hur man nu ser det) förlusten mot defensivt kompakta Schweiz.  En press som kanske har lyft laget.

Nu väntar, i förhand, en liknande prövning för La Roja. Ett försvarsmässigt orienterat Paraguay är Spaniens sista hinder från att göra sitt bästa VM någonsin. Spanien visade mot Portugal i åttondelen att laget har det tålamod som krävs för att nöta sönder en tät defensiv. Men för att bli helt friskförklarat från Schweizsyndromet krävs vinst mot Paraguay.

Paraguay är i liknande läge, vinst idag och nationens bästa VM någonsin är ett faktum. Förbundskapten Martino har dyrt och heligt lovat att inte lägga sig på passivt försvar – istället är det hög press på Spaniens bolltrollare som ska gälla. Frågan är om Paraguay orkar det, med tanke på att laget tvingades till en förlängning mot Japan i åttondelen.

Statistik är till för att brytas, och det kommer att ske idag. En siffra får dock gärna stå kvar, den som säger att Spanien inte har förlorat mot Sydamerikanskt motstånd i VM sedan 1986. Hjärnan säger att det här går vägen - att Spanien tar sig till semifinal i VM för första gången någonsin. Hjärtat är dock för fyllt av overkliga domartabbar, fula armbågar och diverse straffmissar för att vara helt övertygat. Men det här måste gå vägen, Spanien vinner. (Och snälla. Låt det inte bli straffar.)

Troliga startelvor:

Spanien: Casillas; Capdevila, Puyol, Pique, Ramos: Xabi, Busquets, Xavi; Villa, Torres, Iniesta.

Paraguay: Villar; Morel, Alcaraz, Da Silva, Bonet; Riveros, Caceres, Vera; Santa Cruz, Barrios , Benitez

R V2010-07-03 10:24:00
Author

Fler artiklar om Spanien