Lagbanner
Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Ingenting

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Ingenting

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika

Nu börjar det likna något. Ni kan den gamla Kentlåten. "Ingenting, först kom ingenting, sen kom ingenting... dem jävlarna tog oss en efter en"... 
Men nu är det inte så längre. Inte alls. Efter oändligt antal sorger och lika många bedrövelser är Spanien nu i en semifinal i ett VM i fotboll. Något som aldrig tidigare hänt förut. Och precis som när Italien kickades ut ur EM 2008 så är nu en evighetslång förbannelse bruten. Vägen till final ligger öppen, men först väntar tunga, tuffa, industrimaskineriet Tyskland.

Givetvis blir matchen en repris på EM-finalen 2008 men också ganska mycket en liknelse av U21-matchen på Ullevi förra sommaren. Redan då satt jag och en kompis på läktaren och sa att Jerome Boateng skulle bli något stort inom en snar framtid. Föga kunde vi ana att han, samt målvakten Neuer, Khedira och Özil skulle spela i VM redan ett år efteråt. Förbannat bra dessutom. Då slutade matchen 0-0 och var kanske den tråkigaste på hela U21-EM. Något säger mig att det bli annorlunda nu.

Tysken har slagit Australien och Ghana men också fått spö av Serbien i kanske VM´s tuffaste grupp. Efter det har man krossat både England och Argentina. Kan man göra annat än lyfta på hatten? Detta blir en tufft nöt att knäcka.

***
Paraguaymatchen blev precis så svår som magkänslan sa och domaren blev det gift vi alla oroat oss för. Mannen från Guatemala kändes osäker, blåste ömsom för ingenting, ömsom missade han rena överfall och så vidare. Och vad hände egentligen?
Först straff till Paraguay (Piqué: neeej mister, jaaaag gjorde ingenting. Drog honom inte alls i armen, lovar). Solklar. En lika solklar räddning av Casillas (han klistrade bollen!).
Sen straff till Spanien i anfallet efter. Mål. Men den måste gå om. Helt fair. Men sen. Kapningen på Cesc på returen är inte att leka med och precis som Glenn Strömberg sa. Straff sju dagar i veckan. Domaren spelade ut hela sitt CV på bara några minuter och matchen såg förstörd ut. Kvartsfinalspöket ni vet...

Inte ens när det avgjordes skulle det gå lätt. Stolpe Pedro, stolpe, stolpe Villa. Mål. Jaaaa, äntligen. Pust, suck, stön. Varför ska det vara så svårt!? Spanien ska nog vara glada de har David Villa i detta VM...

***
Spelet ser stundtals stelt och stereotypt ut men visst känns det ändå som att Xavi och Iniesta lagt in en högre växel? Kommer bara Torres igång nu också så kommer det bli riktigt bra. Spanien växer sig in i turneringen sakta men säkert.

***
Semifinal på onsdag härnäst. Små nätta, sangríadrickande spanjorer med förkärlek till tjurfäktning, havet, tapasrundor och Estopa mot tunga, disciplinerade öldrickande tyskar med knödel på tallriken, kraftwerk i öronen och Mallorca som favoritsemestermål.

Självklart överdriver jag. Kanske också generaliserar grovt. Men ni förstår liknelsen och ser skillnaden? Lagmaskinen Tyskland blir bra mycket tuffare att knäcka nu, utan Ballack, än i EM-finalen. Spanien måste höja sig, ordentligt.

***
VM-spöket är övervunnet men kom ihåg. Ännu har Spanien inte vunnit något...

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-07-04 09:57:00
Author

Fler artiklar om Spanien