Lagbanner
Fuera de juego - VM-special
Fernando Torres letar fortfarande efter formen

Fuera de juego - VM-special

VM-fuera igen. Denna gången med snack inför Spaniens första VM-semifinal någonsin och det mästerskap som hittills passerat

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Johanna Frändén, Aftonbladet/SVT


Spanien spelar semifinal i VM för första gången. Vad blir det viktigaste för att ta sig förbi Tyskland? 

Robert:
- Ja att besegra tyskarna så klart. Men hur gör man det? Tyskland har ju minst sagt imponerat. 8-1 på två matcher mot England och Argentina. 8-1!! Det är sällan eller aldrig jag har sett ett så rörligt och samspelt lag som dagens Tyskland. I den senaste matchen mot Argentina såg det ut som det var 20 tyskar på planen. Ska Spanien besegra dem krävs en hel del skicklighet och tur.

Tyskarna anfaller med hela laget, gärna genom snabba spelvändningar. Kan Spanien stoppa uppspelen och i sin tur vända spelet är mycket vunnet. Vinna över Tyskland på tyskarnas vis.

Sen så ska vi ha klart för oss att Spanien vann EM-finalen för två år sedan. Lyckas man hitta tillbaka till det spelet och bolltrollandet så att tyskarna inte får röra bollen, och att det äntligen lossnar för Torres, då kan det bli succé ändå. Tyskland kan inte ligga på topp i fyra veckor och Spanien har faktiskt gått till semifinal utan att alls göra det. Vänder det nu? Läge för ombytta roller.


Nina:
- Framför allt måste Spanien stänga tyskarnas kantspel. Hittills har La Roja - with all do respect - inte mött på det mest namnkunniga av motstånd, och semifinalen blir, som jag ser det, den på förhand första "riktigt svåra" matchen.
Tyskland har spelat bäst i turneringen såhär långt, och de har till skillnad från Spanien visat på en enrom bredd i sitt spel och i det generella tänket. De är väldigt oberäkneliga, och de som pekar på EM-finalen som någon slags pelare att luta sig tillbaka mot är långt ifrån rätt ute. Inget av lagen är detsamma idag som de var då - och med handen på hjärtat tycker jag det är Tyskland som gjort den bättre utvecklingen.
Allt det här är förstås oviktigt på onsdag. Då är det bara nuet som spelar roll. Dagsformen är egentligen det enda som räknas när allt man har att tillgå är nittio minuter plus eventuell förlängning och inte ett helt år att rätta till sina misstag på.
Jag är rädd att Spanien får problem med tyskarnas offensiv.
Tror att Alonso och Piqué kommer att spela avgörande roller.


Johanna:
- Att Carles Puyol visar att han bara är 32 år ung och att Joan Capdevila minimerar misstagen mot Mesut Özil som kommer att sticka på högerkanten så fort han vädrar Villarreal-backens flackande blick. Det var defensiven det. Framåt måste Andrés Iniesta fortsätta som i andra halvlek mot Paraguay, han måste VÅGA utmana. Och David Villa måste göra målen, det har vi ju lärt oss nu.





Torres underpresterar kanske mest av alla i det spanska landslaget - är det dags för Del Bosque att bänka El Niño i semifinalen? Och vad har Del Bosque för alternativ? 

Robert:
- Ja, det skulle han gjort redan efter två matcher. Det går inte att chansa att en spelare ska hitta formen i en semifinal. Då är det bättre att ha honom som inhoppare. Alla vet vad Torres är kapabel till i sina bästa stunder och han gör sig säkert bättre att som hungrig få komma in och bevisa att han ska spela.

Vad gäller alternativen så är det hugget som stucket. Llorente var bra i sitt inhopp men tyngd och längd kanske inte behövs initialt mot Tyskland. Då tror jag Pedro är bättre. I den form han har befunnit sig under hela säsongen så är han just nu allt det Torres inte är. Pedro skapar, oroar och framför allt, kommer till avslut. In med Pedro helt enkelt.


Nina:
- Det är så svårt att förhålla sig till, eftersom jag inte vet vad Del Bosque är ute efter. Torres har förvisso inte varit bra, men han stjäl en del uppmärksamhet från motståndarnas försvarare.
Sedan tycker jag verkligen inte att han ska gå rakt in i startelvan för att han varit bra tidigare. Ingen ska leva på gamla meriter, det sänder ut helt fel signaler.
Jag tror dock att Del Bosque startar med Torres mot Tyskland. kanske för att sätta lite psykisk press på dem, det var trots allt han som avgjorde EM.
Men jag tillhör dem som hoppas på Llorente och tror att han kan tillföra en dimension i offensiven.


Johanna:
- Ja, jag tycker det. Nu finns inga skäl att vara sentimental. Antingen byter han med Llorente eller kör både Llorente, Villa och Navas i anfallet, flyttar ner Iniesta och bänkar Busquets. Men så mycket förändringar i en match låter också vanskligt och Navas är nog bättre som ett oförutsägbart kantbyte i mitten på andra halvlek om Spanien kör fast.




Vilka spelare skulle du vilja lyfta fram i VM hittills - och vilka har gjort dig besviken? 

Robert:
- Finns hur många som helst att hylla. Diego Forlán, hela Ghana, Tyskarnas kids, David Villa, Wesley Sneijder, Suarez målvaktsspel, Nya Zeelands förlustnolla och så vidare, och så vidare. Afrika har verkligen klarat av att arrangera ett mästerskap och oj så galet det har varit. Både positivt och negativt.

Största besvikelsen däremot. Det har nog varit Fernando Torres. Trots att han varit skadad en längre tid och inte spelat så mycket så var mina förhoppningar enorma beträffande honom. Och vad gjorde Wayne Rooney i VM? Messi? Hela Italiens lag? Och Frankrike?! Herregud Frankrike!

Sen ska vi inte ens gå in på alla kostsamma domartavlor, alla filmande spelare, alla idiotiska efterslängar och röda kort. VM har varit allt annat än en uppvisning i Fair Play.


Nina:
- Jag har ägnat stora delar av mina matchrapporter åt att hylla David Villa, och gör det här igen. Är det någon som visat att han klarar av att kliva fram när de andra inte räcker till så är det Villa. Citerar mig själv i ämnet: "Han som måste göra det tillslut, och som gör det - infrirar löften och skriver drömmar. Gång på gång på gång. Det blir lite monotont att sjunga hans lov om igen, men det är så den här sången komponeras. Det finns alltför få hjältar i det Spanien vi ser idag, och enda sättet sånger skrivs för medelmåttor på är som drömmar om andra de kan lyssna på, för att fylla ut tystnaden.
Villa går in och gör skillnaden, vågar göra det. "
Han och Casillas räddade egenhändigt kvar Spanien mot Paraguay.

Annars är jag nog mest imponerad av Tysklands Tomas Müller. Han har inte fyllt 21 ännu ens en gång, "bolllkallen".

Sämst i Spanien har väl ändå Puyol varit. Han hinner inte med på denna nivå längre, och hade det inte varit för att andra städat upp efter honom så hade Spanien mycket väl kunnat vara ute ur turneringen vid det här laget.

Utanför La Roja är det många stora stjärnor som visat varför begreppet bäst i världen inte finns på riktigt, utan närmast definieras som bästa stjärna i stora klubblagsfotbollen, exempelvis: Rooney, Cannavaro, Messi, Kaka, C.Ronaldo, Ribery - vart var dessa när de så väl behövdes?
När de kunnat bevisa så mycket?
Inte där, i alla fall.



Johanna:
- a) Diego Forlán är väl den största stjärnan som inte gjort någon besviken en enda gång. Özil och Schweinsteiger så klart och Klose som jag redan talat mig varm för på bästa sändningstid.

b) Hela Italien fick mig att nästan vilja gråta (Cannavaro och Chiellini mest) och i Spanien är förstås Torres det stora sorgebarnet. Kaká gjorde en bra kombination på hela turneringen och Iker Casillas har blandat och gett, men verkar i alla fall vara på gång. Wayne Rooney är nog ändå den allra största besvikelsen och hade dessutom den dåliga
smaken att kaxa tillbaka när han blev utbuad. Not my boy that one. Xavi Hernandez är aldrig dålig, men han har inte briljerat en hel match ännu.




La Ligas två största stjärnor - Leo Messi och CR har lämnat VM utan sin vanliga glans. Vad hände? 

Robert:
- Deras lag var inte bra nog. De själva kan inte göra ett lag. Formen var inte den bästa och kanske, kanske var förväntningarna alldeles för höga. Enough said.


Nina:
- Oj. Kan det vara så enkelt att de är för vana att bli uppassade av "betydligt bättre" spelare till vardags än de som de spelar med i landslaget, eller är det bara mina fördomar om dylika stjärnor som talar?.
Ska jag tala bara för mig (och det ska jag ju här) så infirade både C.Ronaldo och Messi just de förväntningar jag hade på dem i detta VM - och det är alltid trevligt att få sina teorier bekräftade. Om än bara för sig själv, för sin egen skull.

Låtom mig slutligen citera Erik Niva: "Känslan i Argentina är att Tévez har skapats i slummen, medan Messi är framställd i ett laboratorium i Barcelona. "
Min individuella uppfattning är den att stora delar av svaret finns där i.


Johanna:
- Leo Messi verkar fortsatt mentalt tyngd av att spela i landslaget. Han gjorde inte en dålig turnering, men de gånger han kom igenom var avsluten förbryllande svaga och dåligt placerade tycker jag. Cristiano Ronaldo gick på pappaledighet direkt efter
gruppspelet. Men på det stora hela tror jag att den här enorma pressen som de båda spelat under den gångna säsongen tog ut sin rätt till slut. Man orkar inte vara bäst i världen vecka efter vecka, månad efter månad.



Hasta Luego!

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-07-06 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien