Lagbanner
Tyskland - Spanien 0-1<br> VM-final!
Puyol nickar La Selección till landets första VM-final någonsin!

Tyskland - Spanien 0-1
VM-final!

Sagan går vidare när rekorden fortsätter att slås. Med matchens enda mål signerat av lagets hjärta Puyol så är nu La Selección klara för landets allra första VM-final på söndag

Efter nära 73 minuters mittfältsfightande avgjorde den allra största krigaren av dem alla med en stenhård nick från nära håll. När hela världen talade om Villa eller Klose klev Carles Puyol istället fram och nickade lika oväntat som skönt La Roja till VM-final. Spanien gjorde sin hitills bästa match i hela VM och av Tysklands tidigare mästartakter syntes intet. 

Efter 72 spelande landskamper som resulterat i två mål men framför allt oavbrutet springande, nickande, tacklande och kämpande var det ingen som trodde att Puyol skulle få en avgörande roll som målskytt ikväll. Men efter att helt omarkerad fått gå upp på en hörna satt bollen som en stenhård projektil i nätmaskorna bakom Neuer i Tysklands mål. Den stora germanska maskinen var slagen och VM´s på förhand största favorit har nu nått sitt mål. EN VM-final!

"Fotboll är ett spel där 22 man spelar i 90 minuter och sen vinner Tyskland efter straffar." Ett citat vi hört ofta. Alldeles för ofta. Likaså "Tyskland går alltid till final". Men fram till idag är det andra bullar som gäller. Det tidigare så hyllade Tyskland kom ingenstans mot ett bollsäkert Spanien och den nya devisen blir nog istället "Fotboll är ett spel där 22 man sliter och kämpar på mittplan och sedan förlorar Tyskland på en försvarsmiss". Nya tider helt enkelt.

Matchen gestaltade sig precis som många trodde. Tyskarna backade hem, lät Spanien trilla boll och väntade skoningslöst på att erövra bollen för att vända spelet så framgångsrikt som bara Tyskland kan. Skillnaden mot för deras tidigare matcher var dock att Spanien pressade högt och inte tillät Tyskland att ens röra bollen. Vicente del Bosque som äntligen vågade ersätta Torres med Pedro hade läst sin läxa väl och vilken skillnad det blev med Barcelonaspelaren i anfallet istället för formsvage Torres. Pedro som inte ens hade spelat en enda landskamp före han togs ut i VM-truppen slog direkt en klasspassning till David Villa som sånär resulterat.

Första halvleken blev ett enda stort slag på mittfältet där båda lagen vill vinna boll. Och mitt i alla skyttegravsanstormningar stod Puyol och Piqué som det ultimata försvaret längst bak och på mitten erövrade Xavi och Iniesta boll som aldrig förr understödda av ständigt springande Busquets. Tyskland försökte men lyckades verkligen inte vinna bollen av de kvicka spanjorerna. Det enda problemet var bara att Del Bosques mannar inte heller lyckades komma till mer avslut än det nämnda missade skottet från nära håll av David Villa.

De sista 45 minuterna fortsatte med samma mittfältskrigande som den första slutat. Skillnaden var att spanjorerna började äta sig närmre och närmre ett mål. Dock utan att Neuer egentligen fått göra någon räddning. Just före målet började tyskarna bryta igenom det spanska försvaret och man trodde det skulle bli precis som det alltid blir när ett lag har överhanden. Det andra gör mål. Men inte denna gången.

Puyols huvud visste vad det ville och med endast kvarten kvar att spela var det inte mycket som tydde på en tysk kvittering. Trots visst tryck på slutet blev det inte så. Istället var Spanien mer än nära att göra 2-0 när Pedro och Torres kom fria med målvakten men den annars så utmärkte Pedro slarvade minst sagt bort läget. Något som kunde visat sig ödesdigert men nu när det med facit i hand gick vägen känns det som det kvittar. Spanien är i VM-final!

1-0, 1-0, 1-0. Där har ni Spaniens alla matcher i den andra rundan. Inte den skönfotboll vi förväntat oss före VM. Men allvarligt talat, vem bryr sig? På söndag spelar Spanien VM-final ändå! Och hur det än går vinner ett land som aldrig tidigare vunnit ett VM.

Avslutningsvis tackar vi de fyra P´na. Puyol, Piqué, Pedro och Paul. Bläckfisken Paul alltså. Tack, tack, tack, tack.

A por ellos!

Matchfakta:
Tyskland - Spanien 0-1
Durban Stadium, Durban

Mål:
0-1 Puyol, min.73

Domare: Viktor Kassai (Ungern)

Laguppställningar:

Tyskland:
Neuer;
Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng (Jansen);
Khedira (Gómez), Schweinsteiger;
Trochowski (Kroos), Özil, Podolski;
Klose

Spanien:
Casillas;
Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila;
Busquets, Xabi Alonso (Marchena);
Iniesta, Xavi, Pedro (Silva);
David Villa (Torres)

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-07-07 23:10:00
Author

Fler artiklar om Spanien