Lagbanner
Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Världens blickar mot Spanien

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Världens blickar mot Spanien

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika

Dan före dan. Dagen före matchen vi alla väntar på. VM-finalen mellan Spanien och Holland. Den dyraste truppen som alla trodde skulle gå till final mot ett Holland som på ett sätt smygit med i skymundan och vunnit samtliga sina matcher.

Idag och framför allt imorgon riktar hela världen sina blickar mot Spanien. Presscentrat i den spanska förläggningen är överfullt, matchen är totalt slutsåld (naturligtvis) och framför exakt hela världen bänkar man sig framför tv-apparaterna. Efter otaliga kvalrundor, gruppspel, slutspel och en massa dramatik återstår det nu endast två lag. Och spanjorerna tar tillfället i akt att njuta.

Casillas: "Vi är stolta över den glädje vi kunnat skänka folket där hemma."
Xabi Alonso: "Ännu återstår det bästa."
Busquets: "Den bästa matchen återstår."
David Villa: "Det ska inte finnas kvar någon som helst ork i våra kroppar efter matchen."
Sergio Ramos: "Det är våra livs match".

Oavsett hur det går har några spanjorer efter finalen möjligheten att bli utsedda till VM´s bäste och därmed få Guldbollen. Håll därför utkik efter vad Xavi, Iniseta och David Villa sysslar med i matchen. Mitt tips går till Xavi. Det är hans tur nu...

***
Matchen döms av engelsmannen Howard Webb. Mannen som blev mordhotad efter EM i Östterike/Schweiz och även densamme som dömde Spaniens premiärförlust i detta VM. Ett dåligt omen kanske?

Men å andra sidan har allas vår kärleksbläckfisk slagit till igen. Utan att tveka valde Paul att Spanien skulle vinna VM. Men det gjorde å andra sidan min fotbollshatande blivande fru redan före mästerskapet också. Var är rubrikerna?

***
Missa inte vårt uppsnack inför finalen. Det ser du under fliken VM 2010 eller här.

***
Det är på många sätt ett bra VM för Spanien. Inte minst för det spanska folket som mitt i den tyngsta finanskrisen har något att glädjas för. Å andra sidan är nog inte arbetsgivarna lika glada i slutändan när deras anställda tittar på fotboll istället för att få landet att gå runt.

Till råga på allt har mängder av företag och butiker redan före VM gått ut och sagt "Pengarna tillbaka om Spanien vinner VM". Gissa om de ångrar de orden idag.

***
VM´s trend. Att lova världen att man ska springa naken genom sin huvudstad om sitt land vinner. Om man inte heter Larissa Riquelme och bor i Paraguay förstås. Då poserar man naken trots att landet förlorade också. Givetvis ett smart PR-knep för att få tonvis med träffar på egna hemsidan. Man kanske borde lova något liknande själv? Hmm..

Frågan är inte om den holländska modell jag inte kan komma på namnet på tog priset bara. Hon lovar oralsex till alla sina egna fans om Holland vinner VM. Ett djärvt löfte som jag tvivlar kommer att hållas. Eller så är hon bara iskall och vet att Spanien kommer vinna. Oavsett - var hon inte känd förut så är hon det nu.

***
Det spanska förbundet RFEF bjuder in EM-hjältarna Marcos Senna, Dani Güiza, Santi Cazorla och Diego López att se matchen live i Sydafrika. Ett fint tecken när Spanien nu går upp i sin andra raka mästerskapsfinal.

***
Hollands prestation i all ära men till och med holländarna själva verkar tro på Spanien. I alla fall gör dem allt de kan för att lägga över favoritskapet på sina finalmotståndare.
Johann Cruyff, Ronald Koeman och Ruud Van Nistelrooy säger alla att spanjorerna är klara favoriter.

Cruyff:
" Den fotboll Spanien visade upp mot det magiska Tyskland vi fått se sade allt. Spanien, Barcelonas kopia, är fotbollens bästa förespråkare. Alla i Holland hade hellre mött Tyskland i final."

***
Imorgon sitter jag laddad i den nya lägenheten, med fungerande internet, för att se Spanien sluta cirkeln och ta sitt första VM-guld någonsin. Bredvid mig sitter min flickvän och är lika upprymd hon. Givetvis för att VM snart är slut, inget annat. 

4-0 till Spanien. Någon?

***
Kommer ni ihåg hur det började förresten? Med en svensk seger på Råsunda. 2-0. Efter det och en efterföljande förlust mot Rumänien har Spanien tagit sig samman och vunnit i stort sett allt i tre år. Enligt GP ska Iker Casillas före EM 2008 ha sagt följande:
"Matchen i Stockholm förändrade allt. Svenskarna visade oss hur viktigt det är att spela som ett lag."

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-07-10 09:55:00
Author

Fler artiklar om Spanien