Lagbanner
Fuera de juego  - Vi summerar
Campeóne, Campeóne. En bild vi får vänja oss vid i framtiden?

Fuera de juego - Vi summerar

Sista Fueran för sommaren pratar om det spanska VM-guldet, framtiden för landslaget och hur Världsmästarligans status eventuellt kommer höjas

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Tobias Regnell, Chefredaktör Offside
Per Zander, Fotbollskanalen


Spanien vinner VM för första gången och som första europeiska lag utanför sin egna kontinent. Kommentarer?

Robert:
- Ja, vad ska man säga. Världsklass kanske. För det var det. Jag trodde spanjorerna skulle få det svårt att gå hela vägen. I ett VM handlar det om så mycket mer än bara vara bra. Men tji fick jag. Tack och lov.

Spanien växte sakta men säkert genom hela turneringen och vann egentligen utan att imponera för mycket. Matcherna mot Tyskland och Holland är två snart klassiska fältslag där båda motståndarna fick sina chanser att göra mål, gjorde det inte, och fick därmed kapitulera. Spanien vann fair and square. Ett stort jäkla grattis helt enkelt!

Vill också passa på att gratulera Holland till ett fint VM. Det ska ni ha cred för.
Ett silver är inte fy skam.


Nina:
- Tycker att turneringen som sådan varit medelmåttig.
Det som verkade bli Copa America blev EM tillslut.

Men Spanien ska hyllas för sin smarta satsning, som bar hela vägen fram. Man gav inte allt från början, och hade gott om extra krafter att ta till vid behov.
Visst, man kom inte upp till toppen av sin kapacitet, men vad är det att gråta över när laget ändå vann?

Kan man vinna utan att spela på toppen av sin förmåga är man ganska skönt överlägsen.

Rätt lag vann, även om det förmodligen var Tyskland de flesta 'föll för' under mästerskapet. Det finns segrar och segrar.


Tobias:
- Välförtjänt. Många klagade på att den spanska offensiven inte var så sprudlande. Och visst, Busquets är ett tråkigare val än Xabi Alonso. Men det är imponerande att inte släppa in ett enda mål i utslagsfasen – och ändå spela offensiv fotboll.


Per:
- I den aspekten har jag personligen sett Afrika som en neutral arena. Det förvånar mig inte att ett europeiskt lag vann på kontinenten, lika lite som det hade förvånat mig om det hade varit ett sydamerikanskt. Jag lägger ingen större vikt vid det, förutom att ännu en historisk tradition bröts.




Vilka i Spanien förtjänar att hyllas det där lilla extra och varför och vem, om någon, ska ha bannor?

Robert:
- Jag kan inte ge ris en dag som denna. Istället lyfter jag fram Casillas, Iniesta och Villa som de allra viktigaste och största hjältarna. För mig är dessa herrar de tre som var nyckeln till framgång.


Nina:
-  Tycker att framför allt Casillas, Villa, Busquets och Iniesta är dem som ska applåderas här.
Ja, Busquets. För han växte och växte - och vad är bättre än att se något som fungerar från början om inte att följa en spektakulär utveckling?.
Jag har aldrig varit något större fan av Sergio B, det vet ni, men under den här turneringen såg jag sidor hos honom jag lyckats missa tidigare - och gillade dem.
Vi ska inte glömma bort honom här.

Sämst?
Döh.
Torres.
Men likförbannat är han världsmästare, han med.


Tobias:
- Xavi och Iniesta är otroliga. De har i princip återuppfunnit en nygammal sorts fotboll, just när alla sade att det aldrig mer kommer att gå att vinna titlar på det sättet. 


Per:
- Vicente del Bosque tycker jag har skött sina kort fantastiskt. Förbundskaptenten har ständigt varit ett föredöme och inte trampat i klaverat. Varken när det gäller att "ramla dit" och ge kritikerna svar på tal, eller för att låta euforin skena i väg inom truppen. Dessuom har han stått fast vid sina principer, och med facit i hand, inte lämnat något åt slumpen.

På den andra frågan tycker jag inte att någon, inom det spanska förbundet och laget, förtjänar några bannor en vecka som den här. Möjligen skulle vi i viss mån kunna klanka på inhemsk spansk press. Men på det stora hela tycker jag att samtliga har skött sig och uppträtt utmärkt.






Om två år är det EM i Ukraina/Polen. Många av dagens tongivande spelare kan då ha gjort sitt. Hur ser du på framtiden för La Selección? Finns det någon framtid för tiqi-taka? Vilka lämnar truppen? Och vilket lag kommer Spanien att mönstra 2012?

Robert:
- Som dubbla mästerskapssegrare känns det som att rätt mycket kan hända hos mätta(?) spanjorer men jag tror nog att de allra flesta trots allt blir kvar. Hela laget känns som en modern variant av Bengan Boys. Det svenska handbollslandslaget under 90-talet ni vet. En samling glada, goa gubbar med en enorm vinnarskalle. En unik sammansättning segrare som tyvärr faktiskt blir svåra att ersätta trots ett redan inkört spelsystem.

Av dagens startelva tror jag Puyol, Capdevila och Xavi börjar känna att de gjort sitt i landslaget. Kanske till och med Iniesta. Men det säger jag med tvekan. Hans spelstil sliter mycket på hans tunna kropp och det kan inte vara kul att bli nedsparkad gång på gång.

Det "nya" landslaget byggs istället fortsatt vidare på Villa/Torres på topp men med större ansvar till Cesc (äntligen) på mitten och försvinner Iniesta så får vi inte glömma bort David Silva eller helt oprövade kort som Azpilicueta, Monreal, Pedro León, Javi Martínez, Canales, Munuain och så vidare, och så vidare. Återväxten är minst sagt god. Spelare saknas inte. 

Problemet är bara att få ihop en lika god gruppdynamik som idag där klubblag, etnicitet eller olikhet inte spelar någon roll. För Spanien och för alla andra länder. Kolla bara på en kille som Pepe Reina. Andramålvakt och inte en minut i VM. Ändå den mest lysande stjärnan under segerfirandet och kanske gladast av alla. Hur ofta ser man en sådan sak?


Nina:
- Puyol har tydligen sagt att han slutar i landslaget nu, även Capdevila och Xavi börjar bli till åren, även om jag tror att den sistnämnde gladeligen spelar EM - kanske väljer att låta den turneringen bli hans sista med La Roja.

Men framtiden har jag inga betänkligheter kring. Vi har en gyllene generation som kanckar på porten, med spelare som Pedro Leon, Ander Herrera, Canales, Victor Laguardia, David De Gea, Azpilicueta och så vidare.

Kanske får man frångå dagens spelmodell en aning då man tappar motorerna på mitten - det är inte vem som helst som kan spela som Xavi och Iniesta, det räcker inte att "veta hur man gör". Å andra sidan förlorar man alltid i förlängningen på att inte kunna variera sig.
På att bli alltför beräknelig.
Den här gången räddade Del Bosque det genom att ha bra tankar bakom sina byten - Llorente för mer direkt spel, Pedro för ökad rörlighet.
Det funkade.



Tobias:
- Jag ser inte att att särskilt många spelare ska ha försvunnit då. Det är väl Puyol och Capdevila som försvinner från startelvan, och så kanske Xavi är lite tröttare. Men återväxten är ju enorm. Spanien, och i viss mån Tyskland, ser bäst rustade ut av de europeiska landslagen om man tittar mot EM 2012 och VM 2014. Italiens och Englands problem har däremot nog bara börjat, jag har väldigt svårt att se något av de lagen som EM-segrare. Vad gäller tiqui-taca – i matcher där Iniesta saknats har man ibland sett att Barcelonas spel blivit ineffektivt. Frågan är om det är Iniestas och Xavis spetskvaliteter som gjort spelstilen möjlig eller om den går att föra vidare till nästa generation. Jag är lite orolig att vi nu sett en unik samling spelare – och därtill en mycket bra och uppoffrande laganda – i Barcelona och Spanien, och att spelstilen inte så lätt går att föra vidare till nästa generation.


Per:
- Visst finns det en framtid för tiqui-taka, som fullständigt normalt också behöver och kommer att utvecklas. Ett prov på det har vi också sett under årets VM. Den främsta fördelen med det spanska landslaget är att, bortsett några verkligen tongivande spelare som Xavi och Iniesta, truppen inte är främmande för förändringar. I motsats till att behöva det. Det kommer många spelare bakom som kan spelsättet och snabbt kan integrera sig i truppen.
Vilka som lämnar? Tja, de ålderstigna, Puyol har ju tillexempel redan varskott att han är in slutfasen. Några andra kan bytas ut mot andra som kan bli minst lika viktiga, men det är knappast något som vi verkligen får ett utbyte av att spekulera i nu. Den som försöker är snett ute.



Många av världsmästarna spelar också sin klubblagsfotboll i La Liga. Hur påverkar det och VM-guldet Världsmästarligan tror du? Kommer det höja intresset och standarden och på vilket sätt?

Robert:
- Kan intresset bli större? Möjligtvis tack vare att Mourinho anslutit i så fall. Det bara måste ha varit dödsstöten för Serie A att förlora honom. La Liga blir helt klart en ordentlig profil rikare oavsett hur det går för Real Madrid. Mourinho levererar alltid.

Med Spanien som både Världs- och Europamästare och när England misslyckades i VM så bara måste La Liga snart gå om Premier Leauge i uppmärksamhet. Jag vet att det är svårt att tvätta bort de gamla ränderna men det känns i alla fall som att den nya generationen värdesätter den spanska fotbollen minst lika mycket som den engelska. Om inte mer.

Och så länge Zlatan är kvar så nickar svensk media instämmande.


Nina:
- Intresset för den spanka ligan har ökat successivt de senaste åren, självklart till stor del på grund av de många profilerna och det lär knappast minska efter VM-guldet.

Att så många spelare representeras av två lag förenklar väl på sätt och vis det hela, även om jag tror att det är behjälpligt för helheten om man vågar ta in lite nytt blod också.
Det gäller även intresset för ligan. det blir lite väl tjatigt, annars. Vilket jag är säker på att många håller med om - då de använder sig av följande argument som förklaring på varför de inte följer Liga BBVA:
- Det handlar ju alltid bara om samma två lag.

Dessutom - bredd och variation berikar. Allt. Så är det alltid.


Tobias:
- Publikintresset borde öka, även om det nästan bara är spelare från de två storklubbarna som synts i VM. Vad gäller landslaget tror jag att det tvärtom varit väldigt viktigt att några spelare spelar/spelat i andra ligor, även om Fábregas, Torres och Xabi Alonso inte var de dominerande spelarna under VM.


Per:
- Framförallt medföljer VM-guldet att det blir ännu mer fokus på ligan, att det blir än mer prestigefullt att spela i Spanien. Det är förstås positivt och kan bidra till ytterligare kvalité, men först och främst så blir förhandlingssituationen när det gäller teveavtal en ännu hetare potatis.





Trevlig sommar!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-07-14 18:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien