Lagbanner
#13. Málaga C.F – Mot nya höjder med hjälp från Qatar

#13. Málaga C.F – Mot nya höjder med hjälp från Qatar

Robert och Nina tippar La Liga. I mitten av tabellen tror vi Málaga hamnar, och inte enbart tack vare shejkens inflytande i klubben

#13. Málaga C.F

Abdullah Ben Nasser. Så heter han. Shejken som ska föra Málaga mot Europatoppen. Ett lag som räddade sig kvar i högsta ligan tack vare oavgjort mot Real Madrid i den allra sista omgången förra säsongen. Det skuldtyngda Málaga är nu åter fritt att flyga mot nya höjder i ligatabellen då shejken räddat ekonomin och gjort klubben historisk som den första utlandsägda i Spanien. Ben Nasser tar inte bara Málaga in i en ny epok, han öppnar också en ny era i spansk fotboll. 



Fernando Sanz har lämnat sin plats och istället har vi inte bara en arabisk utan också en portugisisk vinkel på dagens Málaga. Ferreira köptes in från sin tränarposition i Porto och klubben som nu spelar 4-3-3 har en öppet uttalad vision att spela som just Porto. 

Trots många nyförvärv, denna gången med lite mer kvalité och målförmåga än vanligt, har försäsongen varit bedrövlig men med lite flyt i spelet kan det ändå bli en bra tabellplacering för Málaga. Men mer för att det gick oförtjänt dåligt i fjol än att det ska ha blivit så mycket bättre. Kom ihåg, det är först om fyra år vi kan börja kräva toppresultat… 

Klubbfakta:
Kommer från: Andalusien, Södra Spanien
Fjolårsplacering: 17
Tröjfärg: Blåvit tröja, blå shorts
Arena: La Rosaleda (28.963)
Smeknamn: Boquerones

Nyförvärv:
Jesualdo Ferreira, tränare - Porto
Eliseu, mittfältare - Zaragoza
José Salomón Rondón, anfallare - Las Palmas
Edinho, anfallare - PAOK Saloniki (tillbaka från lån)
Javier Hernan Malagueño, mittfältare - Ciudad Juarez
Sandro Silva, mittfältare - Botafogo
Sebastian Fernandez, anfallare - Banfield
Galatto, målvakt - Litex Lovech 
Quincy, anfallare - El Sadd

Spelarförluster:
López Muñiz - klubb okänd
Xavi Torres - Levante (lån)
Roberto Santamaría - Las Palmas
Gustavo Munúa - Levante
Stepanov - Porto
Javi López - Ponferradina (lån)
Victor Obinn - Inter (tillbaka från lån)
Valdo - Espanyol (tillbaka från lån)
Forestieri - Genoa (tillbaka från lån)
Caicedo - Manchester City
Toribio - Ponferradina
Jordi Pablo - Cartagena
Benachour -
David Gonzalez -
Edu Ramos -

Försäsong:
Málaga – Atlético Malagueño 0-1
Málaga – Estepona 1-0
Málaga – Hamilton Academics 2-0
Málaga – Real Betis 2-0
Mainz 05 – Málaga 2-0
Panionios – Málaga 0-1
Weben Wiesbaden – Málaga 3-2
Granada – Málaga 1-0 
Málaga - Parma 2-1

Nyckelspelare: Duda. Med sin känsliga vänsterfot och det utmärkta spelsinnet har den portugisiske landslagsmannen räddat Málaga fler än en gång. Garanterat den spelare som motståndarna har mest koll på i laget.

Möjlig elva:
Galatto;
Jesús Gámez, Iván González, Weligton, Manu Torres;
Duda, Sandro Silva, Eliseu;
Juanmi, Rondón, Sebástian Fernández

Coach: Jesualdo Ferreira

Inleder mot: Valencia hemma 

Marcus Johansson, Málagared: Under sommaruppehållet har det mesta förändrats i Málaga, eller JequeMálaga som det numera kallas i folkmun. I början av sommaren började det ryktas om att president Sanz ville sälja klubben och att han letade köpare borta i oljeriket. Till slut fann han sin shejk, Bin Nasser som i sin tur lade över ansvaret på sin son Ghubn. Det skall tilläggas att undertecknad var mycket skeptiskt till detta från början och när den 29-årige presidenten på första presskonferansen sa att Málaga var en hobby medans de smidde andra viktigare planer på Costa del Sol blev man ju ännu mer orolig.
Men under sommaren har detta ändrats en del, med smarta och inte allt för kostsamma inköp, med en namnkunnig seriös tränare, Ferreira från Porto och framför allt med ett stort intresse för klubben och inte minst för staden har han vunnit de flestas förtroende. Vad som händer om spelet går knackigt och herr Ghubn tröttnar på sin nya hobby är en senare fråga. 

Nyförvärven ser bra ut, även om de väntas komma in en målvakt, en mittfältare och anfallare till under veckan, så är truppen den bästa på många år. Speciellt gillar jag anfallaren Rondon från Las Palmas, en liten rapp spelare med stora utvecklingmöjligheter. Även Uruguays landslagsman “Papelito” kommer säkert kunna tillföra mycket.
Det som talar emot laget är att de inte är speciellt samspelta ännu och det har avspeglat sig i träningsmatcherna där spelet minst sagt varit knackigt. Inledningen på säsongen blir inte heller den lättaste eller vad sägs om dessa fyra inledande hemmamatcherna, Valencia, Sevilla, Villareal och Real Madrid. Trots detta tror jag på en lovande säsong och tror vi hamnar någonstans i mitten. För att sedan nästa år gå upp och slåss ordentligt mot de stora lejonen.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-08-24 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien