Lagbanner
#2. Tiden är inne för Atlético

#2. Tiden är inne för Atlético

Robert och Nina tippar La Liga. Och ser en utmärkt möjlighet för Atlético att bevisa sin sanna kvalitet.

#2. Atlético de Madrid

Att man ska slå sitt hö så länge solen skiner kan de flesta av oss enas om. Liksom vi med säkerhet kan konstatera att det regnar på rejält samtidigt, på andra platser runt om i landet. Desto bättre, för somliga.
Just nu skiner solen över Madrid, och över Atlético - laget som sällan lever upp till förväntningarna de tillåter oss att sätta på dem - har förnuftigt rustat upp  medan flera av de i vanliga fall närmaste konkurrenterna försvagats avsevärt. 



Som kuliss har Atléti en meriterande Europa League-seger, och i förgrunden två av Spaniens allra bästa anfallare, varav den ena nyligen belönats med Guldbollen som VMs främste spelare. Självförtroendet bör det med andra ord inte vara något större fel på.
Värvningen av backen Filipe Luis öppnar dessutom upp helt nya anfallsmöjligheter på den oftast oberäkneliga vänsterkanten.

Atlético anser sig tillhöra det absoluta toppskiktet, även när resultaten uteblir. Med sina kombatanter skadeskjutna gäller det alltså för dem att ta den utmärkta möjlighet som presenteras för dem om de vill få oss att fortsätta tro på det och inte bara låta dem slippa undan kritik med patetiska fraser som bara berättar att den som yttrar sig vill ha en åsikt men inte kan argumentera, som "Atléti gör en Atléti".

Det var på defensiven man föll förra året, som fallet var för så många andra klubbar.
Nu har Quique fått mer tid på sig att rätta till tillkortakommandena, han har en fantastisk trupp till sitt förfogande och en medgångens ljumma vind i ryggen.
Framgång föder framgång.
Atlético klarar det. 


Klubbfakta:

Kommer från: Madrid, Comunidad de Madrid
Fjolårsplacering: 9
Ställ:Röd-vit-randig tröja, blå shorts
Arena: Vicente Calderon (54 851 åskådare)
Smeknamn: Los Rojiblancos, Los Colchoneros, El Atleti 


Nyförvärv:
Tiago, mittfältare - Juventus (lån som förlängs ytterligare en säsong)
Godín, back - Villarreal
Filipe Luis, back - Deportivo La Coruña
Mario Suarez, mittfältare - Mallorca
Fran Merida, mittfältare - Arsenal
Diego Costa, anfallare - tillbaka från utlåning i Valladolid

Spelarförluster:
Cabrera - Recreativo de Huelva
Roberto - Benfica
Pacheco - Independiente
Pablo - West Bromwich
Pernia
Salvio - Benfica (lån)

Försäsong:
Alcala - Atletico: 2-8
Betis - Atletico: 1-2
Thai All Star - Atletico: 0-3
Cadiz - Atletico: 1-1 (5-6)
Espanyol - Atletico: 1-1 (4-3)
Mallorca - Atletico: 3-2
Sporting - Atletico: 1-0
Wanderers - Atletico: 0-3

Tänkbar startelva:
De Gea
Ujfalusi, Godin, Dominguez, Filipe Luis
Reyes, Tiago, Assuncao, Simao
Forlan, Kun Agüero

Nyckelspelare: Diego Forlan. Kan avgöra matcher på egen hand. Gör det dessutom ganska ofta. Betydelsen som symbol ska inte förringas.

Coach: Quique Sanchez Flores

Inleder: Hemma mot Sporting Gijon 

Niclas Boberg, Atléticored: På papperet känns truppen bra mycket starkare i år, jämfört med samma tid i fjol. Atlético har ju förstärkt laget med tre klasspelare i trion Filipe Luis, Diego Godín och Tiago Mendes. På förlustsidan är det ingen spelare som kommer att saknas, då ingen var en spelare för startelvan.

Resultaten från försäsongen är inget att hänga i julgranen och det är svårt att dra några konkreta slutsatser från Sánchez Flores matchning av laget. Då han har testat samtliga tänkta truppspelare, samt växlat mellan två olika spelsystem, 4-4-2 eller 4-2-3-1... Typiskt försäsong med andra ord, i skrivande stund återstår bara en träningsmatch innan Supercupfinalen mot Inter den 27 augusti och den spelas i kväll mot Montevideo Wanderes, där vi på nytt får omkastningar i startelvan.

Men rent spontant är jag mer optimistisk nu än vid samma tid ifjol. Jag tror inte att laget kommer att utmana om ligatiteln, men de kommer att vara med i duellen bakom de båda elefanterna Barca och Real. Truppen är förstärkt på ett fint sätt och man har lyckats behålla anfallsduon Agüero och Forlán, nu gäller det bara att få alla pusselbitar på plats.

Nina Ljung Fredman2010-08-24 15:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien