Lagbanner
#6. Mallorca. Med dansk dynamit mot toppen

#6. Mallorca. Med dansk dynamit mot toppen

Robert och Nina tippar La Liga. På första Europaplatsen hittar vi fjolårets succé. Mallorca.

#6. RCD Mallorca 

När Michael Laudrup tog över Getafe 2007 gjorde han det som den danska ligans bästa tränare. Under de fyra säsonger han coachat Bröndby hade det blivit seger i såväl den danska ligan som den danska cupen och danska supercupen. I Spanien hade dansken dessutom ett gott rykte om sig efter storspel i både(!?) Real Madrid och Barcelona.

Succén fortsatte i Getafe när Laudrup tog Madridlaget till final i Copa del Rey och kvartsfinal i UEFA-cupen innan han till sist lämnade för Spartak Moskva. Där gick det betydligt sämre och Laudrup lämnade tidigt laget efter en rad dåliga resultat. När nyblivna Europa Leaugelaget Mallorca sen hörde av sig inför säsongen fanns det inget att tveka om och Laudrup är än en gång tillbaka på spanska mark där han börjat övertygande.



Michael Laudrup kunde fått en bättre start i sitt andra spanska lag när Mallorcas Europa-licens drogs in av UEFA på grund av dålig ekonomi. Mallorca som var spanska ligans kanske största överraskning förra säsongen får därför streta vidare enbart i Spanien. Något de kommer göra minst lika bra som i fjol. Den bristande ekonomin har gjort att klubben inte handlat så mycket under Silly Season men vi tror ändå laget kommer vara slagkraftigt nog att spela ute i Europa nästa år istället.

Klubbfakta:

Kommer från: Palma de Mallorca, ögruppen Balearerna
Fjolårsplacering: 5
Tröjfärg: Röd tröja, svarta shorts
Arena: Ono Estadi (23.142)
Smeknamn: Rojinegros, Barralets

Nyförvärv:
De Guzmán, mittfältare – Feyenoord
Michael Laudrup, tränare -

Spelarförluster:
Mattioni – Espanyol
Mario Suárez –
Óscar Trejo – Rayo Vallecano
Borja Walero – West Bromwich
Callejón – Cordoba
Manzano –

Försäsong:
Djurgården – Mallorca 1-2
IFK Norrköping – Mallorca 1-2
Zwolle – Mallorca 1-1
Feyenoord – Mallorca 0-1
Vitesse – Mallorca 1-2
Herenveen – Mallorca 4-0
Utrecht – Mallorca 2-0
Birmingahm – Mallorca 0-1
Mallorca – Altético 3-2
Tenerife – Mallorca 2-0

Nyckelspelare: Aouate. Spelade strålande i målet förra säsongen och var en av ligans absolut bästa målvakter. Och det behövs om ett mindre lag som "Mallis" ska lyckas.

Möjlig elva:
Aouate;
Cendrós, Crespi, Ramis, Ayoze;
Nsue, Martí, De Guzmán, Pereira;
Webo, Víctor

Coach: Michael Laudrup

Inleder mot: Real Madrid hemma 

Jimmie Nordberg, Mallorcared: Ännu en sommar med nästan en hel startelva som försvunnit från klubben, ekonomiska problem, så har det varit de senaste säsongerna. Mallorca lyckades dock bra ifjol och skulle få chansen att tjäna fina pengar i europacupspel krossade UEFA den drömmen och det kändes nästan nattsvart ett tag. Det ser dock tufft ut i år eftersom man tappat tre ordinare mittfältare och sin bästa målskytt. Detta utan att värva någonting, man ska istället försöka att bygga från grunden och satsa på klubbens ungdomar. Det är nog positivt för klubben och för ekonomin om det blir en bra start för klubben.

Försäsongen har varit mycket ojämn och det kanske är en fingervisning om hur säsongen kommer se ut, det finns dock några ljusglimtar som man längtar att få se i ligan. Mallorca brukar alltid hitta någon viktig värvning i sista sekunden som kan tillföra, men i år får vi se. Mina förhoppningar är som vanligt försiktigt optimistiska och jag hoppas vi kan hålla oss på en klassisk Mallorca placering, mitt i ligan. Hoppas den fd storspelaren Laudrup kan ge laget en ny dimension.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-08-23 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien