Lagbanner
Inför starten i Liga Adelante, undre halvan
Det var länge sedan Cygan var i Arsenal men nu är han en av de mest namnkunniga i Segundan. Spelar i Cartagena.

Inför starten i Liga Adelante, undre halvan

Segunda division ser mycket oviss ut inför starten kommande helg och bli inte förvånad om vi får se några riktiga skrällar i år. Den största favoritbördan får de nedflyttade lagen från LaLiga bära då Betis just nu genomgår en allt för stor förändring.

På fredag drar Segunda division igång med match mellan Valladolid och Villarreal B. Vad kan vi då vänta oss av spaniens andradivision årgång 10/11? Namnkunniga lag och spelare är lätträknade så vill ett lite mindre lag sticka upp så är det bäst att passa på i år.

Denna den första delen, av två, tippar och diskuterar den undre halvan av tabellen. Här återfinns två (och ett halvt) B-lag till lag i LaLiga, nämligen Villarreals och Barcas B-lag (och Granada fostrar spelare till Udinese i Italien). För dessa lag gäller förstås lite andra förutsättningar än för andra klubbar i segundan. Då man främst finns till för att fostra spelare till respektive A-lag vill man hålla nere åldern så mycket som möjligt, något som inte alltid gynnar resultaten i enskilda matcher.

Men vi börjar från botten och tar oss till plats nummer 12. 

Plats 22 

SD Ponferradina
Hemmaarena: Estadio El Toralín (8000 platser)
Förra årets placering: kval från Segunda B
Kommentar: Laget från Ponferrada i norra Spanien kvalade upp som näst bästa lag från Segunda B av de fyra som gick upp. Var uppe i segundan och vände 2006-07. Tyvärr tror jag det blir samma historia igen, även om bedriften att ta sig upp till segundan är ett tecken på att kvalite finns i laget. Ganska liten chans att laget skräller ordentligt i ligan tror jag.

Plats 21

AD Alcorcón
Hemmaarena: Municipal de Santo Domingo (3000 platser)
Förra årets placering: kval från Segunda B
Kommentar: Laget med den superlilla arenan i Madrid-trakten har en stor match på sitt konto, 4-0 mot självaste Real Madrid i förra säsongens upplaga av Copa del Rey. Man har under många år harvat i Segunda B men har nu lyckats ta sig hela vägen upp. Jag vet egentligen inget om laget men tror man får mycket svårt att hålla sig på övre halvan av tabellen och trillar troligen ur.

Plats 20

Girona FC
Hemmaarena: Estadi Montilivi(10000 platser)
Förra årets placering: 14
Kommentar: Katalanerna var länge inblandade i bottenstriden förra säsongen men klarade sig med två poängs marginal. Denna säsongen tror jag man får det ännu tuffare. Jag tror det kommer vara precis lika jämnt i tabellen som förra året, några poäng skiljer nedflyttning från övre halvan. Denna gång har inte Girona samma tur... Stabile marocanske mittbacken Moha är en klasspelare som kanske kan lyfta laget ovan strecket i år igen.

Plats 19

UD Las Palmas
Hemmaarena: Estadio Gran Canaria(32000 platser)
Förra årets placering: 17
Kommentar: Efter att ha frågat Kviborg om vad han tror om kommande säsong, och snabbt inser att Las Palmas är en klubb på gränsen till kaos, börjar jag ana oråd. Klubben har tappat 8 tongivande spelare från förra året, däribland Assmann, Márquez och Rondón, och då slutade man alltså på 17:e plats, en poäng över strecket. I år förlitar man sig mer på egna förmågor från ungdomsleden och jag skulle iofs inte bli förvånad om det fungerar bättre än förra året. Men tipset blir ändå degradering.

Plats 18

Barcelona B
Hemmaarena: Mini Estadi (15000 platser)
Förra årets placering: kval från Segunda B 
Kommentar: Tränade av kontroversielle legenden Luis Enrique lyckades Barca B överraskande ta sig upp i Segundan efter kval. Ett flertal tongivande spelare ligger precis på gränsen till A-laget, däribland Jonathan Dos Santos, Thiago, Oriol Romeu och Fontás. Självklart kommer det vara viktigt för laget om dessa spelare kommer spela med B- eller A-laget. Sådant bestämmer Pep från fall till fall. Det är förstås inte lätt att både vara plantskola till undret Barcelona och samtidigt lyckas i Segundan. Går resultat eller utveckling för unga spelare först? Jag tvivlar inte på att B-laget har starka order om att utveckla talanger, således kan resultaten bli lidande. Klarar nog kontraktet trots allt.

Plats 17

Granada CF
Hemmaarena: Estadio Nuevo Los Cármenes(16000 platser)
Förra årets placering: kval från Segunda B
Kommentar: Vann Segunda B. För 5 år sedan harvade granada nere i vad som motsvaras av spaniens fjärde division. Sedan dess har det mesta gått spikrakt uppåt. Truppen består till åtminstone 50% av inlånade Udinese-spelare, detta på grund av att klubben skrivit ett samarbetsavtal med den italienska klubben. I klubben finns nu många intressanta spelare, blandannat Guilherme Siqueira och ghananen Jonathan Mensah. Granada kommer nog kunna ställa till med svårigheter för vilket lag som helst men kommer säkerligen inte kunna hålla den stabilitet som krävs för att hamna på övre halvan. Istället hamnar man i smeten av nedflyttningskandidater men klarar sig troligen.

Plats 16 

SD Huesca
Hemmaarena: El Alcoraz (8000 platser)
Förra årets placering: 13
Kommentar: Slutade förra året något överraskande på en 13:e plats men med endast 2 poängs marginal till nedflyttning. Så jämnt var det förra säsongen. I år tror jag man kan få det ännu kämpigare och känns faktiskt som en ordentlig nedflyttningskandidat. Spelade två bra matcher mot Betis förra säsongen och visade en laganda flera anda lag bara kan drömma om. Här har tränare Onésimo Sánchez gjort det riktigt bra. Mycket svårbedömt lag. Allt mellan himmel och jord.

Plats 15

UD Salamanca
Hemmaarena: El Helmántico(17000 platser)
Förra årets placering: 16
Kommentar: Gjorde en svag säsong ifjol och var inblandade i bottenstriden länge. Laget är inte särskilt namnkunnigt men kanske kan Sevilla-fostrade Marcos Márquez höja laget något. Senaste 10 åren har laget harvat i Segundan så när som på en sejour i Segunda B för 5 år sedan. Väldigt lite talar för att något kommer att förändras på den fronten.

Plats 14 

Gimnàstic de Tarragona
Hemmaarena:Nou Estadi(15000 platser)
Förra årets placering: 18
Kommentar: Återigen ett lag som underpresterada förra säsongen men den gamla anrika klubben från Katalonien har gjort en del intressanta värvningar, inte minst Delporte från Osasuna. Berry Powel är en avdankad holländare som nog inte kommer göra någon större avtryck i Spanien, men i en ny miljö kan allt hända. Kanske. Själv gillar jag Nastic och hoppas på en stabil mittenplacering!

Plats 13

FC Cartagena
Hemmaarena:Estadio Cartagonova(15000 platser)
Förra årets placering: 5
Kommentar: Förra säsongen var en formidabel succe för nykomlingarna i Segundan. Man slutade 5:a sin första säsong och var länge med och slogs om en plats i LaLiga. I år kommer det nog inte gå riktigt lika lätt. Spelartruppen är namnkunnig och intressant. Fd Arsenal- och Villarrealbacken Cygan är en klippa i defensiven tillsammans med blandannat fd Zaragoza-backen Herrero. Framåt har man Victor som länge spelade i grannklubben Villarreal men som nu är tusen år gammal. Precis som med Huesca kan det här bli precis vad som helst men, men troligen ingen risk för nedflyttning. (Hyffsade chanser att skrälla ordentligt och slåss om platserna uppåt)

Plats 12

Villarreal B
Hemmaarena:Ciudad Deportiva, (8000 platser)
Förra årets placering: 7
Kommentar: Även här en stor succe från förra säsongen. Marco Ruben öste in mål och sågs ofta som omgångens spelare i Segundan på Marcas sida. Mateo Musacchio och Jefferson Montero var även de två tongivande spelare. Men till kommande säsong spelar nog samtliga dessa spelare i Villarreals A-lag. Jag frågar Kalle Nybacka på Villarreal-red om detta och han säger att B-laget tappat hela åtta spelare till A-laget under sommaren. Således är det ett helt nytt lag man ställer upp med i år. Han är ändå optimistisk och tror på en placering i mitten. Håll lite extra utkik efter Marcos Gullón och Hérnan Pérez. Två jättetalanger som redan är på gränsen till A-laget.

Detta var undre halvan. Strax publiceras den övre halvan!

Oggy2010-08-26 09:49:00
Author

Fler artiklar om Spanien