Lagbanner
Inför starten i Liga Adelante, övre halvan
Lila blir årets färg i Segundan. Valladolid vinner ligan! Med sig upp tar man Betis och Recre.

Inför starten i Liga Adelante, övre halvan

Segunda division ser mycket oviss ut inför starten kommande helg och bli inte förvånad om vi får se några riktiga skrällar i år. Den största favoritbördan får de nedflyttade lagen från LaLiga bära då Betis just nu genomgår en allt för stor förändring.

På fredag drar Segunda division igång med match mellan Valladolid och Villarreal B. Vad kan vi då vänta oss av spaniens andradivision årgång 10/11? Namnkunniga lag och spelare är lätträknade så vill ett lite mindre lag sticka upp så är det bäst att passa på i år. 

Övre halvan kommer vara ett getingbo och jag kan inte se något lag som ska kunna glida ifrån i toppen. Att tippa Segunda är inte lätt, men nu ger vi oss på de bästa lagen i ligan.

Plats 11

Albacete Balompié
Hemmaarena: Estadio Carlos Belmonte(17000 platser)
Förra årets placering: 15
Kommentar: Albacete har varit ett stabilt lag i Segundan i många år nu men förra årets svaga resultat var mycket oroväckande. Paraguayanen Nelson Cuevas är en fin värvning som kan, och måste, lyfta laget. Traditionens makt är stor och jag tror Albacete lyckas hämta sig relativt bra och hamnar "någonstans i mitten". Kommer nog inte kunna skrälla dock.

Plats 10

Celta de Vigo
Hemmaarena: Balaídos (33000 platser)
Förra årets placering: 12
Kommentar: Kanske oförtjänt bra tips för Celta som håller på att stabilisera situationen i Segundan. Man har inte visat mästarklasserna på många år nu och lite talar för att det blir så i år heller. Fd. grekiska landslagsmannen Dimitrios Papadopoulos är en bra värvning som kan få lite ordning på anfallsspelet i den krisdrabbade klubben. I övrigt ett GANSKA ungt lag med GANSKA bra potential. Ska i vilket fall som helst inte behöva åka ur.

Plats 9

CD Tenerife
Hemmaarena: Heliodoro Rodríguez López (24000 platser)
Förra årets placering: 19 (Primera) 
Kommentar: Gjorde väl inget vidare väsen av sig i LaLiga förra säsongen men skillnaden på Espanyol och Salamanca är stor. Troligen så stor att Tenerife kan vara med och slåss om ny plats i LaLiga. Dock tror jag det finns hungrigare lag i år. Nino är en stabil målskytt och förvärvet Melli kan vara med och stabilisera upp försvaret, även om just stabilitet är precis vad som saknas hos Betis-sonen. Men vi hoppas på en nytändning för den gode Melli. Kome är också en stabil striker som kan lyfta laget. Första säsongen efter degradering är svår. 9:a är ändå kanske i underkant. Vi får se.

Plats 8 

Cordoba CF
Hemmaarena: Nuevo Arcángel (15000 platser)
Förra årets placering: 10
Kommentar: Ligans snyggaste tröjor tillsammans med Andalusien-kompisen Betis. Båda har grön-vit-randigt. Och vilket arenanamn sen... Jag fäller en tår av lycka då jag skriver detta. Fjolåret var en succe men jag tror Cordoba kan ladda om och återupprepa den prestationen. Ex-cadizen Sesma är en bra spelare men jag sätter ett litet frågetecken för vilka som ska göra målen. Stabil trupp som haft möjlighet att växa ihop. Liten risk för flopp dock.

Plats 7 

CD Numancia
Hemmaarena: Nuevo Estadio Los Pajaritos(10000 platser)
Förra årets placering: 8
Kommentar: De defensiva leden i Numancia har spelat ihop i många år nu. Med stabilitet och jämnhet ska man gnaga sig upp i tabellen. Jag både avskyr och avundas sådana här lag och i mina mardrömmar kommer man krossa Betis som en liten fluga. Senaste 10 åren har man varit uppe i Primeran fyra säsonger utan att egentligen haft en enda spelare man känner till. Jag får kalla kårar, och jag tycker det är jäkligt mäktigt på samma gång. En placering bättre än förra året!

Plats 6

Elche CF
Hemmaarena: Martínez Valero (39000 platser)
Förra årets placering: 6
Kommentar: Miguel Palanca spelade för två år sedan derby med Real Madrid mot Barcelona men harvar numer i Elche. Förra årets placering på 6:e plats tror jag många i Elche hoppas var en början på något mycket större. Men det har varit relativt hög omsättning på folk inför den här säsongen så det är svårt att säga hur utfallet blir i år. Den positiva anda som fanns i klubben förra året tror jag dock finns kvar. Gjorde flest mål av alla lagen förra året men har tappat Jorge Molina, som vann skytteligan, till Betis och han blir svårt att ersätta.

Plats 5 

Rayo Vallecano
Hemmaarena: Teresa Rivero(15000 platser)
Förra årets placering: 11
Kommentar: Madridbaserade Rayo har knutit till sig två intressanta spelare från Sevilla. Casado och argentinaren Armenteros. Två fina förstärkningar till en trupp som redan tidigare var stabil, där mycket av spelet kretsar kring gamle Movilla som varit runt i många storklubbar i Spanien. Svårt att värdera för tillfället men förra årets 11:e plats var en ordentlig missräkning. Rayo kikar endast uppåt! Hur långt räcker det?

Plats 4

Xerez CD
Hemmaarena: Chapín(20000 platser)
Förra årets placering: 20 (primera) 
Kommentar: Xerez har tappat många spelare och tvingats börja om på helt ny kula. VAD SOM HELST KAN HÄNDA! Så högt som 4:a? Vissa stöttespelare som Mendoza och Moreno är kvar i klubben och nyförvärven ör intressanta. Capi inte minst. Kan bli hur viktig som helst som spelfördelare på mitten. Skulle jag sätta Xerez på plats 14 hade det känts precis lika logiskt som att de skulle komma 4:a. Fansen är hängivna och kan lyfta laget.

Plats 3 (avancemang)

Recreativo de Huelva
Hemmaarena: Nuevo Colombino(22000 platser)
Förra årets placering:9 
Kommentar: Som degraderade slutade man 9:a i Segunda förra säsongen. Det brukar bli så för lag som trillar ur, det tar ett tag att ställa om sig. Men truppen är stabil och strikern Kepa kan tillföra det som saknades under förra året, nämligen mål. Laget är väldigt stabilt men gör man inte mål vinner man inte matcher. Recre kommer vara heltaggade i år och jag tror man kan gå upp!

Plats 2 (avancemang)

Real Betis Balompie
Hemmaarena: Manuel Ruiz de Lopera (53000 platser)
Förra årets placering:4
Kommentar: Förra åretas resultat och spel var inget annat än en enorm katastrof. Med ny ägare har laget bytt ut nästan hela truppen. För tillfället finns knappt fyra backar i laget och viktiga kuggar som Arzu och Pereira är skadade länge. Emana och Aurelio lämnar klubben. Ändå har man värvat superintressanta Molina från Elche som vann skytteligan förra året och Sevilla och Momo har god potential. Talangen Juande kommer få dra ett stort lass centralt på mittfältet. Kanske är det en alltför stark önskning men jag tror Betis kan samla sig och gå upp i år. Dock blir jag inte förvånad om de slutar på 10:e plats eller liknande.

Plats 1 (Mästare)

Real Valladolid
Hemmaarena: José Zorrilla(27000 platser)
Förra årets placering: 18 (primera) 
Kommentar: Det betyder alltså att Valla vinner Segundan 10/11. Så sker av ett antal anledningar. Man är van vid att hoppa mellan spaniens två högsta divisioner och man varken panikvärvar då man går upp eller säljer allt då man åker ur. Stabilitet kommer man långt på i Segundan. Hector Font är en skadedrabbad klasspelare som kan komma bättre till sin rätt i den lägre divisionen. Litet frågetecken för vem som ska göra målen men kanske att det är Alberto Buenos, fd. Real Madrid, tur att blomma ut på riktigt. Topp 3 garanterat!

Oggy2010-08-26 12:35:00
Author

Fler artiklar om Spanien