Lagbanner
#3. Underbart är kort

#3. Underbart är kort

Robert och Nina tippar La Liga. Turen är kommen till plats 3. De regerande mästarna.

#3. FC Barcelona

Efter två säsonger med nästan idel segrar börjar det tuffa spelschemat ta ut sin rätt för världens bästa fotbollslag. Med hela åtta världsmästare i truppen känns laget mättat, slitet och kanske lite nöjda med vad man åstadkommit. Det känns också som att den tidigare så homogena gruppen är lite naggad i kanten efter grälet mellan Zlatan/Raiola och Pep Guardiola. Oavsett om Zlatan stannar i laget eller ej.



Att stjärnor som Puyol och Pedro går ut i media och säger att de vill ha kvar Ibra i laget kan inte tolkas annat än att de går emot Guardiola och får inte det Peps gloria att hamna lite, lite på sne? Eskalerar detta bråket kan det krackelera hela gruppen snabbare än kvickt.

En annan faktor: Hitills har Barca klarar sig utan större skador men det går inte hur länge som helst. En dag kommer de. Och då känns Barca inte som världens bästa lag. Tidigare har Iniesta varit borta och det har varit kännbart. Skulle dessutom Xavi gå sönder, ja vad gör man då? 

Barcelona är i sina bästa stunder världens bästa lag men denna säsongen blir inte tredje raka. Det finns för många störande faktorer utanför fotbollsplanen för att det ska gå vägen. Formsvackan kommer någon gång och med den kommer förlusterna.

Klubbfakta:

Kommer från: Barcelona, Katalonien, nordöstra Spanien
Fjolårsplacering: 1
Tröjfärg: Blåröd tröja, röda shorts
Arena: Camp Nou (98.000)
Smeknamn: Blaugrana, Culés

Nyförvärv:
Adriano, mittfältare - Sevilla
David Villa, anfallare - Valencia
Hleb, mittfältare - Åter från lån
Cáceres, försvarare - Åter från lån
Mascherano, mittfältare - Liverpool

Spelarförluster:
Thierry Henry - New York Red Bulls
Victor Sánchez - Getafe
Rafa Márquez - New York Red Bulls
Henrique - Racing (lån)
Yaya Toure - Manchester City
Chigrinski - Shaktar Donetsk
Keirrison . Santos (lån)

Försäsong:
Vålerenga - Barcelona 2-4
K-leauges stjärnlag - Barcelona 2-5
Guoan - Barcelona 0-3
Sevilla - Barcelona 3-1
Barcelona - Sevilla 4-0
Barcelona - Milan 1-1  (Barca segrare efter straffar)

Nyckelspelare: Xavi. Kanske allra viktigast i ett lag med åtta världsmästare. Spelfördelare med ett enormt lugn och som sällan gör en dålig match eller slår en passning fel. Lagets motor.

Möjlig elva:
Victor Valdés;
Dani Alves, Puyol, Pique, Abidal;
Xavi, Iniesta, Busquets;
Pedro, Villa, Bojan

Coach: Pep Guardiola

Inleder mot: Racing borta

Mattias Klint, Barcared: Även om Barcelona har ett av världens bästa lag går jag in i kommande säsong med en ovanligt stor dos av skepsis (Det ska sägas att undertecknad alltid är full av tvivel). Inte på grund av de spelare vi har inte håller utan det är truppens bredd jag ställer mig frågande till. Truppen var tunn redan ifjol, men har nu gått från 21 till 19 spelare. På mittfältet har vi för närvarande fyra-fem spelare och att det skulle hålla linan ut känns tveksamt. Hade jag fått vara Pep för en dag hade jag plockat in en spelare som kan lira pivote. Just nu är Busquets ensam på den positionen. Sedan hade jag även låtit Cáceres få en chans till. Även om våra unga spelare är bra tror jag många av de behöver en säsong i Segunda A innan de är redo för större uppgifter. Är Barcelona världens bästa lag med världens tunnaste trupp? Möjligt. Får truppen vara tämligen skadefri kan det återigen bli en framgångsrik säsong. Börjar däremot skadorna hagla är jag däremot desto mer tveksam.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-08-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien