Lagbanner
Fuera de juego
Adiós Zlatan. Bra eller dåligt för uppmärksamheten i Sverige?

Fuera de juego

Fuera de juego är tillbaka för första gången den här säsongen. Dagen till ära svarar Redaktören på frågor tillsammans med Daniel Jakobsson från Allmänredaktionen och Sevillas Ola Selby.

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Daniel Jakobsson, Skribent Spanien
Ola Selby, Sevillared


Säsongen är igång. Första omgången spelad. Dina reflektioner över den och ligan i stort tack.

Robert:
- Ungefär som trott med undantag att Real inte vann. Valencia såg bättre ut än jag trott, Atlético precis lika heta som tippat, Real Sociedad likaså, Hércules inget strykgäng, inte alls. Racing, Getafe och Levante får problem. Ja ungefär som tänkt alltså.

Nu ska vi inte dra för stora växlar av detta för det var ju bara första matchen men likväl något av ett kraftprov. Nu när den andra omgången spelas efter landskampsuppehållet kan det dock se annorlunda ut eftersom många trupper ändrats något under Silly Seasons sista dagar...


Daniel:
- Spelmässigt så tyckte jag att det syntes att det var premiäromgång. Av de matcher jag såg så var det oftast segt tempo och relativt chansfattigt rent generellt. Men utöver det spelmässiga så var det en bra omgång sett till resultaten, för ligan det vill säga. Real Sociedad visade att man inte bara är i Primeran för att vända, utan slog en sjunkande ubåt hemma på Anoeta med den kraft som många nykomlingar brukar finna i premiärerna. De två andra nykomlingarna, Hércules och Levante, fick dock stryk. Att Alicante-klubben Hércules åkte på däng hemma mot Athletic Bilbao var jag faktiskt lite överraskad över, men att Levante skulle torska hemma mot Sevilla kände jag lite på mig då andalusierna känns väldigt tunga och sammansvetsade i år.

Mallorca krigade till sig ett poäng ute på ön mot Real Madrid och även om många Madrid-fans har svårt att acceptera det (tre poäng eller inget brukar det låta), så borde en pinne mot Mallorca borta vara godkänt. Barcelona körde över Racing och Kennedys vitgröna gäng hade egentligen ingen chans, trots straffen man fick. Atlético körde fullkomligen över ett riktigt lojt Sporting Gijón under måndagen och det var längesedan jag, med mina egna ögon, såg Atlético så stabila och finurliga… och då spelade inte ens Filipe Luis. Omgångens sämsta match var utan tvekan Deportivo mot Real Zaragoza. Snacka om sömnpiller.


Ola:
- En omgång med många väntade resultat, största skrällarna Sociedads seger över Villarreal och givetvis Mallorcas oavgjorda resultat mot Real Madrid.
Nöjd med att Sevilla vann självklart. Kul att Hercules tog poäng! Barca verkar vara lika äckligt bra som på senare år.




Zlatan Ibrahimovic lämnade under uppmärksammade former Barcelona och La Liga. Vilka är dina kommentarer runt det hela och hur kommer en liga utan Zlatan att stå sig i Sverige?

Robert:
- Jag kan inte vara konskvent när det gäller Zlatan tror jag. Ibland försvarar jag honom, ibland tvärtom. Jag tycker iallafall att Nina sa det mesta och bästa i Esquinan igår. 
Det kan diskuteras i all evighet om Zlatan skulle fått spela mer än vad han fick men tjurar man, kräver sin plats och sina förmåner så åker man ut. Det är som vilken arbetsplats som helst, man får förtjäna respekten. Zlatans generation och många andra verkar inte vara beredda för att jobba för att få den. Visst kan man också komma på kant med chefen, och Pep har säkert skuld i det också, men att lösa det offentligt är oförsvarbart vem man än är. Hur mycket jag än gillar dig på fotbollsplanen Zlatan så blir du nog aldrig mer än en individualist som inte klarar av att visa dig svag.

Vad gäller ligabytet så är det tråkigt att bli av med en stjärna och en rubrikmakare. Uppmärksamheten i Sverige kommer avta och den tidigare så avslagna Serie A fick plötsligt en massa nya fans. Canal+ tappar säkerligen tittare enbart på en enda person vilket är tråkigt för den stora massan men samtidigt kul för oss som gillar ligan ändå. Nu blir det mer prat om alla lagen och mindre fokus på ett enda. Och det bara måste bli billigare att åka ner till Camp Nou och titta på en match...


Daniel:
- Vill lite kort först säga; Heja Pep! BUUU Zlatan. Personligen så har jag haft det väldigt svårt att ta allt som media (läs Aftonbladet) skriver angående Zlatan då det oftast står en massa skit. Men nu fick de rätt för första gången (?) och det blev alltså AC Milan för Zlaaaaatan. Jag tycker inte att han borde ha lämnat och jag köper inte heller att Pep skulle ha ”lämnat rummet” så fort Zlatan steg in där. Överdriven smörja, säger jag. Pep är en gentleman och han skulle aldrig göra något sådant. Fy Zlatan. FY! Självklart så kommer denna övergång att påverka den spanska ligans status negativt här i Sverige. Den italienska ligan lär väll, skrattretande nog, jämföras med La Liga bara för att Ibra spelar där. Som tur är så är det nu Canal+ som håller i sändningarna för La Liga och tacka vet jag gudarna för det. Ett år till med tv4 hade tagit knäcken på en.


Ola:
- Det är blandad kompott. Tycker det har varit på tok för mycket fokus på Zlatan sedan han blev klar för Barca, men samtidigt älskar jag Zlatan. Tror att ligan kommer stå sig väl i Sverige ändå, det fanns trots allt många anhängare före Zlatans tid. Men självklart kommer många sluta titta på spanska ligan, så är det ju. Jag kan utgå ifrån mig själv, jag kommer nu börja se Milans matcher.




Landslaget inleder nu sin kamp mot Ukraina/Polen 2012 och det som både Europa- och Världsmästare. Vad tror du om Spaniens grupp och hur ska del Bosque motivera spelarna att börja om på nytt? Minns att tidigare mästare ofta kommit mätta och belåtna till ett kval.

Robert:
- Klart La Selección är nöjda med att vara dubbla mästare men jag tror inte vi kommer märka av det på planen. Spanien har ett sådant grundspel att de bara trummar på i all evighet oavsett en dålig dag på jobbet eller ej. Det är nästan så att man skulle rulla ut de flesta i gruppen med sovande spelare på planen.

EM-kvalet blir ett utmärkt tillfälle att låta spelare som Monreal och Javi Martínez få spela in sig i laget. Liechtenstein borta ska inte bli annat än 0-7 (minst) oavsett vilket lag man mönstrar. Nog så.


Daniel:
- Till en början så kan man resonera på det sättet att landslaget skulle vara mätta. Men efter en titt på vilka spelare som spelar i landslaget och vilka landslag som Spanien kommer att möta i kvalet så ser man rätt så snabbt att detta inte kommer att vara några problem. Den spanska truppen lyser av självförtroende och framför allt utav ödmjukhet. I vilket annat landslag hade en sådan spelare som Cesc Fabregas åkt till varje landslagssamling och, nästan, förväntat sig att få sitta på bänken? Eller i vilket annat landslag skulle andra målvakten blivit den gladaste av dem alla efter ett vunnit mästerskap och börja sjunga så fort han får chansen? Lagsammanhållningen i Spanien kommer att leda La Seleccion långt och så länge denna ödmjukhet och laganda finns kvar i truppen så tror jag att spanjorerna kan skörda många framgångar även i framtiden. EM-kvalgruppen blir en munsbit.


Ola:
- Jag tror att maskinen Spanien bara kommer att fortsätta. Starten blir givetvis viktig men det ska till otroligt mycket skador för att Spanien inte ska nå EM. Givetvis kommer alla lag som möter Spanien vara tokmotiverade, men det finns så mycket kvalité att Spanien känns ostoppbara. Gruppen känns inte särskilt svår heller.
Tjeckien är inte vad de har varit, Skottland blev utspelade av Sverige och Litauen och Liechtenstein har givetvis inget att säga till om.
Spanien vinner gruppen enkelt, 7 vinster och 1 oavgjord.




Silly Season är över och i år drog den med sig två svenskar till ligan. Vad tycker du om sommarens Silly överlag och hur ska Kennedy och Rosenberg lyckas i La Liga?

Robert:
- Den har känts väldigt ljummen med några undantag. Störst åverkan har den haft på Valencia tror jag i och med förlsuterna på Villa och Silva. Störst uppmärksamhet har ju Real Madrid fått i och med värvningen av Mou. Sen har Zlatan flytt/blivit utsparkad, Van deer Vart fått lämna i sista stund och ja, inte så mycket mer.

De jag vill hylla mest är annars Hércuels. Nykomlingen hade länge Dani Güiza på gång (muntligt okej) men istället blev det Drenthe, Trezeguet, Nelson Valdez, och Abel Aguilar för Alicantelaget. Kaxigt och uppkäftigt och jag kan inte låta bli att älska det.

Svenskarna då? Ja, Racing känns inte bra alltså. De kommer få mycket speltid men något mer ståhej än Henok Goitom tror jag inte de orkar med att få till.


Daniel:
- Den här ”sillyn” har varit bra mycket mer human än fjolårets. Då snackade vi om Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso, Zlatan med mera. Visst har storlagen i ligan värvat för ohyggliga summor även i år, men det är inte lika spektakulära värvningar som ifjol. Jag är dock väldigt besviken på Real Madrids nyförvärv. Man har värvat in spelare som Dí María och Pedro León som båda knappt skulle ha platsat i Atlético Madrid eller Valencia. Canales må vara en lovande spelare, men han skulle man ha lånat ut. Den enda spelaren som jag kan acceptera att Real Madrid har köpt in är Carvalho. En spelare man behövde. Bäst i år har Atlético Madrid värvat, medan Villarreal har värvat sämst.

Kennedy såg rätt så lovande ut faktiskt mot Barcelona. Synd bara att han inte fick lägga straffen, jag är säker på att den tunn håriga svensken hade dragit in den. Rosenberg tror jag inte kommer att lyckas, men jag har aldrig varit speciellt förtjust av honom ändå. Skulle han blomstra ut så kommer han att behövas då jag har svårt att se Racing hålla sig kvar i år.



Ola:
- Jodå. Sommarens följetång har varit Cesc och Zlatan, men den största värvningen gjorde Barca i Villa. Real har gjort många stora nyförvärv men det har ändå varit ganska tyst runt Real. Annars tycker jag att Atletico Madrid har värvat bäst då man har skaffat spelare på exakt de positioner man behövde. Sevilla har värvat hyfsat, Villarreal och Valencia likaså. Tror att Rosenberg och Kennedy kommer göra bra ifrån sig om de båda för förtroende från början. Rosenberg har inte världens bästa teknik men tror han kan funka i Spanien med sin snabbhet. Jag är från Malmö så givetvis håller jag tummarna för honom, något bra år i Racing och sen hem och vinn SM-guld med Malmö!



Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-09-02 13:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien