Lagbanner
Esquina 1^

Esquina 1^

Nina Ljung Fredman och Jens Kassnert tycker och tänker om det mesta som rör spansk fotboll, och utser veckans lag i Primera division.


Esquina är tillbaka. Det här är 3.0-versionen.
Det är Spanienredaktionens eminente nyförvärv, Jens Kassnert, som kommer att återuppliva den här artikelserien tillsammans med mig under säsongen. Jens är ingen nykomling på SvenskaFans, många av er är bekanta med honom sedan tidigare då han drriver den utmärkta Sevillabloggen, tidigare har han även hjälpt till att täcka bevakningen av Manchester United. Det är förmodligen precis lika svårt som det låter.
Att vi skulle göra det här ihop kom vi tillsammans med redaktör Johansson fram till i Stockholms tunnelbana sent, förra torsdagen, efter ett möte med Canal Plus.
Vår ambition är liksom tidigare att kommentera utvalda händelser som ägt rum under veckan. Innehållet kommer alltså att variera lite från vecka till vecka, nu blir det mycket transfersnack idag av förklarliga skäl. Det blir inte helt objektivt, det förstår ni nog.
Vi kommer också att bjuda på veckans lag och en obligatorisk snabbkoll på vad som försiggår i Segunda Division, naturligtvis. 
/Eder trofaste, N

Jens om de nya svenskarna i Ligan:
I Racing Santander håller vi på att få ett svenskläger, i dagsläget två till antalet. Markus Rosenberg är det senaste tillskottet, dessförinnan hade Kennedy Bakircioglü skrivit på för den nordspanska klubben. Två svenskar i en och samma klubb i Spanien hör inte till vanligheterna precis. Jag är emot medias uttal att det är en svenskklubb bara för att det råkar finnas fler än en svensk i samma förening så jag har inte för avsikt att använda det uttrycket här heller.

Men tänk er följande scenario: det samlas ett gäng avdankade landslagsmän i Santander, Chippen tröttnar på livet i Saudiarabien och kommer till klubben. Fredrik Ljungberg blev missnöjd med att han byttes bort från Seattle till Chicago och drar till Spanien för att lira boll med grabbarna i en säsong. Erik Edman och Daniel Majstorovic vill spela i ett sjätte land utomlands. Då skulle vi få det där svensklaget som hela Sverige vill följa och mediabevakningen skulle bli större än när en kille från Rosengård spelade en säsong i Katalonien. Humor, inte sant?

För att återvända från mina utsvängda tankar så är det riktigt intressant att fler svenskar hittar ner till Spanien. Det har påståtts att den spanska ligan inte passar svenska spelare och att det är mycket lättare för dessa att spela i Holland, Tyskland eller England. Jag ser dock inte att det skulle vara några problem samt att det måste vara skönare att bo i ett soligt Spanien istället för ett regnigt England. Eller ska vi fråga Fredrik Ljungberg som bytte London mot Seattle för att han inte tyckte om regnet i England? Seattle har endast 58 soliga dagar om året och kallas för den regniga staden. Avd. Påläst?

Hursomhelst så hoppas vi att det går bra våra nyanlända svenskar trots premiärförlusten mot Barcelona i helgen. Det är trots allt inte dom matcherna som måste vinnas för klubben för att i slutändan ska nå en respektabel placering.

Nina om Zlatan, Pep och den ängsliga, svenska pressen:
Jag vet. Ni är trötta på den här historien. Det är jag med, tro mig. Men jag har inte uttalat mig i frågan än, och eftersom det är min plikt att kommentera tingens inramningar så känner jag mig inte tillfreds förrän jag delgett er min syn på saken.
I svensk media pågår en ständig glorifiering av Zlatan Ibrahimovic - 'det största vi har', och förvisso är vi långt ifrån ensamma att sakna all form av distans till vår nationalikon. Det om något visar vilket otroligt litet land det här är.
Jag utgår från Johan Esks artikel i DN, publicerad den 29 augusti, med rubriken Pajasen Pep klarade inte av Zlatan. Hans tes om det inträffade överensstämmer med vad som förefaller vara svenska pressregler i fråga om Ibrahimovic, och texten är därför snarlik dem som publicerats på åtskilliga ställen redan.
För att skydda Zlatan kör vi klassisk skuldöverkjutning, bort från Ibra och över på Pep, och på FCB.
Argumentet till varför det är just de som "gjort fel" är enkel: De visste minsann vem Zlatan var då de värvade honom. Ja, de hade väl läst, sett hur han och hans agent, Mino Raiola, hanterat tidigare övergångar? De borde alltså vara informerade (och det var de med all säkerhet, men de kanske trodde på det där med att det går att förändras) om att Zlatan var den som behöver vara stjärnan för att trivas.
Genom att göra det så lätt för sig säger man indirekt att Zlatan står över anpassning, och att han - i egenskap av 'geni' - är oföränderlig. Man likställer på ett sätt Barcelona med det svenska landslaget, där Ibrahimovic vant sig vid att komma och gå precis som han vill, där han vet att vad han än företar sig kommer han förlåtas, och alla kommer stå på led för att vara hans advokater. Zlatan själv behöver aldrig bekymra sig om att hitta på en förklaring, det gör tusen andra åt honom så gärna, och betydligt snabbare.
Kanske är det därför han egenhändigt bara klarar av att ironisera?
Men Barcelona är inte svenska landslaget. Vore Barca ett landslag hade de, till skillnad från Sverige, kvalat in till VM lätt som en plätt, de hade säkert vunnit.
Men det var ändå "Pep som inte klarade av Zlatan", så säger man, det har man bestämt sig för. Det var inte Zlatan som inte klarade av att anpassa sig, det var FCB som inte kunde motivera honom.
Patetiskt.
Liksom gnället om att Messi särbehandlas. Sedan när är det naturligt att man som ny i ett lag kommer in och kan kräva förmåner utan att kämpa för dem? vart någonstans är det okej att vara garanterad en plats i startelvan oberoende av hur man presterar, förutom möjligtvis i det svenska landslaget?
Jag älskar individer, starka karaktärer, människor som vågar vara besvärliga. Ni frågar varför jag inte gillar Zlatan då, då? Jag varken gillar eller ogillar honom, men han kvalar inte in i gruppen starka och självständiga. Inte en man som skickar sin agent att ränna hans ärenden, ta smällarna, inte på det sättet.
Hade Zlatan inte velat lämna Barca hade Mino Raiola aldrig öppnat käften till att börja med. Hur slipade ni än vill tro att ni är så är det så den världen fungerar. Zlatan betalar Mino Raiola, Raiola gör vad Zlatan vill att han ska göra.
I det här fallet, ta striden med Barcelona och med Pep, eftersom Zlatan själv inte vågar. Lika lite klarar han av att säga åt Radikale Raiola då denne målar utanför, men den som är tyst och låter saker hända är alltid, alltid, alltid medskyldig.
Mino Raiola gillar jag.
Det är ganska svårt att prata med en som inte vet hur man gör på egen hand.
"Pajasen Pep klarade inte av Zlatan."
Jag skulle snarare säga att det är svenska folket som inte gör det, som inte klarar av att se Zlatan som den han verkligen är och älska honom ändå, trots det, med allt.
Och så blir det såhär.
Varför måste den ena vara god och den andra ond för hela tiden?
Glöm inte bort att två inte kan bråka om en inte vill.
I en misslyckad affär, och som en sådan måste detta ändå betraktas, gör alla inblandade fel. 
Även Zlatan. 

Jens om den gångna Sillyn:
En liten summering av det numer stängda transferfönstret. Deadline var från början den 31 augusti klockan 18:00 men flyttades fram till midnatt då Real Madrid bad om mer tid. Märkligt beteende av förbundet som viker ner sig och dessutom presenterade inte Real Madrid någon ny värvning igår kl. 23:59 för den delen heller.

Att Zlatan har lämnat La liga har väl inte ungått någon? Fler spelare som vi inte får se i den spanska ligan i år är Silva, Raul, Guti och Hleb bara för att nämna några. Självklart har spelare rört sig mellan lagen i Spanien och här hittar vi namn som Villa, Adriano, Caceres och Canales. Slutligen har det även kommit spelare utifrån Europa t ex. Özil, Khedira, Di Maria, Dabo, Mascherano och Rosenberg. Nu är detta bara ett axplock av alla övergångar som har gjorts och långt ifrån helteckande av alla klubbar i Spanien. Ett litet mönster säger att Real Madrid har sålt och köpt utifrån, Barcelona tvärtom, Sevilla och Atlético har förstärkts, Valencia har försvagats och Mallorca går plus minus noll, kanske. Svårt att sia om nu men vi kommer att bli varse läget i alla lag under säsongens gång.

Det pratas ofta en del om alla övergångar men jag tänkte nämna de icke-övergångar som hänt. För Atléticos del får dom behålla sitt tunga anfallspar, Agüero och Forlan vilket gör att de ser farliga ut även i år. En bättre höst så kan det gå riktigt bra för de Europeiska supercupsvinnarna, det ser mycket bra ut på målvaktssidan också. Sevilla var mycket nära att bli av med Fabiano vilket hade skadat klubbens alternativ i anfallet oerhört det ryktades även att Navas var på väg men det var inte så troligt i dagsläget. Personligen trodde jag även att Kaká skulle lämna då det inte känns som en spelare som Mourinho kommer att bygga sitt lag runt.
Joaquin och Mata stannade kvar i Valencia och kommer att bli viktiga stöttepelare att bygga på. 

Nina om omgången som gick:
Ligapremiären avverkades utan större överraskningar. Barcelona vann pliktskyldigt borta mot hemmasvaga Racing Santander, Deportivo och Zaragoza spelade föga förvånande 0-0 på el Riazor och Sevilla återupprättade lite av sin heder då nykomlingen Levante välkomnades tillbaka till finrummet med en 4-1-förlust.
Nog blir det Levante som blir säsongens slagpåse?
Atlético Madrid avslutade omgången och gick upp i serieledning då Sporting Gijon mosades med 4-0.
Bra vecka för lillebror Madrid, som tog sin andra kontinentala titel A.D 2010 då Inter fick se sig besegrade i Supercupfinalen. Fortsätter de såhär kan mitt och Roberts tips gå in. På den punkten.
Ett litet utropstecken var det förstås att Real madrid bara klarade 0-0 mot Mallorca, som förvisso är ett riktigt knepigt lag att möta borta. Lägg därtill en fullkomligt strålande Dudu Aouate. Och då knockades ändå israelen i inledningen av matchen. Vi får vänja oss vid att se honom med en klocka över ögat, vem har väl glömt fajten med Munua i Deportivo innan övergången?

I Segunda var det målrikt. Real Betis knyter näven över misslyckat avancemang och trampar gasen i botten i år. Nu är de dessutom en Sergio Garcia fattigare, så det ska nog bära. 4-1 mot Granada fick de med sig.
Barcelona B slog Celta Vigo med 2-1, favoriten Huesca klarade 0-0 borta mot Ponferradina (det namnet!) och las Palmas och Gimnastic spelade 3-2.
Men att vara Villarrealsupporter var inte särskilt roligt den här veckan. A-laget fick däng av Real Sociedad, och B-laget åkte på en trefaldig snyting av Valladolid.
Cartagena, som imponerade på oss förra säsongen, fortsätter i samma stil, nydegraderade Xerez fick sig en läxa och det på hemmaplan. 4-1, även där. Ett markbrytande resultat, den här omgången. 


Omgångens lag:
Målvakt: Dudu Aouate (RCD Mallorca)
Backar: Konko (Sevilla), Tomáš Ujfaluši (Atlético Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Maxwell (Barcelona)
Mittfältare: Andres Iniesta (Barcelona), Joaquin (Valencia), Perotti (Sevilla), Jurado (Atlético Madrid)
Anfallare: Leo Messi (Barcelona) och Diego Forlán (Atlético Madrid) 


På återhörande!

Nina Ljung Fredman och Jens Kassnert2010-09-01 14:25:00
Author

Fler artiklar om Spanien