Lagbanner
Inför: Liechtenstein - Spanien
Såhär såg det ut 2008. Återstår att se om bravaden kan upprepas. Vägen dit är lång, och vandringen påbörjas imorgon, i Liechtenstein.

Inför: Liechtenstein - Spanien

Regerande mästarna Spanien inleder EM-kvalet som stora förhandsfavoriter, men gör sitt bästa för att övertyga oss, och sig själva, om att det inte finns några enkla matcher. Och det gör det kanske inte heller.

Vicente Del Bosque gör sitt bästa för att puffa för att morgondagens kvalmatch mot Liechtenstein minsann är en spännande och öppen historia.
- Det är ett väl organiserat lag vi möter. De arbetar för varandra och de kommer göra allt de kan för att komplicera tillvaron för oss. De är fysiskt starka och det är nödvändigt för oss att göra mål. Det är målen som är avgörande.
(Verkligen?)
Missförstå mig inte. Jag tycker visst att det hedrar Del Bosque att han respekterar motståndet. Han är noga med att understryka vikten av att göra just det flera gånger om.
Det är bara det att det han säger är så omöjligt att argumentera emot att det blir lite överflödigt att påpeka till en början. Vad det egentligen visar på är att han inte är det minsta nervös inför morgondagen, han får ta till klichéerna då inget annat finns att tala om.
Det blir lite motsägelsefullt.

Spanien går in i kvalet för att ta sig till EM och försvara sin titel. Man gör det mot Liechtenstein, som nyblivna världsmästare.
Förutsättningarna kunde varit betydligt sämre.
Att Carles Puyol i veckan tvingades lämna samlingen känns inte som något katastrofalt avbräck i sammanhanget, han ersätts dessutom nu av duktige Monreal.

Del Bosque ser förstås ett utmärkt tillfälle att skola in nästa generation i truppen, sakta men säkert.
- En spelarkarriär är förhållandevis kort, och vi ställs hela tiden inför nya utmaningar, säger han. Det gäller att hitta en mix av nutid och framtid, där dekan växa in i laget och på sina egna villkor bli varse om vad det innebär. Det kan inte stressas fram. Vi har en gyllene generation just nu, men de kommer inte att kunna spela för evigt, därför är det väsentligt att vi tar med dem som ska ta över också.

En av medlemmarna i denna "gyllene generation", Xavi Hernandez, säger:
- Ingenting är så lätt som det  kanske kan verka. Idag är det oavgjort mellan oss och Liechtenstein. Vi vet att vi i teorin möter en motståndare som anses vara underlägsen, men att se på dem som det skadar endast oss själva. Det blir ingen promenad i parken. Vi är tävlingmänniskor, vi gillar att vinna, och det finns ingen som saknar motivation, eller som känner sig trygg och bekväm.

Senast lagen möttes vann Spanien (bara?) med 2-0.

Del Bosque är ytterst förtegen om hur han ämna ställa upp, då den enda som tjänar på att veta det för tillfället är motståndaren.
Det har rapporterats om känningar på Iniesta och Fernando Torres från Las Rozas, men enligt tränaren finns det inget som hindrar dem från att starta imorgon.

- Idag är vi Europamästare, men det upphör imorgon. Imorgon är vi titelförsvarare och inget annat. Vi måste kämpa.

Så kämpa!

Truppen:
Målvakter: Iker Casillas (Real Madrid), Víctor Valdés (Barça) och Pepe Reina (Liverpool).
Backar: Álvaro Arbeloa (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Joan Capdevila (Villarreal), Carlos Marchena (Villarreal), Gerard Piqué (Barça) och Monreal (Osasuna).
Mittfältare: Sergio Busquets (Barça), Xabi Alonso (Real Madrid), Xavi Hernández (Barça), Cesc Fabregas (Arsenal), Santi Cazorla (Villarreal), Jesús Navas (Sevilla), Pedro (Barcelona) och Andrés Iniesta (Barça).
Anfallare: Fernando Llorente (Athletic de Bilbao), Fernando Torres (Liverpool), David Silva (Manchester City) och David Villa (Barça). 

Avspark: 3 september, klockan 20:45

(Liechetnstein har ett spelbart odds - 60 gånger pengarna hos Unibet. Skulle avstå Spanien, 1,01...känns bara väldigt... tråkigt.)


Källor: As.com, Marca.com

Nina Ljung Fredman2010-09-02 19:50:00
Author

Fler artiklar om Spanien