Lagbanner
Robert Johansson bloggar om Spansk Fotboll: Del Nido agerar

Robert Johansson bloggar om Spansk Fotboll: Del Nido agerar

Robert Johansson bloggar om Spansk Fotboll

TV-rättigheterna har länge varit en het potatis men nu är det på väg att hända något på allvar. På måndag träffas de 18 klubbarna (Läs: Inte Barca och Real) i ligan som har mest på att tjäna ett förändrat avtal.

I dagsläget är skillnaderna mellan de två stora och resten enorma och det tänker inte de mindre klubbarna tolerare längre. Istället för att kyssa baken på maränger och culés så gaddar lagen ihop sig. Med eller utan Madrid och Barcelona. Det är iallafall tanken.

Med Sevillas José María del Nido i spetesen går de under parollen "En liga utan Real Madrid och Barcelona" och de har Premier Leauge som arbetsmodell där alla lagen i ligan får bra mycket större del av kakan än i Spanien.

Vad Barcelona och Real Madrid anser om mötet mellan de övriga 18 klubbarna är ännu oklart. Så också vad de anser om att dela med sig mer av rättighetsintäkterna. Idag tjänar de två stora tolv gånger mer än de övriga lagen vilket ger en skilland på 130 miljoner Euro och det är klart som f#n att det påverkar i längden. Inget snack om saken.

Tillämpas samma system som i Premier Leauge minskar skillnaderna med 25 miljoner Euro och de andra lagen får mer att röra sig med samtidigt som de två stora fortfarande tjänar mest och också syns mest i tv.

Del Nidos slogan känns helt klart lämplig och jag välkomnar initiativet. Går förslaget igenom ändras förutsättningarna för lagen i ligan dramatiskt. 
Fortsättning följer på måndag...

***
För övrigt är det sjukt märkligt att Pep Guardiola känner sig manad att gå ut i media och knäböja inför Zlatan. Varför?

1. Har han styrelsen på sig för att Barca förlorade sjukt mycket pengar i affären?
2. Är han trött på Zlatans utspel i media och öknamnet filosofen?
3. Hade Zlatan rätt hela tiden?
4. Pressade Raiola Barcelona att be om ursäkt för att inte avslöja mer om vad som egentligen hände?
5. Är klubben pressade av att Barcaspelarena uttalat sig i media om att Ibra inte gjorde något fel och att han är en bra person?

Zlatans karaktär kan som sagt inte varit en överraskning för varken Pep eller Barcelona. Vad hände egentligen? Ja enligt Pep får vi aldrig någonsin reda på det vilket i sin tur tyder på att det finns en bra mycket större historia än vi först trott dold under ytan.

Nyhetens behag om att Zlatan lämnat Spanien är med råge över. Ändå blir det hett stoff i spansk press än idag. Sista ordet lär inte vara sagt.

***
Imorgon är det liga igen. Efter två veckors frånvaro känns det hetare än någonsin.
Silly Season är över och klubbarna kan inte längre förstärka. Nu gäller det att prestera med det lag de har. This is it. Nu kör vi!

Mitt tips:
Barcelona - Hércules 3-1 (Dock: skrällvarning!)
Valencia - Racing 2-0
Real Madrid - Osasuna 3-0
Athletic - Atlético 2-2
Getafe - Levante 1-1
Sporting - Mallorca 0-0
Zaragoza - Málaga 2-2
Villarreal - Espanyol 1-0
Sevilla - Deportivo 2-1
Almería - Real Sociedad 0-1

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-09-10 21:55:00
Author

Fler artiklar om Spanien