Lagbanner
Esquina #2

Esquina #2

Esquina är tillbaks efter landslagsuppehållet. Andra omgången i ligan har genomförts och det finns saker att ta upp till diskussion.

Denna Esquina är en liten bantad version av hur det vanligtvis kommer att se ut. Jens och Nina kommer att skriva den för det mesta men tyvärr kunde inte Nina delta till dagens publikation. Därav lite mindre läsning denna gång.

Jens om dåliga hemmapremiärer och en jämnare liga:
Ytterligare en händelserik omgång är avklarad och då har samtliga lag haft en hemmamatch var. Hemmaplan brukar vara en fördel men inte många lag har imponerat på sin arena. Med undantag av några lag. Dit vill jag nämna Atlético, Villareal, Mallorca (som alltid nuförtiden) och Sporting. De två förstnämnda gör fyra mål inför sina hemmasupportrar och Sporting hämtar upp sig efter just 4-0 förlusten mot Atlético och slår Mallorca i en tuff match på El Molinón. Detta var inte de enda hemmasegrarna men de övriga hade inte det där lilla extra. Getafe gör också fyra mål men mot nykomlingarna Levante som hittills har visat upp ligans sämsta försvar och var föga imponerande. Valencia, Real Madrid, Real Sociedad och Espanyol vinner utan att glänsa, övriga lag förlorar eller spelar oavgjort. Åtta av tjugo hemmamatcher är ettor, sju är tvåor och fem är kryss.

Gör man en jämförelse med den italienska ligan som också har spelat två omgångar och alla lagen har haft varsin hemmamatch så ser det mycket annorlunda ut. Där har vi tolv hemmavinster, sex oavgjorda och två bortavinster. Kanske ska man inte dra allt för stora slutsatser av de första två omgångarna, det är långt kvar av serien och lottningen kan ha gjort sitt. Dock har det väntats på hemmapremiär i ligan sedan den slutade i maj och jag tycker att lagen i alla fall borde vara heltända att starta bra inför sin hemmapublik. Vad beror denna negativa trend på? Ren och skär otur eller att bortalagen kan spela utan press och på så sätt slappna av lite mer?

Detta tar oss givetvis in på Hércules bortavinst mot Barcelona. Det hör inte till vanligheterna att föregående säsongs ligavinnare förlorar den första hemmamatchen mot en nykomling. Hércules har inte varit i högsta serien sedan säsongen 96-97 då man var uppe och vände. Skrällar händer varje säsong och jag sticker ut hakan och påstår att alla som inte håller på Barcelona tycker detta är bra, framförallt Barcelonas antagonister Real Madrid som tappade poäng i första omgången. Om fler lag tar poäng av de två stora så blir ligan jämnare vilket gynnar fler lag och framför allt blir det mer intressant. Jag själv skulle tycka det var ännu mer intressant om det var en fem-sex lag som varje år gjorde upp om titeln och lagen bakom skulle ligga tätt inpå så att det blev kamp om varje poäng och placering. Visst är det kul med segrar men det blir desto roligare att vinna om det är med blod, svett och tårar. Barcelona har i dagsläget lika många förluster som på hela förra säsongen, kommer det att bli fler? Kommer vi få en jämnare liga i år? Detta är inte skrivet för att jag personligen håller på Sevilla och att på det viset skulle Sevilla ha större chans att vinna ligan igen. Jag är beredd att ta fler förluster för ”mitt” lag för en mer spännande helhet.

Då kastas vi in i nästa debatt som redan är i fullgång där de övriga lagen med Del Nido i spetsen gör sina röster hörda för mer rättvisa tv-avtal där pengarna ska vara bättre fördelade så att alla klubbar kan tjäna på det. Mer pengar till övriga klubbar bidrar till att fler kan göra stora spelarköp och konkurrensen ökar. Underbar idé som är uppe för beslut.

Omgången som gick
- Real Madrid vinner hemma en på förhand given match mot Osasuna, Carvalho presenterar sig för första gången i Spanien med matchens enda mål.

- Atlético Madrid imponerar verkligen i inledningen av denna säsong och bortavinner med 2-1 mot Athletic Bilbao. Offensiven i Atlético Madrid ser oerhört bra ut.

- Omgångens målrikaste match står Zaragoza-Malaga för. Hela åtta mål fick vi se, först fem för Malaga innan Zaragoza vaknade till liv och lyckades göra tre. Det blev dock aldrig riktigt spännande.

- I mötet mellan Villareal-Espanyol hittar Guiseppe Rossi målet två gånger, det ena i och för sig på straff. En mycket underhållande match där det likaväl kunde ha varit Espanyol som ledde med 2-0 efter första kvarten. Matchen slutar 4-0 och Villareal vinner sin första match för säsongen.

- I Sevilla-Deportivo la Coruña blir det mållöst. Det borde det inte ha blivit om det inte hade varit för Manu i Deportivomålet. Han gör en fantastisk insats och snuvar Sevilla på segern.

- Valencia vinner mot Racing Santander med 1-0 och går upp i delad ligaledning med Atlético Madrid. Sex poäng och full pott.

- Sporting Gijon spelar hem säsongens första trepoängare i en väl genomförd match mot Mallorca som fortfarande väntar på sin första seger.

- Getafe vinner över svaga Levante med 4-1. Levante har släppt in hela åtta mål och ligger sist.

- En annan rolig match avslutar omgången på måndagen, Almería-Real Sociedad där kvitteringen till 2-2 kom i slutet av Almería i en match som såg ut att vara Real Sociedads.

I Segundan ångar Valladolid, Real Betis och Rayo Vallecano på för fullt. Samtliga på full pott efter tre omgångar. Viktiga poäng på spel i nästa omgång då vi har ett toppmöte mellan Valladolid och Betis. I andra ändan hittar vi fyra lag utan poäng, Recreativo, Granada, Tenerife och Numancia. Något måste hända där om man inte ska hamna för långt efter redan nu.

Omgångens lag
Målvakt:
Manu (Deportivo)

Försvarare: Carvalho (Real Madrid) - Musacchio (Villareal)- Godin (Atlético Madrid) – Botía (Sporting Gijon)

Mittfältare: Fernando (Malaga) – Valero (Villareal) – Özil (Real Madrid) – Perotti (Sevilla)

Anfallare: Nelson Valdez (Hércules)- Juanmi (Malaga)

På återhörande!

Jens Kassnert@JensKassnert2010-09-14 22:50:00
Author

Fler artiklar om Spanien