Lagbanner
Fuera de juego
Ont, det gör ont

Fuera de juego

Messi, Los Che, El Real och svenskarna

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Daniel Jakobsson, Skribent Spanien
Jens Kassnert, Skribent Spanien


Messi skadad, dock inte lika allvarligt som först befarat. Frågan kvarstår emellertid. Hur påverkar Messis skada Barcelonas kommande spel?

Robert:
- Förutom att världens bästa fotbollsspelare inte finns med på planen? Inte mycket. Jag ser faktiskt Xavi som viktigare för lagets spel. Messi är Messi och enorm på planen men utan Xavi stannar laget upp. En enskild spelare går att ersätta men inte ett stillastående lag.
Messi gör otroliga mål, Pedro och Bojan gör bara mål. Men det räcker ju det med.


Nina:
- Nu blir det ju inte särskilt många matcher Messi missar, två av vad jag läst och det är knappast något som kommer att vara avgörande för hur allting slutar.
Faktum är att jag knappt tror vi kommer märka någon direkt skillnad, han hade lika gärna kunnat "vilas".

Barcelona är betydligt mer beroende av Xavi och Iniesta, det finns fler i laget som kan göra mål på deras smörpassningar. 
Vi har Bojan, Pedro, Jeffren, och anfallarna är knappast de enda som gör mål i Barcelona.
Men i Messis (förmodat kortvariga) frånvaro kanske Villas tur att skina lite nu, rent av?


Daniel:
- Först och främst vill jag snabbt ta lite grann om Ujfalusis utvisning. Visst ska han väll få sitt andra gula kort där, men varför åker han på två matchers avstängning för? Hade det varit på t.ex. Pedro Mosquera i Getafe som han hade gjort den där stämplingen på så hade det för det första inte ens uppmärksammats i någon media och för det andra så hade tjecken knappast fått två matchers avstängning. Det spanska förbundet har verkligen gjort bort sig igen. Visst kanske man inte ska bråka över två matchers avstängning, men jag tror inte att Messi själv hade fått det om han hade gjort en sådan tackling. Det var absolut inte med vilje som Ujfalusi skadade Messi och egentligen så ska inte ens detta vara något att diskutera. Men nu är det ju ”guden” Messi, så då får det väll gå.

Back to the question. Givetvis så kommer Messis skada att påverka Barcelona negativt. Man har, tro det eller ej, rätt så tunn trupp enligt undertecknad… speciellt i offensiven ifall någon anfallare går sönder. Jag tror dock inte att Messis skada kommer att påverka så pass mycket att man inte kan spela ut lagen i La Primera, men nu är det upp till någon annan världsstjärna att ta för sig lite mer. Tråkigt för Barcelona att Messi går sönder, men jag tror att man klarar sig ändå.


Jens:
- Messi gör mål, det finns det andra som gör också. Att Messi inte är med på två veckor gör att han missar ett par matcher, inte mer. Läge för Bojan och Pedro ta chansen och visa upp sig ännu mer jämte David Villa. Stannar det vid Messi så är det ingen ko på isen. Barcelona har en tunnare trupp än vanligt så får vi inga onödiga avstängningar eller andra skador på viktiga spelare så gör det inget. Rotation skulle det ju bli någongång under säsongen i alla fall.




Valencia tippades få det svårt av många i och med förlusten av David Villa och David Silva. Istället toppar de tabellen med maximala nio poäng efter tre omgångar. Hur är det möjligt?

Robert:
- Är det möjligt? Ja tydligen. Jag trodde f#n inte det alltså. Men Valencia imponerar. Pablo Hernández och Banega tycker jag har gått framåt massor och César spikar igen längst bak. Det gör mycket. Lägg där till att Joaquín går mot en ny vår, att Navarro, Fernandez och Topal visat sig mer än nyttiga så har ni ett bra recept för ett starkt lag. Kort och gott - laget Valencia ser jävligt kompakt ut!


Nina:
- Vi ska inte glömma att det såg lite likadant ut förra hösten. Valencia gjorde sin bästa säsongsinledning någonsin och fansen fick tröjor, sedan orkade laget inte fortsätta i samma höga tempo som de inlett. Synd.

Tycker frotfarande det är för tidfigt för att börja prata om möjligt och omöjligt, ska vi vara sådana är det inget märkvärdigt med att vinna tre matcher i följd, än mindre för ett lag som Valencia.
Dessutom. De har fortfarande inte mött på de "svårare" motståndarna, och kunde mycket väl tappat poäng både mot Hércules och Racing. Kvällens möte med Atlético blir det tuffaste för dem hittills.

Jag var en av dem som var rätt säkra på att Valencia skulle få det kämpigt i år. Mycket på grund av att man tidigare haft så svårt att spela bra utan Villa (1 vinst av 13 matcher), men jag underskattade Emery, tänkte inte längre.
I år finns det ingen spelare att bygga laget kring och fokus hamnar istället på helheten vilket alltid är att föredra.
Jag hoppas att Valencia orkar hela vägen, och gör de det så kommer det bero på just detta: i år spelar man mer än någonsin som ett lag, de har gjort sig av med det livsfarliga enspelarberoendet och rehabiliteringen har gått fort och över förväntan.


Daniel:
- Nu ska vi inte hoppa över hagar bara för att Valencia har tre segrar av tre möjliga. För tar vi oss en titt på vilka lag man har mött så är det helt klart lag som man kanske bör ta tre poäng mot. Lagets första stora utmaning är idag mot Atlético Madrid. Lyckas Valencia att vinna, eller ta poäng, mot Atlético så tror jag att laget kan gå långt i år. Man kommer inte att utmana om någon titel, men en Champions League plats kan helt klart vara möjlig. Innan säsongen så trodde jag, likt många andra, att Valencia skulle ha det tufft. Men hittills har Los Ché imponerat och nu är frågan hur långt det räcker. Grym start i Champions League ska det sägas också.


Jens:
- Valencia går som tåget. Kul att se. Ända obesegrade laget hittills fast man har inte fått den riktiga prövningen än. Matcherna mot Malaga, Santander och Hercules är inte av samma karaktär som mot lagen i toppen. Men poäng ska inte underskattas, de matcherna ska vinnas och har vunnits. På onsdag får vi se hur Valencia klarar sig mot det första riktigt svåra motståndet i Atlético Madrid. Jag trodde att Joaquin och Mata behövde ta stort ansvar och bli nykelspelare för att få ihop allt. Båda två har börjat strålande tillsammans med flertalet andra spelare.  



Ligans kanske största karaktär, José Mourinho, har inlett ligan bra och utan konflikter. Vad anser du om Real Madrid under Mou såhär långt?

Robert:
- Än så länge har Mourinho själv inte satts på prov eller tillåtits trash talka sig igenom en vecka men den tiden kommer. Real Madrid har annars öppnat precis som jag väntat mig och än så länge ser jag ingen anledning till att inte tippa laget etta. Men då krävs det att laget fortsätter vinna när de stora matcherna kommer. Såklart.

Precis som Valencia så ser laget Real Madrid mer kompakt ut än tidigare och då främst på grund av att holländarna ersatts med tyskarna. Arbestvilliga, lojala vinnarskallar som tillsammans med lagets argentinare gör grunden los merengues anno 2011. Cristiano Ronaldo får ursäkta men jag tycker precis som Sara Carbonero att han, precis som Zlatan sägs vara, är alldeles för egoistisk och spelar mest för sig själv.

Vägen till guld går istället genom Di Maria, Higuain, Khedira och Özil. Och så har vi ju San Iker också...


Nina:
-  Jag tycker att Real Madrid är...blekare, lite mer färglösa än tidigare. Det känns som om de gör det de gör på rutin, lite som jag då jag jobbade vid bandet på kalkonfabriken i Lowestoft. Man ser till att hinna med det man absolut måste innan skiftet är slut, men mer gör man inte och inte mindre heller.
Och så ska det kanske vara, när man jobbar på en kalkonfabrik.
Däremot - inte när man spelar fotboll.
 Vart är hjärtat och passionen hos detta i vanliga fall så sprakande lag, det undrar jag?
 
Nu vill jag inte uttala mig om huruvida det beror på saknaden av Raul och Guti, eller om det helt enkelt är Mourinho, som är långt ifrån känd för att ta sig fram på ett spektakulärt sätt - det drama han bjuder på sker vid sidan av och inte på planen, och särskiljer sig därmed markant från mina egna preferenser.
Jag tycker man ska göra båda.

Istället leder detta oss in i debatten om vad som verkligen är att föredra, och på den punkten kommer vi (som väl är) aldrig att enas. Visst kan någon kontinuerligt rada upp resultat som 1-0, 1-0 och 1-0, ibland kanske toppa med 2-0 eller till och med 3-0 (ofta inkluderande en straffsituation) men hur roligt är det?
Om det bara var vinsterna man var ute efter, varför sparkade man då alls Capello, som vann på ett sätt liknande detta?
Jag gillar när det svänger, på planen och i tabellen. 
Det ska vara spännande.

Mourinho får sitt lag att arbeta och fungera som en maskin.
Det är en konst i sig, det är imponerande och målet uppnås oftast.
För att det förväntas göra det och för att det kostar för mycket om det inte gör det.
Verkar det gå åt fel håll stoppar man in reservdelarna.
Bara för att något är smart betyder det inte att det också nödvändigtvis är roligt. 
Fotboll ska vara smart och roligt.
Helst lite rått också.

Själv tycker jag att Real Madrid gjorde fel då de avskedade Pellegrini.
Jag gillade hans Madrid, det är synd att vi aldrig får se det i sin fullkomlighet, man hade inte det tålamodet med honom.

Daniel:
- Jag tycker ärligt att Real Madrid känns tråkigare än någonsin i år. Jag vet inte varför. Varje match jag har sett med Real Madrid den här säsongen, undantaget Ajax i Champions League, har känts som ett enda långt sömnpiller och marängerna verkar vilja kämpa sig igenom matcherna. Kanske väntar Mourinho fortfarande på dagen D mot Barcelona, men det känns inte riktigt som att Real Madrid och Mourinho har vaknat till liv ännu. Trots detta så leder man både La Primera och Champions League-gruppen i skrivande stund. Det kanske säger mer än någonting annat?


Jens:
- Mourinho är underhållande. Tycker mig se en lite argare José än vanligt. Ja, han brukar vara sammanbiten under matcherna men det har varit lite väl mycket sparkande och kastande av vattenflaskorna. Och det i matcher mot en nykomling som Real Sociedad bland annat. Jag väntar fortfarande på när han behöver försvara sina spelare eller inför ett El Clásico då får vi se hur han hanterar den spanska pressen och hur dom hanterar htsonom. Jag tror han går segrande ur den duellen.




Kennedy, Rosenberg, Goitom. Tre svenskar, tre matcher, noll mål. Deras insatser såhär långt?

Robert:
- Goitom: Som vanligt lysande på försäsongen. Sen alldeles för osynlig. Sjävlförtroendet Henok?
Rosenberg: Tydligen imponerande i debutmatchen på Mestalla. Både genom att spela bra och skapa chanser men framför allt genom att sumpa öppna läge.
Kennedy: Spelar stabilt och skapar chanser för lagkompisar men händer inte mer än så. Dock kanske starkast intryck av svenskarna hitills.


Nina:
- Nu är de ju inte de enda spelarna som gått mållösa såhär långt, den listan kan vi göra väldigt, väldigt lång. Faktum är att majoriteten av herrarna som spelar i Primera inte spräckt sin personliga nolla än.

Men.
Av de tre tycker jag att både Rosenberg och kennedy inlett skapligt. Markus imponerade i första matchen och kunde mycket väl ha ställt till det för Valencia, och Kennedy gör vad som förväntas av honom, varken mer eller mindre.
Har inte haft tillfälle att se Almeria än så jag kan inte uttala mig om Henok Goitom.

Jag tycker tre matcher är för lite tid för att börja utvärdera, men vill verkligen inte börja döma ut någon.
Ska jag säga vad jag tror så tror jag att samtliga när vi summerar det hela i vår kommer undan med G i sina betyg. 
Gott nog, kanske.

Daniel:
- Vår svenska trio i Spanien känns onekligen iskalla. Det är nästan som dom avdankade spelarna som åker till USA för en sista chans, ungefär. Rosenberg har mycket att bevisa och jag tror inte att han kommer att imponera i Racing heller. Goitom måste börja tänka över sin framtid och jag tror inte att hans framtid ligger i Almería… tyvärr Henok. Kennedy är den enda svensken som jag hittills tror och hoppas på mest. Jag vet vad Kennedy kan i sina bästa stunder och bara han får ut lite av sin potential så tror jag att han kan bli en viktig kugge för Racing i år. Synd att han inte fick ta straffen i debuten mot Barcelona, den hade han dragit in.


Jens:
- Både ups and downs. Från riktigt bra insatser till sämre saker. Rosenberg och Goitom tycker jag borde ha fått in en boll eller två. Det har de både kapacitét och haft möjlighet att göra. De har inte tagits tillvara på. Men den som väntar på något gott..

Jag hoppas ju den förre Hammarbyspelare Kennedy gör mål först, det vore roligt. Ja, ni vet varför, rätt uppenbart förståss.



Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-09-22 16:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien