Lagbanner
Esquina #3

Esquina #3

Esquina är här för tredje gången denna säsong. Tre omgångar har avverkats och vi är redan inne i den fjärde. Denna gång sätter sig Nina Ljung Fredman och Jens Kassnert in i Europa Leaguestarten, Ujfalusi vs Messi respektive Pep vs Inda, Deportivos kryss förbannelse samt omgången som gick. Vi avslutar i vanlig ordning med omgångens lag.

Jens om Europa Leaguestarten:
Fyra spanska lag spelar som bekant i Europa League, Sevilla, Atlético Madrid, Villareal och Getafe. Endast Getafe lyckades vinna första omgången. Övriga lag förlorade. Sevilla föll mot franska cupsegrarna Paris Saint Germain, Atlético Madrid besegrades av grekiska Aris och Villareal rådde inte på Dinamo Zagreb. Getafe besegrade däremot Odense med uddamålet. Samtliga nämnda motståndare är lag som de spanska lagen ska vinna mot. Hur kommer det sig att det blev så dåliga resultat? 
Ta t ex Sevilla som på hemmaplan förlorar mot PSG som placerade sig på en 13:e plats i den franska ligan förra året. En förlust i Europaspelet på Sanchez Pizjuan hör inte till vanligheterna. Innan det mötet hade man två förluster på hemmaplan i Europaspelet någonsin. Eller Atlético Madrid som har öppnat årets säsong strålande och vann dessutom hela Europa League förra säsongen, inte ska man förlora mot ett grekiskt lag som slutade femma i ligan i våras. 
Målsättningen för samtliga lag är att ta sig vidare från gruppen och nå en respektabel placering, en kvartsfinal eller bättre. Frågan är då om man lägger för mycket fokus där så att ligan blir lidande och spelet låser sig eller känner man sig bekväm med det och vet att spelartruppen håller för EL, ligan och den inhemska cupen? 

Det har sett mycket bra ut för de spanska lagen i UEFA-cupen/Europa League på senare tid. På de fem senaste åren har ett spanskt lag vunnit turneringen tre gånger. 2006 och 2007 vann Sevilla och 2010 vann Atlético Madrid och det får väl ses som ett bra facit. Nu har dock endast en av sex omgångar genomförts och det finns tid att ta igen en premiärförlust. Årets upplaga av Europa League ser riktigt intressant ut. Här hittar vi lag som, Manchester City, Juventus, Bayern Leverkusen, Zenit, Liverpool, Besiktas och CSKA Moskva . Lag som egentligen är så mycket bättre än Braga, Basel eller Twente som spelar i Champions League. 

Med detta säger inte jag på något sätt att EL skulle vara bättre än CL, bara att det finns bra lag i båda turneringar. Och sämre lag. Jag tycker faktiskt att det är kul med dessa matcher mellan lag som inte alltid är de bästa i sina ligor. 

Nina om Ujfalusi-situationen och Pep vs Inda:
För tacklingen som fick Leo Messi att stuka fotleden riskerar Tomas Ujfalusi avstängning i mellan fyra och tolv matcher. Från den ena sidan menar man att spelaren på ett avsiktligt sätt brukat våld mot en Leo i syfte att vålla skada, något som Ujfalusi själv å det bestämdaste förnekar. Medan det på den andra sidan finns dem som hävdar att Messi får skylla sig själv som nödvändigtvis ska gå in och "briljera" [läs dribbla] så fort tillfälle ges.
(Låt mig väl understryka - detta är inte mina ord, detta är den spanska mediabevakningen.)
I det här fallet tycker jag att det senare påståendet är fullständigt befängt. Messi ska alltså tvingas ge upp sitt sätt att spela fotboll på eller så får han vad han förtjänar?

Jag är ganska säker på att Ujfalusi inte menade att skada Messi, jag, cynikern, tror på honom när han säger att det var en olycka, men jag tror däremot inte att det var bollen han var ute efter, som han själv påstår.
Han var på tok för sen in i situationen för det.

- Sådan här uppståndelse blir det bara om Messi eller Ronaldo skadas, fräser Quique Sanchez Flores, och ja, tyyvärr.
Så är det.
Vårdslöst spel uppmärksammas närhelst en storstjärna drabbas. Det förekommer i princip i varenda match, någon går alltid över gränsen för "vad som går an". Ibland är våldsverkarna själva representanter för det stora laget. Då tigs händelsen med fördel ihjäl, förutsatt att det inte är totalt omöjligt, som fallet var med Pepe.

Hade det varit någon random Ruben Perez som drabbades hade det förstås inte varit lika farligt. När jag skriver det här har Ujfalusis dom inte fallit än*, skulle jag bestämma skulle det bli 3, kanske 4 matchers avstängning. Får han tolv är det en skandal och i sig ett våld så otillbörligt att det nästan överträffar tacklingen.

Athletic Bilbaos tränare Caparros, själv ingen främling för liknande uppstådda situationer, säger:
- Du kan inte korsfästa spelare som Ujfalusi eller Gurpegui (som skadade Kun Aguero på San Mamés för ett par veckor sedan, men klarade sig undan med gult). I samma match lät domaren Mario Suarez komma undan trots att han var ytterst vårdslös i mot Iker Muniain. Vi måste skydda fotbollen, inte enskilda spelare ur vissa lag. jag är säker på att Ujfalusi är en professionell man, och sådana skadar inte medvetet andra.

I farvattnen av det som hände har Pep Guardiola och Marcas Eduardo Inda råkat i luven på varandra.
Med hänvisning till det Inda sade i sin videoblogg inför senaste El Clasico, att Messi bör stoppas "por lo civil o por lo criminal" uppmanade Pep folket att låta tacklingen tala för sig själv, med Indas ord i åtanke.
Och Inda var inte sen med sin replik. I radio igår deklarerade han att det Pep sysslar med är att försöka skapa ett Atléticoförakt och inget annat.
Såhär säger han:
- Det är allvarligt att en tränare som Guardiola går ut och uppmanar till våld och förföljelse av en klubb som Atlético Madrid ( om nu gjort det, vilket han inte har,hade det varit mer okej om det var...Levante?) Ujfalusi ska visst ha ett rött kort, men han har naturligtvis totalt överseende med sina egna spelares oacceptabla uppförande, till exempel Dani Alves och Carles Puyol.

Helfestligt, i all sin tragik.
Can't resist some drama. 

Jens om Deportivos kryssförbannelse:
Deportivo la Coruña fortsätter att spela oavgjort, man verkar varken kunna vinna eller förlora. Experterna kliar sig i hårbotten och verkar inte veta vad detta beror på. Deportivospelarna och ledarna förstår ingenting. Jag har svaret. Efter VM tog många spelare ledigt och åkte till diverse orter för att njuta av de få veckor som en fotbollsspelare har ledigt. 

Andrés Iniesta påträffades på den spanska solkusten närmare bestämt Marbella och Puerto Banós. Efter en lång och blöt utekväll tog Andrés en taxi tillsammans med en kvinna som är känd för att använda voodoo. Iniesta och hans nya bekant, låt oss kalla henne för Anna-Julia, satt och prata om just detta i taxin men Andrés var skeptisk. Anna-Julia ville bevisa sina krafter med något som hon visste att Andrés var intresserad utav och frågade honom om han hade något på sig som kunde förknippas med ett fotbollslag. Iniesta fiskade upp en liten vimpel som han hade fått under kvällen av en överförfriskad Deportivosupporter som ville visa sin uppskattning för målet i VM-finalen. Iniesta som började bli smått orolig hävdade bestämt att om hon skulle få göra något mot laget så skulle det varken få påverkas positivt eller negativt. 
Sagt och gjort Anna-Julia tryckte in några nålar i vimpeln och mumlade några ohörbara ord. Där slutar denna resa i taxin. Paret klev av i närheten av ett nattöppet glasstånd och därefter vet man inte vad som hände. 
Vi kan konstatera att Deportivo med sina tre oavgjorda matcher är ganska neutrala. Min säkra källa till denna berättelse är taxichauffören som ville sälja sin historia till den spanska pressen men ingen var intresserad. Bra tycker jag som fick ett scoop helt gratis då priset på denna historia hade sjunkit oerhört. Detta har dock läckt ut i Spanien och Atléticosupportrarna som inte tycker om Deportivo gav Iniesta stående ovationer när han byttes ut i söndags på Vicente Calderón. 

Skämt och sido så hyllar jag Iniesta för den människa och fotbollspelare han är. Ödmjuk och framgångsrik, denna kombination är ofta sällsynt. Ovationerna på Vicente Calderón är stort. Att som motståndare, en av de mest fruktade dessutom, få ta emot hyllningar som dessa måste vara underbart. Det gav mig gåshud trots att jag inte hade något med det att göra så jag undrar hur Andrés kände.

Nina om omgången som gick:
Skrällarna flydde den tredje omgången.
Espanyol vann över Almeria hemma på Cornella el Prat, Mallorca hade inga som helst problem med Osasuna och Zaragoza förlorade mot Racing efter ett skandalöst bortdömt ledningsmål för gästerna som gav domaren Gonzalez Gonzalez en välförtjänt nolla i betyget av Marca.
Hemmastarka Sporting slarvade bort 2-0 till 2-2 i det glödheta nästanderbyt (ja, det var ju i alla fall två lag från norra Spanien som möttes) med Atheltic Bilbao.

Hércules stod på sig bra, men lyckades inte skrälla för andra omgången i rad, Valencia var numret för stort och Los Che fortsätter att kröna tabellen.
Barcelona tog segern med sig från Vicente Calderon, och efterspelet har fått betydligt mer uppmärksamhet än matchen i sig, det pratas om hands hit och dit, om domare som avgjorde matchen och om Messis skada.

Real Madrid vann utan att övertyga i en riktigt skön match mot Real Sociedad. Vill liksom Drilon Pollozhani på Madridredaktionen poängtera det stora i matcher som den här. Det ska inte handla om att storlaget kör över nykomlingen, det blir helt enkelt inte bra då.
Det är bra när det är svårt.

I det andalusiska derbyt visade Sevilla att större är störst när Málaga som inte verkar fått alltför mycket vind i ryggen efter 5-0-ledningen på en halvtimme mot Zaragzoa förra veckan, fick finna sig besegrade med 2-1. Ingen krosseger direkt, och kanske förtjänade trots allt de blåvita att få med sig poäng?

Depor kryssar sig vidare, 2-2 slutade mötet med Getafe. Båda Depors mål gjordes av Andres Guardado på straff.
Colotto bjöd sedan gästerna på ett självmål också, Arizmendi fastställde slutresultatet.
Måste väl kännas skönt för Getafe att de i alla fall gjorde hälften av sina mål på egen hand....

Slutresultaten:
Espanyol - Almeria: 1-0
Mallorca - Osasuna: 2-0
Racing - Zaragoza: 2-0
Sporting Gijon - Athletic Bilbao: 2-2
Real Sociedad - Real Madrid: 1-2
Hércules - Valencia: 1-2
Levante - Villarreal: 1-2
Atlético Madrid - Barcelona: 1-2
Málaga - Sevilla: 1-2
Deportivo - Getafe: 2-2
Ska vi enas om 1-2 som omgångens mesta resultat?

I Segunda bjöds vi på det första tränarsvakedandet då Tenerife (de skulle ju "gå ner och vända " ju, eller hur var det nu?) tappade tålamodet med Arconada. Tete har lyckats plocka noll poäng såhär långt men det finns ju ett antal kvar att spela om.
Betis tog en meriterande seger över uppflyttningskandidaten Valladolid och Las Palmas fortsätter att imponera.
Såhär bra har laget inte inlett en säsong på 61 år, och nu ligger man trea i tabellen efter Betis och Rayo Vallecano - som alltid är med i topstriden och aldrig orkar hela vägen.

Omgången lag:
Målvakt:
Palop (Sevilla)
Backar: Piqué (Barcelona), Pepe (Real Madrid), Mathieu (Valencia), Marcelo (Real Madrid) 
Mittfält: Joaquin (Valencia), Assunção (Atlético Madrid), Griezmann (Real Sociedad), Callejon (Espanyol)
Anfallare: Llorente (Athletic Bilbao), Nilmar (Villareal) 

* Det blev klart nu ikväll att Ujfalusi får två matchers avstängning för tacklingen på Messi.

Nina Ljung Fredman och Jens Kassnert@JensKassnert2010-09-21 23:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien