Lagbanner
Robert Johansson bloggar om Spansk Fotboll: Gallimattias

Robert Johansson bloggar om Spansk Fotboll: Gallimattias

Robert Johansson bloggar om Spansk Fotboll

Tillsammans med Melilla är staden Ceuta en spansk enklav i Marocko. En för mig liten håla som nu ska ta emot Barcelona i Copa del Rey. 

Katalanklubben säger att "matchen kommer bli jätteviktig för oss" och med det finns det nog inte mer att oroa sig för fotbollsmässigt för Barca. Roligare är det för enklaven som kan bereda sig för en folkfest. För det är inte ofta storlagen från kontinenten kommer på besök.

Jag har själv varit i Ceuta och kan inte säga att jag blev klokare av det. Jag och några vänner åkte färja mellan Algeciras och Tanger i Marocko. Efter någon dag drog vi vidare till Tetuán, också det i norra Marocko. Saker och ting utvecklades inte som vi ville och vi kändes inte helt trygga. Därför anlände vi i taxi till Ceuta en blöt och regnig söndagsmorgon i december. Färden dit hade varit allt annat än bra och vid ett tillfälle tiittade jag mina medpassagerare i ögonen och sa "nu dör vi".

Nu blev det inte så och istället kom vi efter tidernas gränskontroll in i Ceuta där människor bönade och bad att vi skulle hjälpa dem in i Europa. En liten fiskarstad omgiven av en taggtrådsförsedd mur för att hålla afrikanerna borta. Kontrasterna mellan det fattiga Marocko och det rika Spanien blev enorma och efter en kort promenad genom "spanska Marocko" åt vi lite käk och drog sedan tillbaka till andra sidan Gibraltar Sund. En ganska intressant resa såhär i efterhand men inte så skoj när man väl upplevde det. För FC Barcelona blir resan inte samma sak. Laget flyger in, spelar av matchen och så är det med det. Som det ska vara.


***
Zlatan vs. Sacchi. Svensk media skrev häromdagen att Sacchi gjort en pudel då han avslutade ordfighten med att säga att "Zlatan är den bästa fotbollsspelaren i världen". 

Nog så? Nja.

I mitt fall är "el mejor solista" och inte el mejor jugador en solklar passning till Ibra om att han är den störste egoisten eller individualisten av dem alla. Återstår att se vad Zlatan kontrar med.

Det blåser på toppen...

***
Kommer ni ihåg Málagas gamla målspottare från Panama, Dely Valdés? Nähä. Synd för er. Anfallaren som gjorde 38 mål på Solkusten och där blev något av en legend blev i dagarna klar för ny förbundskapten för Panamas landslag. Första steget för Valdés landslag blir att kvala in till Copa Centroamerica. Men då måste Costa Rica, El Salvador, Nicaragua, Belice, Honduras och Guatemala besegras.

Se upp för Panama!

***
Zidanes son i spanska landslaget. Känns märkligt när Zidane för mig är hur mycket Frankrike som helst. Men så är det i världen idag och det är troligen bara att gratulera La Roja för ytterligare en världsspelare. Om några år vet vi svaret..

***
Häromdagen skummade jag igenom Twitter och fick se Iniestas inlägg om det stundande fadersskapet. Minuten efter han publicerat det.

Iniesta som fått stående ovationer både i Santander och Madrid för hans del i VM-guldet blir nu alltså småbarnsförälder och det är bara att gratulera. Jag vet hur det känns. Ja inte att vinna VM-guld då...

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-09-22 21:18:00
Author

Fler artiklar om Spanien