Lagbanner
48 mål ska bli fler mot Schweiz

48 mål ska bli fler mot Schweiz

Spanien ställs mot Schweiz i kvartsfinalen av EM 2020. Ett motstånd La Roja har ett enormt övertag på historiskt sett, 48-18 i målskillnad vilket ska utökas efter fredagens match.

Spanien må ha startat detta mästerskap aningen tveksamt med betoning på aningen. Tvåa i gruppen efter Sverige då laget trevade i de två första matcherna. Sedan kom islossningen i sista gruppspelsmatchen mot Slovakien.

Det förde förbundskaptenen Luis Enriques trupp vidare in i åttondelsfinalen som blev en riktig nagelbitare. Förlängning mot Kroatien som ändå ”vann” silver i förra mästerskapet efter en fantastiskt underhållande match. 3-3 vid full tid där La Roja tog kommandot och lyckades näta två gånger om under förlängningskvartarna.

Men, inte för att bara spä på positiva adjektiv så fanns här även situationer de spanska supportrarna önskat att de inte sett. Kroatiens ledningsmål framförallt där målvakten Unai Simon stod för EM’s största tavla när han totalt missade en hemåtpass som rullade in i mål och ledning för Kroatien.



Vissa saker stämmer inte riktigt som vi är vana att se Spanien. Men då är då och nu är nu.

Spanien möter Schweiz i St Petersburg vilket blir lagets första resa utanför hemlandet i detta EM-slutspel. På förhand låter det som en lätt match för Spanien, de har trots allt bara förlorat en gång mot alplandet av deras 22 tidigare möten med varandra. 16 av dessa har Spanien vunnit och fem har slutat oavgjort. Spanien har gjort 48 mål på Schweiz under alla deras matcher genom åren och har släppt in 18.

Spanien vinner
Hur det går under fredagskvällen? Ja, såklart vinner Spanien detta. De har en helt annan kaliber trots det något svaga spanska laget som Luis Enrique valde att ta ut.

Schweiz kommer från en oerhört stark upphämtning i åttondelsfinalen mot världsmästarna Frankrike där de lyckades hämta upp ett underläge på 3-1 under de sista minuterna. Schweiz tog matchen till straffar vann sedan matchen.

Visst kommer Europas neutralaste land med ett stort självförtroende till matchen men från och med nu finns det inget som kommer få Spanien att se ut som i starten i detta mästerskap. De kommer växla upp och ge varje motstånd en lektion i teknisk fotboll.

Hur lång räcker det då kanske ni undrar. Ja, vi har alla sett Moratas oskärpa i avsluten och hur pressande lag lyckas bryta igenom försvaret och skapa målchanser. Vi har också sett Spaniens mäktiga bollinnehav och får anfallarna några vassa avslut på mål kan det räcka långt.

I vilket fall som helst räcker Luis Enriques taktik åtminstone till en kvartsfinal där något av EM’s två bästa lag väntar. Vinnaren mellan Belgien och Italien.

Schweiz får packa väskorna och åka hem. Låter som en jinx men Luis Enriques lag kommer att gå för det, det finns inget annat just nu. 

Matchfakta:
Schweiz - Spanien, kvartsfinal EM 2020
När: 2 juli klockan 18:00
Var: Saint Petersburg Stadium - St Petersburg
Domare: Michael Oliver, England
TV: TV 4 eller Cmore
Tips: 1-3

Jens Kassnert@JensKassnert2021-07-02 01:16:19
Author

Fler artiklar om Spanien