Lagbanner
Året med La Selección 2010
VM-guldet blev kronan på verket under ett strålande 2010.

Året med La Selección 2010

Först kom banderiljärerna (Portugal), sen kom picadorerna (Paraguay) och sen matadorerna (Tyskland). Den spanska tjuren fintade bort dem alla. Olé, olé, olé. Kvar väntade endast obesegrade Holland i VM-finalen på Soccer City Stadium. Föga visste de inblandade att 90 minuter senare så skulle Spanien uppnått sitt största fotbollsögonblick någonsin. Men vi börjar från början....

VM kan i sammanfattas som sagan om Tjuren Ferdinand. En dag i soliga (nåja) Sydafrika ni vet... Publiken vallfärdade till arenan. Förväntan låg i luften och efter ett tag började spelarna tåga in. Först kom banderiljärerna (Portugal), sen kom picadorerna (Paraguay) och sen matadorerna (Tyskland). Den spanska tjuren fintade bort dem alla. Olé, olé, olé. Med vissa besvär, det ska medges men ändock så man lyckades stånga sina motståndare i småbitar. Tjuren växte sig större och starkare för var dag och när det var dags för holländarna stod matadoren till sist på knä med blottat bröst. "Stånga mig, sparka mig. Gör vad du vill med mig!". Precis den medicin holländarna själv försökt sig på. Men spanjorerna ville inte. De lät sig inte psykas utan trivdes bättre här, där de kunde ha det lugnt och skönt och spela fotboll. Sin egen fotboll. Såhär gick det till:

VM-final Soccer City Stadium, Johannesburg Kl.20:30. Spanien mot Holland. Den på förhand stora favoriten mot laget som obesegrat nått fram till slutmatchen.  Efter att i något år fått vänja oss se vilket världslag som helst kapitulera så var tonerna nu betydligt mer dämpade. Föga visste de inblandade att 90 minuter senare så skulle Spanien uppnått sitt största fotbollsögonblick någonsin.

Under finalmatchen blev det nämligen snart klart att vi skulle få se ett hårt spelande Holland. Riktigt ordentligt dessutom när spanjorerna sparkades sönder och samman. Domare Howard Webb gjorde en okej match men pallade inte att visa ut en (eller två) holländare under en VM-final och det gynnade de oranje som på så sätt orkade freda sig. Det hela gick till förlängning. En förlängning som sammanfattas Andrés Iniesta.

Fernando Torres slår ett inlägg mot Iniesta, ett holländskt ben kommer emellan, men inte mer än att bollen studsar till Cesc. Cesc slår i sin tur bollen mot Iniesta på nytt. Denna gången går det bättre. Spanjoren ser misstänkt offside ut, holländarna viftar, men Iniesta tar emot bollen som ändock studsar upp i knähöjd på Albacetekillen. Den holländske försvararen kastar sig fram och enda utvägen är att trycka på direkt. Och det gör Iniesta. På volley slår han in matchens första och enda mål och rusar i vild eufori ut mot hörnflaggan samtidigt som han tar av sig matchtröjan och visar sitt linne med hyllning till Dani Jarque. Andrés Iniesta har avgjort VM-finalen 2010 och Spanien är världsmästare för första gången!

Vicente del Bosque, och för all del Luis Aragonés, lagbygge från 2007 visade sig vara det vinnande valet och Tiqui-Taca erövrade inte bara Europa utan också Världen. Efter segern hyllades Spanien över en hel värld medan Holländarna fick hård kritik för sitt hårda finalspel. Spanjorerna kunde vända hem till korkeken som värdiga mästartjurar och ha det lugnt och skönt och titta på pokalen. Vid hemkomsten till Madrid togs hjältarna emot av hela landet och firandet pågår även idag när del Bosque åker land och rike runt med pokalen samt att samtliga landslagsspelare genom tiderna har firats vid en gala i Madrid under hösten. Texten ovan är också de bestående intrycken av La Seleccións 2010. Men det hände ju lite till.

  2010 kan delas in i tre delar. Före VM, VM och efter VM.  
* Januari – Juni: Förberedelse till VM. Seger mot Frankrike med 2-0 i mars, seger mot Saudiarabien, Sydkorea och Polen i anslutning till VM. Inte mer än så. Rena rama ”håll-igång-matcher” inför VM. Truppen till mästerskapet tas ut och där ser vi Pedro och Javi Martinez som två stora överraskningar. I övrigt väntat material.
* Juni-Juli: Kort och gott VM. Chockförlust mot Schweiz, sen segrar mot Honduras och Chile. Efter det idel segrar varav 1-0 samtliga slutspelsmatcher. Inte genom samma beslutsamhet och frenesi som vi vant oss vid när det gäller Spanien utan efter mer anstängning. Ändock, segrar, och det är ett styrkebesked. I åttondelen besegras Portugal men först efter ett tveksamt offsidemål, sedan lite mer övertygande Paraguay, betydligt mer stabilt nickar Puyol sönder Tyskland, och så Hollandsmatchen då, sen är det klart. VM-guldet naturligtvis den största kronan av dem alla på verket.
* Juli-December: EM-kval och vänskapskamper. Alla vill möta och besegra Världsmästarna. Först Mexico i augusti till Portugal i november. I EM-kvalet har allt gått som det ska men inte utan problem. Spanien var nära att tappa Skottlandsmatchen i Glasgow men lagets nye målskytt Llorente ställde allt till rätta igen. I vänskapsmatcherna gick det trögare. Förlust med 4-1 borta mot Argentina och 4-0 borta mot Portugal. Två förvånandsvärda resultat men också ”okej” med tanke på vänskapsanknytningen.

Vicente del Bosque kan med tillförsikt se fram emot 2011 där Colombia blir första motståndet i Madrid i februari. Vägen mot Ukraina/Polen ligger rak. Dock får vi hoppas att spelarna kände sig mätta och trötta efter VM-guldet när förlusterna mot Argentina och Portugal tillkom. Annars har del Bosque en del att jobba med.

A por ellos!

La Selección 2010:
3/3 Paris. Frankrike – Spanien 0-2
29/5 Innsbruck. Spanien – Saudiarabien 3-2
3/6 Innsbruck. Spanien – Sydkorea 1-0
8/6 Murcia. Spanien – Polen 6-0
16/6 Durban. Spanien – Schweiz 0-1
21/6 Johannesburg. Spanien – Honduras 2-0
25/6 Pretoria. Chile – Spanien 1-2
29/6 Kapstaden. Spanien – Portugal 1-0
3/7 Johannesburg. Paraguay – Spanien 0-1
7/7 Durban. Tyskland – Spanien 0-1
11/7 Johannesburg. Holland – Spanien 0-1
11/8 Mexico City. Mexico – Spanien 1-1
3/9 Vaduz. Liechtenstein – Spanien 0-4
7/9 Buenos Aires. Argentina – Spanien 4-1
8/10 Salamanca. Spanien – Litauen 3-1
12/10 Glasgow. Skottland – Spanien 2-3
17/11 Lissabon. Portugal – Spanien 4-0

Totalt: 17 matcher. 13 segrar, en oavgjord, tre förluster.
Kuriosa:
* David Villa gick under året om Raúl som meste målskytt i landslagets historia och toppar nu tabellen med 44 gjorda mål i den röda tröjan.
* Andrés Iniesta har under hösten hyllats av motståndarpubliken när han rest runt i Spanien med sitt Barcelona. På fler än en arena har han fått stående ovationer.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-29 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien