”Även som Barça-fan tycker man synd om bortafansen”
Camp Nou har höga publiksiffror men är sällan fullsatt. Barcelonas briljanta spel matchas inte alltid av stämningen på läktarna. SvenskaFans vände sig till Barcelona-redaktionens Robin Hyder för svar.
Svenska Fans: Barcelona har haft ett par tusen lägre i publiksnitt de första matcherna än vi samma tidpunkt förra året, vad tror du är orsaken?
Robin Hyder: ”Tre dagar efter ligapremiären skulle Real Madrid komma på besök för att spela den första av två matcher i den spanska Supercupen. Anledningen till varför inte premiären mot Sociedad drog till sig en större publik (57 721, reds anm) kan mycket väl ha med klassiker-mötet att göra. Om man vill spekulera i generella termer kan man också se till det ekonomiska klimatet som råder i Katalonien. Folk har inte ett lika stort överskott av pengar, om det ens finns ett sådant i plånböckerna runt om i Barcelona. Således prioriteras vissa matcher framför andra från fansens sida. Att publiksnittet, hittills, varit något lägre än tidigare kan således vara en av krisens sidoeffekter”.
Camp Nou är klassisk mark, hur supportervänlig tycker du arenan är?
”Camp Nou betraktas av katalaner som någonting heligt, eller religöst om man vill. Det finns en bakomliggande historik som få arenor I världen kan stoltsera
med. Om man ser det hela från ett mer modernt perspektiv kan det dock konstateras att det Camp Nou brister i kvalité och innovation. Från utsidan ser arenan ut som ett jättelikt parkeringsgarage och på insidan är underhållningsvärdet obefintligt då utbudet av exempelvis restauranger är begränsade. Däremot ger rymden i arenan och upplevelsen från sittplats ett utomordentligt supporteräventyr rent fotbollsmässigt. Det är egentligen det som ska betyda något men när nybyggen som Emirates Stadium i London erbjuder ett komplett paket i form upplevelser och bekvämligheter för supportrarna kan det tänkas att man vill hänga med i utvecklingen”.
Vad är prisnivån och är det något fans klagar över, som på många andra håll?
”Majoriteten av de sydeuropeiska klubblagen har höjt priserna på både lösa biljetter och säsongskort inför den befintliga säsongen. Barcelona har inte gjort det.
Presidenten Sandro Rosell gick i dagarna ut med ett uttalande där han menade att klubbens fans har gett så pass mycket till klubben att man inte ville
höja priserna under den ekonomiska kris som faktiskt råder i Spanien och Katalonien. Vid en jämförelse med andra stora klubbar har Barcelona relativt billiga säsongskort och biljettpriser men för den genomsnittlige svensken handlar det självklart om en ganska rejäl slant om man jämför med svenska biljettpriser. Om man exempelvis vill titta på Barcelona mot Celtic i Champions League får man som minst punga ut €59 men då får man också ta med sig en kikare alternativt en radio. Supportrarna klagar inte nämnvärt över prisnivån men publiksnittet hade kunnat gå upp markant vid en mindre prissänkning. Just nu ligger man på den lokala smärtgränsen”.
Stämningen mot Real Madrid som vanligt briljant, men det är inte alltid så?
"Camp Nou blir sällan fullsatt. Det är endast vid bataljer mot just Real Madrid och avgörande matcher i Champions League som man ser uppemot 100 000 åskådare på plats. Eftersom att kapaciteten är så pass stor märkts det enkelt av när en tredjedel av platser ropar tomma och stämningen på arenan blir därefter. Vid möten mot exempelvis Espanyol eller Atletico Madrid kan stämningen dock vara magnifik på arenan då det finns en extra motivation mot dessa lag. När Barcelona tar emot mindre lag förväntar sig publiken tre lättöverkomliga poäng vilket gör att man inte bidrar till samma stämning på läktarplats som mot exempelvis Real Madrid där man hoppas men inte riktigt kan förväntar sig full pott. Med andra ord kan den katalanska publiken betraktas som relativt kräsen".
Lite liknande problem med stämningen som bland på engelska storklubbars läktare, vad kan man göra?
”Det gäller att vara fullt aktiv i problemlösningsprocessen här. Guardiola menade exempelvis förrförra säsongen att laget verkligen behövde publikens stöd inför en mindre ligamatch. Publiken bidrog sedermera till både kontinuerlig sång och ett mindre tifo vid matchstart, någonting som inte hade skett om Pep inte bad om det. Man kan även organisera publiken så att dem som vill stå upp samlas på en och samma del av arenan. Traditionellt sett är det dem som står som också sjunger. I England har man förvisso redan ståplatser och där skulle man kunna ta in en klackledare som ständigt får igång publiken som sedermera bidrar till en god stämning. Precis som många av de mindre lagen redan har. Styrelsen i Barcelona har visat intentioner om att bland annat bygga om Camp Nou inom en snar framtid. Man vill göra arenan mer modern och bygga om läktarna så att publiken sitter närmare både varandra och planen. Tidigare exempel, som Juventus arenabyte, har visat att detta kan vara en avgörande faktor när det kommer till en god inramning under hemmamatcher”.
Förklara vad "Grada Jove" är och vad som händer med det?
”Grada Jove är ett projekt som har som avseende att höja upp stämningen på arenan med hjälp av ståplatsläktare där endast yngre fans ska vistas. Dem med ungdomlig energi ska helt enkelt kunna få igång resten av publiken och skapa en bättre atmosfär för spelarna på planen. Teori och idé har inte riktigt blivit till praktik ännu, även om intentionerna finns där. Den katalanska polisen är några av dem som motsätter sig projektet i sin helhet. Motargumenten som föreligger handlar främst om att FC Barcelona skulle ta ett eller två steg tillbaka till en äldre typ av läktarkultur omfattandes våld, kränkningar och rasism. Den gamla supportergruppen Boixos Nois gick från att innehålla vänstervridna nationalister till fascister tillika separatister under 80-talet. Även om dem bidrog till en mer explosiv läktarkultur i bemärkelser av sång och ljudnivå portades majoriteten av medlemmarna i ultaras-gruppen redan under Joan Laportas första år som president. Nu tror många att den nya generationens kriminella kan blomma upp från projektet Grada Jove men även ge en väg tillbaka för de tidigare portade supportrarna då Sandro Rosell inte verkar vara lika benägen att ta i med järnhand gentemot dessa”.
Saknar man inte rejäla bortaklackar också?
”Även som Barcelona-supporter tycker man synd om bortafansen. Dem tilldelas alltid en av de högre sektionerna på Camp Nou där det är svårt att både se matchen och höras av resten av publiken. Självklart är det trevligare om en fotbollsmatch även innehåller en läktarmatch lagens supportrar emellan. Den spanska supporterkulturen skiljer sig här från exempelvis den engelska motsvarigheten där bortaklacken kan vistas på en av kortsidorna, närmare planen. I Spanien känns det nästan som att en match skall vara någon form av markering från hemmaborna om att ”det här är vårt hem och vi ska skydda det”. Det har mycket med stolthet, rivalitet och historia att göra. Det kan ses som antingen väldigt ensidigt eller som ett trevligare inslag i matcherna. Däremot är Barcelona-supportrarna välkända när det kommer till bortamatcher ute i Europa. Där finns inga restriktioner för supportrar som kanske är portade på Camp Nou vilket gör att stämningen ibland kan betraktas som mer påtaglig där än på hemmaplan. Det riktas då med jämna mellanrum ett strålkastarljus mot den välbekanta bulldog-loggan som står för supportergruppen Boixos Nois”.