Lagbanner
Canal+ Studiosnack

Canal+ Studiosnack

Efter en utvärdering av Jens Fjellström och en pratstund med PR-ansvarige på Canal+ om kanalens satsningar så avslutas serien här med en intervju om studioprogrammen.

Vidare till innehållet i programmen för oss som kan se dessa, och då främst studiopratet. Då vi informerades om satsningen Viva La Liga byggdes det omedelbart upp en hel del förväntningar. "Ett lite nördigare program för hard-core-supportrar",kallades det och vi fröjdades eftersom detta om något var en sak som fattats med TV4-Sport.
Med facit i hand kan vi konstatera att det varken är nördigt eller intressant, utan mest känns trött och ganska innantill-läst (varför många skämtsamt kallar satsningen Viva La Wikipedia); i jämförelse framstår your averege reklampaus nära nog mer spännande och informativ.

Nu är det förstås lätt att bemöta missnöjet med ett avmätt: Men titta inte då!
Det valet har man alltid.
Och det är just det.
När vi pratar med människor som älskar spansk ligafotboll och som gjort det sedan långt innan Zlatan dök upp i Barcelona är det överraskande många som faktiskt inte tittar, utan slår över eller går ifrån.
De är missnjöjda med satsningen, de ser rakt igenom den.
Studion är varken vacker eller inspirerande - man har försökt få den "spansk" genom att lägga en persisk matta på golvet och hänga upp en duk med Sagrada Famillia bakom fåtöljerna; och i den här kulissen (men inte på grund av den) lyckas varken programledaren (till synes inklämd under det väldigt låga skrivbordet) eller gäster väcka upp något intresse. Det blir trevande, obekvämt och lite andefattigt.
Det är oerhört tråkigt eftersom idén bakom programmet är väldigt bra, det är genomförandet som brister.

En person med nära anknytning till Canal+ uttalar sig anonymt:
- Beträffande studion så har vi o göra med en kanal som skött Premier League i 10 år, dom har inte sett en spansk match på 10 år. Det tar lite tid innan ligan sätter sig, det tar lite tid innan nya profiler finner intresse. Jag tycker man kan ställa dom kraven efter ett tag, inte nu. Det är inte bara att sätta sig ner o göra bra spansk tv på en gång. Lördagsprogrammet tycker jag blir bättre och bättre, likaså söndagen.

En fråga som i sammanhanget känns befogad är varför man då man är så medveten om den egna okunskapen inte i vidare utsträckning konsulterat människor med kännedom, insikt och passion för spansk klubblagsfotboll?
Det man gör nu är inget mindre än att ta bra betalt för en produkt som inte är färdigutveckald, som genomgår någon slags utvecklinsgfas ännu - detta borde väl, när det till och med erkänns, reducera priset istället för tvärtom?
Testpubliken får hosta upp.

Söndagens studiosändningar med Lasse Grankvist, Jonas Dahlqvist och Jens Fjellström är betydligt bättre än lördagsprogrammet, kanske framför allt för att denna karismatiska trio är svår att värja sig mot. Men också eftersom det finns ett om inte annat spirande engagemang och en genuin önskan om att förälska såväl sig själva som svenska folket i La Liga under säsongens gång hos dessa.
Tittarna bjuds på resereportage (av varierande kvalitet ska medges) från runt om i Spanien, och fokus ligger på bredden. Tänket är föredömligt, men genomförandet sådär.
Man har gått ifrån TV4 Sports "Barcelona är bäst på allt, jämt" och försöker sätta även de mindre klubbarna i strålkastarljuset - något som kärleken till Ligan kommer att vinna på i längden om det finns driv nog att fortsätta på inkörd väg och ta konceptet vidare till nästa nivå.
Samtidigt som studiopratet är trevligt är kommentatorerna genant opålästa och omotiverande. Hur många såg till exempel derbyt mellan Athletic och Osasuna förra helgen, då kommentatorn kunde namnet på tre spelare totalt och i övrigt lät såhär matchen igenom: Det var bra gjort av..... ...... ...... oj, nu kommer Llorente, nej det var inte Llorente det var.... ....  Toquero, nej..... 
 Tystnaden - okunskapen - botas inte av någon plötslig inblick utan får självdö tills nästa uppenbara ämnes försonande uppdykande: domaren blåser frispark och kommentatorn kan tryggt för en gångs skull berätta om något som händer i matchen utan att säga fel, han kan vara "bra på sitt jobb" igen - vara den som talar om för oss som tittar vad som händer.
Det är på tok för dåligt.
Kommentatorerna känns än så länge inte särskilt involverade i denna utlovade storsatsning.

Canal Plus höst är full av kontraster och på sina håll har man mycket kvar att bevisa.

Nina Ljung Fredman och Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-03 11:15:00
Author

Fler artiklar om Spanien