Lagbanner
Canal+ och La Liga
Que Pasa?

Canal+ och La Liga

För att kompensera chocken av förlusten av Premier Leauge så smällde man på stort med La Liga till Canal+. Hela sommaren lockades nya kunder till kanalen som skulle satsa stort på Spanien och visa så mycket man bara kunde. Två månader senare är det annorlunda. Canal+ har startat en ny kanal, utanför grundutbudet, som sänder många av matcherna och studioprogrammen känns oengagerade och tafatta. Varför Canal+? Robert och Nina försöker luska reda på vad som egentligen händer.

Canal+ sändningar av La Liga har gått från en pigg nykomling till en ifrågasatt kommers på bara två månader. Hur är det möjligt? Svenska Fans läsare vittnar om lockpriser för att skaffa kanalen för att sedan känna sig tvingade att utöka sitt abonnemang efter det att Canal+ plötsligt lanserat nya kanaler utanför grundutbudet. Kanaler som visar många av matcherna vi alla trott skulle ligga i grundutbudet. Likaså skulle det satsas stort på studioprogram och på reportage utanför fotbollen från Spanien men än så länge har vi på lördagarna knappt sett mer än oengagemang. Söndagarna är något bättre men kvalitén är inte alls densamma som i kanalens andra sportsändningar.

Om vi börjar med kanalfrågan. Ulrika Westerberg, PR-ansvarig på Canal+, säger följande i ett mail:
- La Liga är  för oss en ny rättighet som vi har valt att sända enligt samma struktur som gäller för Allsvenskan och Elitserien, dvs en viss andel av matcherna är tillgängliga via Sport- och Totalpaketet och vill man ha samtliga matcher som CANAL+ sänder finns Maxpaketet att tillgå. Under säsongen 2010/2011 får kunder med Sport- eller Totalpaketet tillgång till cirka 150 La Liga-matcher och cirka 2 av 3 av Barcelonas respektive Real Madrids matcher (sett över hela säsongen). De resterande cirka 100 matcherna som Canal+ sänder från La Liga (inklusive de kvarvarande Barcelona- och Real Madridmatcherna) finns tillgängliga via Maxpaketet. För att ytterligare rama in och stärka sändningarna av det innehåll som vi valt att lägga unikt i Maxpaketet har vi startat två nya kanaler; Canal+ Fotboll och Canal+ Hockey. Dessa är tillgängliga endast för de kunder som har just Maxpaketet. Slutligen valde vi i samband med ompaketeringen att renodla vår kanalstruktur ytterligare. Med målet att göra Canal+ Sport 1 till Sveriges bästa sportkanal med innehåll från bl a La Liga, Allsvenskan och Elitserien har vi samtidigt valt att låta Canal+ Sport 2 bli hem för ett antal nya rättigheter som vi förvärvat, bland annat tennis och NBA.
 
Ett inte alltför glasklart svar som bortser från kärnfrågan om varför man under hela sommaren lockade kunder med La Liga för att i slutändan lägga många matcher i andra kanaler. Till exempel många av de mer "attraktiva" matcherna på just Canal+ Fotboll, givetvis för att på så sätt indirekt tvinga (under slagordet 'erbjuda') de som intresserar sig för dessa att skaffa tilläggskanalen. Canal+ Fotboll ingår nämligen inte i sportpaketet utan det gör istället Canal+ Sport 2 med speedway och tennis som flaggskepp och Canal+ Sport Extra som mest har sändningsuppehåll. Är inte det rimligt att tro att La Ligasändningarna är mer populära än just det även om Allsvenskan och Elitserien verkar vara mest prioriterat på kanalen?

- Vi har valt att tillgängliggöra La Liga enligt samma struktur som gäller för Elitserien och Allsvenskan, återupprepar sig Ulrika Westerberg på Canal+. Det vill säga en viss andel av matcherna finns att tillgå i Sportpaketet/Totalpaketet och den resterande delen finns i Maxpaketet.  För att ytterligare förbättra tittarupplevelsen kring det innehåll som vi har valt att lägga i Maxpaketet har vi lanserat kanalerna Canal+ Fotboll och Canal+ Hockey. Sammanfattningsvis är alltså Sportpaketet/Totalpaketet produkter där konsumenten får ett stort urval av högkvalitativ sport, bl a från La Liga, Elitserien och Allsvenskan. Vill man som kund ha alla matcher i ligorna ska man välja Maxpaketet. Vad gäller Canal+ Sport 2 och Sport Extra så är Canal+ Sport 2 i den nya strukturen en nordisk sportkanal som är hemmet för ett antal olika rättigheter som Canal+ sänder såsom t ex NBA, tennis och UFC. Den har inte tidigare använts för att sända Säsongskortsmatcher och används inte heller nu för att sända ”Max-matcher”. Och Canal+ Sport Extra har varit och är en så kallad eventkanal som används då olika sporthändelser som är del av Sportpaketet/Totalpaketet kolliderar med varandra.  Den har inte tidigare använts för att sända Säsongskortsmatcher och används inte heller nu för att sända ”Max-matcher”.

Tilltaget att lägga mer av de viktiga matcherna på Canal+ Fotboll kan dock förefalla tämligen kontraproduktivt då flertalet i frustration över detta föredrar att se matcherna på diverse bettingsajter på Internet där de erbjuds bra stream kostnadsfritt så länge de är reggade, till exempel bet365 och Unibet.

Många av svenskafans läsare är det som uttryckt sitt missnöje, förklarat att de känner sig lurade av kanalens marknadsföring. Under sommaren har man gått ut hårt med ambitionerna kring lanseringen av La Liga och erbjudandet om Sportpaketet. Att det skulle komma ytterligare en kanal under hösten, och att så många sändningar skulle komma att skjutas över på denna (som säljs in i det så kallade Maxpaketet) sade ingen ett ord om. Visst är det väl rimligt att även kanalen Canal+ Fotboll, trots att den kom till senare, tordes i det som kallas Sportpaketet, särskilt med tanke på den skepnad marknadsföringen haft hela tiden?

Ett försvar för Canal+ räkning är att man med HD-TV kan se betydligt fler matcher utan att ha sportpaketet eftersom HD-kanalerna ligger fria. Problemet är bara att tv-apparaterna då måste ha en speciell HD-box och det har inte tv-apparater så nya som ett år så det alternativet går bort för väldigt många. Och det öppnar också för nästa fråga.
När HD-kanalen nu ändå ingår i paketet, varför måste den prompt vara utformad så att den bara passar vissa TV-apparater?
Nog ska man i den tekniska tidsålder i vilken vi lever kunna omanpassa denna kanal - som kommer med - så att den kan nyttjas även utav dem som inte har splitterny TV, förslagsvis genom att sända berörd match i HD-format för den med HD-box samtidigt som den visas på klassiskt vis parallellt på Sport 1 alternativt 2 och inte bara i fråga om måndagsmatchen, som sänds på det här viset? Särskilt som ambitionen inledningsvis var att visa så mycket som alls är möjligt.

Satsningen abonnenterna vanns över med (detta var innan Zlatan sålts, märkl väl) lovade fullt fokus på La Liga; La Liga - bara på Canal Plus. Och många var vi som köpte paketet enkom på grund av detta,  i de fallen är intresset för vare sig Allsvenskan eller Elitserien inte särskilt förekommande. Fortfarande marknadsför man Sportpaketet med stor, snillrikt skissat Messiporträtt, inte kan det vara helt riktigt att samtidigt som 17:00-matchen visas på HD-kanalen sända Elitserien på huvudkanalen? Där det dessutom händer att de som ser sändningarna på HD-kanalen måste vänta ibland 10-15 minuter på att Elitseriesändningen ska ta slut innan ligamatchen kommer igång. Med andra ord, lite lurade är vi väl allt? Ulrika Westerberg avslutar:

- Självklart har vi inte försökt lura några tittare. Vår ambition är alltid att vara så tydliga som möjligt och skapa så hög kundnöjdhet det går. Det är själva fundamentet i vår affär. Det vore direkt kontraproduktivt för hela våra affär om vi skulle försöka lura någon. Vi har under sommaren och hösten kommunicerat att La Liga finns på Canal+ från hösten 2010 vilket också är fallet. På samma sätt har vi tidigare kommunicerat att Elitserien och Allsvenskan finns på Canal+. Vi beskriver sedan på en mängd olika ställen hur rättigheterna ser ut i de olika paketen, bland annat på canalplus.se och hos digital-TV-operatörernas kundtjänster. Oavsett detta är det vår vilja att alltid förbättra oss. Om det som ni skriver finns konsumenter som uppfattar vår kommunikation som otydlig skall vi givetvis ta till oss av det. Utifrån det kommer vi att gå igenom vår marknadsföring och se hur vi kan förbättra oss ytterligare.

Robert Johansson och Nina Ljung Fredmanrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-11-26 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien