Lagbanner
Emotionellt

Emotionellt

En jämnare liga i all ära men nu glömmer vi det. Dagen är här. Alla matcher i omgången är spelade. Endast en återstår. Den allra mest spännande på hela säsongen. Hela världen kommer sitta samlad klockan 21 ikväll när Iturralde González visslar igång matchen. Och det kommer vara ett krig där ute.
 
Ikväll spelas nämligen matchen som genom tiderna haft allt. Det ena laget har skåpat ut det andra och vice versa, det har blivit målorgier som slutat oavgjort, vi har fått se mållösa matcher, matcher där hemmapubliken applåderat bortaspelare och där ena laget på bortaplan tvingats att applådera in värsta rivalen på planen och vi har sett krigszoner där spelare bytt klubb mellan lagen samt enkla uddamålssegrar. Genom historien har el clásico haft allt!
 
Och det roligaste av allt. El Clásico delar landet Spanien i två delar där hälften faktiskt har Barca- eller Real-sympatier trots annan lagtillhörighet. Sedan barnsben tar man ställning, till och med fussballspelen kör Barca mot Madrid, så är det bara. Och det är just det som gör el clásico till världens största match i mina ögon. Det är inte bara en angelägenhet för städerna Madrid och Barcelona. Alla är involverade. Numera också hela världen.

***
Hur man än vrider och vänder på saken så tycker jag att el clásico på Bernabeu känns bra mycket svalare än motsvarigheten på Camp Nou. I Katalonien är det så otroligt mycket känslor i omlopp när de fina pojkarna från huvudstaden kommer på besök och min egen uppfattning är att den stackare som har på sig en vit t-shirt i närheten av arenaområdet ikväll får svårt att inte lämna platsen utan ambulans. Naturligtvis hoppas jag att så inte är fallet men min egna upplevelse från Figomatchen år 2000 är att det skulle vara så.
 
***
Real Madrid kunde fått ett bättre välkomnande till Barcelona. Spelarbussen blev igår vandaliserad och fick rutorna krossade. Rent och skärt hat var det ja.
 
***
Mourinho gör sedvanligt sitt för att spä på känslorna.
- Barca lär ju inte vara sura över att Iturralde dömer…
Portugisen är smart på det sättet då han aldrig i direkta ordalag trash talkar sin motståndare utan han kommer istället med antaganden vilket förmodligen retar upp motståndarna än mer och dessutom håller honom själv något sånär safe i en eventuell förtalsfråga.. Fråga Preciado…

Varför Barca inte ska sörja över Iturralde González?. Jo, två gånger tidigare har han dömt el clásico. 98/99 på Camp Nou och 05/06 på Bernabeu. Båda gångerna vann Barca med 3-0...
Å andra sidan har Barca vunnit de fyra senaste mötena, då utan Iturralde, so whats the difference?
 
***
Ställningen totalt genom alla tider?
Real Madrid har vunnit 68 gånger, Barca 64. Jämnt så det förslår.

***
Senast lagen möttes var Reals VM-hjältar Arbeloa och Albiol rundningsmärken. Gör Leo Messi bort dem lika mycket ikväll?
 
***
Just världsmästarna ja. I Reals mål har vi Iker Casillas, i Barcas dito Victor Valdes. I Reals backlinje har vi Ramos, Alibol och Arbeloa. I Barcas Puyol och Piqué.
 På mittfältet tampas Xabi Alonso mot Xavi, Iniesta och Busquets medan David Villa och Pedro inte har någon motsvarighet i Real Madrid.
 Tala om att världens bästa spelare är på planen samtidigt ikväll!
 
Och på tal om alla världsmästare. I jämförelse känns det nästan konstgt att matchen smälls upp som kampen mellan Messi och Cristiano Ronaldo.

***
Svensk Media fortsätter göra bort sig. Vet inte hur många gånger jag kunnat läsa ”el classico” de senaste dagarna. Det heter ”el clásico” mina vänner….

***
Ni som läst på Spaniensidan under dagen. Jag har ju en egen enkät där lagredaktörer och mediapersonligheter tippar matchen. Marca har gjort en liknande sak i Spanien där tränarna i ligan tycker till. Där blev utfallet att:
Fem tränare håller på Barca
Tre på Real Madrid.

Resten inklusive en som spelat i båda lagen, Michael Laudrup, "håller på fotbollen".

Bland de som svarade säger Emery (Valencia) att världens två bästa lag möts och matchen kommer sluta 4-4 med Sportings Preciado nöjer sig med att säga att han hoppas Barca (surprise!) vinner.

Jag finner det väldigt intressant att någon tog ställning överhuvud taget. Här ser man hur mycket de båda lagen betyder i spansk fotboll idag....

***
Nu kör vi! Och kom ihåg, den som vinner el clásico vinner inte alltid ligan...

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-11-29 17:11:00
Author

Fler artiklar om Spanien