Lagbanner
Esquina 3.0

Esquina 3.0

Esquina byter skepnad. Jens och Nina har ändrat lite i taktiken för att få fram ett nytt sätt för Esquina att bli ännu mer läsvärt och inte vara allt för likt andra artiklar. En genomgång i listform där en Hissalista och en Dissalista publiceras. Här är resultatet. Esquina 3.0!

Då Nina fick förhinder så är det endast Jens som Hissar och Dissar denna vecka.


Hissalistan
- Ronaldo, Messi och Rauls Hattrick
- De Gea, Forlan och Agüero

Dissalistan
- Domarkåren (som vanligt)
- Mourinhos agerande som avstängd


Jens Hissar 1 – Ronaldo, Messi och Rauls Hattrick

Formen hos de båda målgörarna Messi och Ronaldo fortsätter att peka uppåt. De gör mål i varje match och ställer till med problem för vilket försvar man än möter. I helgen gör båda herrarna tre mål vardera och visar världen att man är att räkna med. Kul att få se dem möta varandra på måndag. Vi får se vem som behåller sin målform om inte båda.

Ytterligare ett hattrick gjordes i helgen som jag vill uppmärksamma, legendaren Raul gör tre mål för sitt Schalke 04 vilket betyder 75% av målen i matchen. Kul för Raul att hitta målet igen, förra veckan gjorde han två mål. Med andra ord fem mål på två matcher. Den gamle Madridsonen kan fortfarande leverera.
 

Jens Hissar 2 – De Gea, Forlan och Agüero

Idel Atlético Madrid spelare hamnar i denna komprimerade del där jag kort och gott noterar positiva saker.

De Gea som har varit aktuell för en flytt går och dementerar ryktena. De Gea stannar i Spanien och Atlético Madrid. Mycket positivt att vi även i fortsättningen får se en av Spaniens absolut största talanger i La liga.

Forlan börjar hitta formen igen efter VM. Det har gått lite upp och ner men det känns som den ödmjuke uruguanen är på väg tillbaks till sin form som han besatt under våren och sommaren.

Agüero spelar som bekant tillsammans med Forlan i anfallet och detta anfallspar är fruktat. När båda är i form spelar det ingen roll hur många mål Atlético släpper in, det kommer att lösa sig till slut ändå. I helgen gjorde argentinaren två mål och Forlan ett, vad mer kan man kräva. Jämför det med att Barcelona gör åtta mål med Villa på plan under hela matchen utan att han gör ett enda av dem.


Jens Dissar 1 - Domarkåren

Ett rött kort till hela den spanska domarkåren. Varje omgång präglas av ett par kraftiga domarmissar som dessutom i många fall är rent av avgörande. Helgens omgång var inget undantag och debatten huruvida det är de mindre klubbarna som gnäller för att de inte lyckas vinna går vidare. Nu handlar det inte alls om det utan samtliga klubbar gnäller. Har domarkåren helt tappat greppen om sitt eget yrke?

Två matcher slutade felaktigt på grund av missar denna helg och det är viktiga poäng i alla led. Getafe – Zaragoza slutade oavgjort men frågan är om inte resultatet hade varit annorlunda om Teixiera Vitienes hade varit uppmärksam på att Boateng borde fått två röda kort för olika företeelser på plan. Istället hittar han en hands för Zaragoza och det röda kortet visas upp denna gång. Mer om denna match hittar ni skrivet av Nina här.

Sevilla – Mallorcamatchen dömdes av Mateu Lahoz som mot slutet av matchen tappade kontrollen helt. Fabiano gör korrekt ett mål som underkänts för en handsavblåsning, på reprisen ser man tydligt att Fabiano inte tar bollen med handen, möjligtvis gör en Mallorcaspelare det. Dessutom hittar vi två situationer för Sevilla där det inte hade varit fel att blåsa straff men båda friades. Exakt samma situation hittar vi i matchen Real Madrid – Athletic Bilbao då Real fick en av sina två straffar i den matchen. Sevilla skulle fått frispark i bra läge där Lahoz signalerar för fördel och bollen går vidare till en offsidestående spelare så det blir frispark åt Mallorca istället. Det uteblivna målet hade på egen hand gett ett annat resultat och lägg där till straffsituationerna så hade de tre poängen hamnat i Sevilla.

El Classico stundar och en mycket kontroversiell domare kommer att döma det mötet. Eduardo Iturralde González som gjort sig känd för att vifta med korten hit och dit. Vi får se vilket lag som skyller på domaren efter det mötet.

Från det ena till det andra så fick en videodomare i ishockeyns elitserie sparken efter att han missat att det var mål. Det borde finnas fler instanser som granskar domarna och stänger av dem i efterhand när de gjort bort sig.
 

Jens Dissar 2 – Mourinhos agerande som avstängd

Det undgick väl ingen att Mourinho var avstängd i mötet hemma mot Athletic Bilbao men det hindrade inte honom att sitta längst ner och kalla till sig både assisterande tränare och spelare för att ge instruktioner. Det undgick i alla fall inte tv-kamerorna som uppmärksammade det hela vid flertalet tillfällen. Självklart gör han det för att provocera och likt ett barn, testa gränserna. Jag gillar psykkrigen som Mourinho har tagit den spanska ligan. Den är numera på en helt annan nivå än tidigare. Dock är jag även en människa för rätt och ordning och tycker att regelbrott ska beivras. Reglerna är tydliga, en tränare får inte vara med eller kommunicera med laget från och med 90 minuter innan avspark till en timme efter matchen. Förbundet måste bestraffa Mourinho för att överhuvudtaget i framtiden kunna stänga av tränare. Det går inte att se mellan fingrarna i detta fall. Missar man det och endast tillämpar böter kommer ingen någonsin följa reglerna i liknande fall.

Jag tror att det Mourinho gör är mycket medvetet samtidigt som han känner sig säker på att Real Madrid kommer att vinna mot Barcelona på måndag med eller utan honom på bänken. Har han skaffat sig tillräckligt mycket övertag mot Guardiola genom åren att han vågar chansa?


Hasta Luego!

Jens Kassnert@JensKassnert2010-11-24 21:06:00
Author

Fler artiklar om Spanien