Esquina v.49
Jens Kassnert och Nina Ljung Fredman grottar ner sig i veckan som varit. En genomgång i listform där en Hissalista och en Dissalista publiceras. Här är har ni veckans ämnen:
Hissalistan
- Cristiano Ronaldo
- Rondón
- Formen hos Espanyol, Villareal och Real Sociedad
Dissalistan
- Guti Hernandez rattfylla
- Almería
- FIFAs icensatta val
Nina hissar Cristiano Ronaldo:
Bär man ett lag som Real Madrid, med den tunga historia klubben har och allt vad den på gott och på ont är är för så många, på sina egna axlar då är man stark.
Och det gör Ronaldo.
Oavsett vad man tycker om honom är det han som släpar omkring på det här laget och ser till att någonting händer, att det inte bara stannar upp, för det ska han krediteras.
Nina hissar Rondón:
Denna yngling från Venezuela gjorde riktigt bra ifrån sig i Las Palmas föregående säsong, och det var mest en fråga om vem och inte när han skulle plockas upp av en klubb i den högsta divisionen.
Svaret blev Málaga och trots att laget inlett "sådär" har Rondón alltjämt övertygat. När man vann mot Racing Santander i helgen gjorde han två mål av fyra.
Jens Hissar formen hos Espanyol, Villareal och Real Sociedad:
Det går fortsatt bra för de tre nämnda lagen som samtliga vann sina hemmamatcher i helgen. Real Sociedad tog en tung vinst i baskienderbyt medan Villareal vann mot formsvaga Sevilla och Espanyol vann med uddamålet mot Sporting Gijón. Det blir fortsatt spännande om Europaplatserna även om det är långt kvar på serien.
Nina Dissar Guti Hernandez rattfylla:
Sätter sig berusad i bilen på väg hem från en lagfest. Att medvetet (?) utsätta sina medmänniskor för sig själv på det sättet - skäms, helt enkelt.
Och att det finns dem som med beundrans dimmiga slöja över ögonen ler hänryckt och säger "han är en rockstjärna" är precis lika beklämmande.
Ta taxi, eller nått.
Nina Dissar Almería:
Inför matchen mot tabelljumbon, Zaragoza, var Almeria det enda lag i Spanien som ännu inte vunnit på hemmaplan.
Det är de fortfarande.
Och som om det inte var illa nog: de kunde inte förlora heller.
Jens Dissar FIFAs iscensatta val:
Nu för tiden försöker man inte ens förneka eller hymla med att det rör sig om frekvent lobbyverksamhet inför varje val. Från tiden då den brasilianska FIFApresidenten João Havelange enkelt kunde byta domare till en för Brasilien bättre lämpad domare i semifinalen i VM 1994 mellan Sverige och Brasilien till att göra likadant med domarvalen i Sydkoreas matcher i VM 2002 eftersom Japan som var delad värdnation åkte ur tidigt i turneringen.
I veckan som var tilldelades, jag väljer ordet tilldelades istället för röstades, Ryssland och Qatar VM-slutspelen 2018 och 2022 framför näsan på England och Spanien/Portugal. Detta trots att det hade spekulerats i att mutor hade varit inblandade i valet. Rysslands premiärminister valde att inte vara med på ”valdagen” då han inte ville svärta ned sitt rykte och bli anklagad för mutskandalen.
Att det förekommer lobbying är vardag för politiker, chefer och delegater i diverse beslutande organ och givetvis försöker man sälja sin ”produkt” på bästa tänkbara sätt. Det skakas hand och lovas saker innan valdagen gör sin entré för att kvällen innan få motta kuvert från annat håll som får en att ändra sitt beslut. Likt eller ska vi säga på pricken så det gick till när Platini ”vann” valet över Lennart Johansson i UEFAs presidentval 2007.
Nu då till valet av guldbollen. Det är ofattbart att en spelare som Sneijder lämnades utanför framförallt efter det år han har haft. Holländaren vann Scudetton, Copa Italia, italienska supercupen och Champions League samt var det största bidragande faktorn till att Holland gick så långt som de gjorde i VM. Att spelare som Messi och Iniesta prioriteras före trots att den förstnämnde inte räckte till i VM eller när det hettades till mot Sneijders Inter i Champions League och den sistnämnde var skadad en lång period och själv har påstått att bortsett från VM har haft ett sämre år i karriären. Men om nu Sneijder hade haft en barcatröja, varit en spanjor och på det sättet beskyddats av landets värnande om jantelagen så hade han varit huvudkandidat för guldbollen. Eller för att vända på det, om Iniesta eller Messi hade haft Cristiano Ronaldos arroganta image så hade de inte varit bland de tre sista kandidaterna. Marknadsvärdet styr, speciellt när spelarna tillhör en av världens mest populära klubbar vars image handlar om att predika en sorts vänlighet bakom cule-ridån.
Delar av ovanstående stycke skickade en kär läsare till mig och jag kan inte annat än att hålla med. Sneijder skulle varit bland de tre så bara är det. Då lämnar vi Milito därhän, som var Europas kanske hetaste anfallare hela våren då han med sitt Inter vann allt som gick att vinna samt skytteligan. Men återigen, han spelade inte för Barcelona och kom inte med ens i den första uttagningen.
Tråkigt för Milito men framförallt tråkigt för oss åskådare som gång efter annan tappar förtroendet för FIFA, UEFA och liknande instanser. När ska de moraliska och rättvisa faktorerna spela in? Jag har texten ”…And Justice for All” tatuerat på armen och står för hela innebörden.
Som ni vet håller jag Iniesta mycket högt och hoppas att det blir han som får guldbollen av de tre kandidater som är kvar. Bara för att han har den ödmjuka sidan som jag önskar att alla kunde ha.