Lagbanner
Fuera de juego
Res dig upp din fjant!

Fuera de juego

Panelen diskuterar denna vecka Segundan, Marchena/Reyes/Domarna, tränarbyten och sist men inte minst talar de fritt från hjärtat

Deltagare:
Robert Johansson,
redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Jens Kassnert, Skribent Spanien

1. Rayo leder Segundan före Betis och Celta. Ska det äntligen vara dags för de tre klassiska lagen att ta steget tillbaka?

Robert:
-
Betis känns väldigt stabila men i de andra fallen vågar jag inte ta ut något alls i förskott. Men det är klart, båda lagen hör hemma i Primeran enligt mig. Under min egen tid som boende i Spanien var Celta ett av de bästa lagen, kanske det bästa hemmalaget men vad hände sen liksom? Och att de inte tagit sig upp till Primeran igen är en gåta. Det vore verkligen på tiden om det skulle ske nu. Vad gäller Rayo, laget som ser ut som Madrids taxibilar, så är det väl också på tiden. För mig är Madridlaget Spaniens svar på St. Pauli eller för den delen Gais. Åtminstone på så sätt att man frekvent åker upp och ner i seriesystemet. 00/01 spelade Rayo kvartsfinal i UEFA-cupen mot Alavés. Två år senare i Segundan. Bara en sådan sak.

Men serien är lång och Valladolid, Salamanca, Xerez och Tenerife(?) kommer vilja ha ett ord med i spelet också...


Nina:
Tittar vi på hur det har sett ut de senaste åren så har Rayo Vallecano varit med i toppstriden till långt in på våren. Det är i de sista omgångarna man brukar tappa, och eftersom Segunda är så pass jämn som den är går det att rasa från tvåa till sjua på en omgång.
Celta har de närmaste åren sett ut att bli nästa Elche, men verkar vara på gång på allvar nu. Givetvis är det helt fel tidpunkt att börja sia, i Segunda svänger det rejält, men att Celta Vigo är saknade i Primera till och med i Sverige märktes tydligt på responsen då vi diskuterade laget i en Fuera förra året.
Själv tror jag ganska mycket på Valladolid i år. De har förstärkt truppen klokt och de har en pålitlig tränare i Antonio Gomez. De satsar på kontinuiutet och i förlängningen tror jag att det ger utdelning. Förmodligen på bekostnad av Rayo, som nog börjar tappa framåt april igen.
Nu när Tenerife gjort den mest paranoida av de alla, Mandia, till tränare tror jag att deras återtåg är uteslutet. Då känns det trolifgare att det andra ö-laget, charmiga Las Palmas, som öppnat riktigt bra, kommer tillbaka.
Fick jag välja; Betis, Valladolid och Las Palmas, och skulle något av lagen strykas skulle det vara på Celtas bekostnad.


Jens:
- Det kan bli så. Personligen vore det kul med Sevilladerby igen vilket kan bli fallet om Betis tar sig upp. Rayo vann toppmötet och "drog ifrån" lite. Mötena mellan dessa lag kommer att bli avgörande och jag höjer nog ett varningens finger för att Valladolid kommer att vara inblandade i toppen när ligan närmar sig sitt slut. Jag tror nog på Betis, Rayo och Valladolid till slut. Nerver kommer in i bilden närmare slutet och trupper med erfarenhet har fördel.


********************************

2. Marchena faller som en fura, helt klart utan beröring. Domaren står brevid och halar upp rött kort till Eliseu. Detta trots att domaren sett att portugisen inte rör Marchena.
I matchen Atlético - Zaragoza åker Reyes ut på det pinsammaste sättet någonsin när Contini i själva verket stänger Reyes löpväg. Din åsikt om det hela?

Robert:
-
Alltid detta snack om domarna. Jag brukar försvara pipblåsarna men de hjärnsläpp herrarna i svart visar upp ibland är inte bra alltså. Lägstanivån i La Liga är skrämmande. Bäst är ändå Texiera Vitienes som står perfekt placerad när Eliseu visas ut, sen erkänner att Marchena filmade men att den assisterande påkallat kortet. Hur går det till?
"Jaha, här står jag precis bredvid och ser tidernas filmning men min kompis med flaggan 36 meter bort tycker det var rött. Då måste jag väl lyssna på honom då. Hans blick vill jag inte ifrågasätta". Fegt och pinsamt.

Eftersom jag spenderat större delen av helgen på BB så ska jag inte uttala mig om Reyes, eller Amorebietas röda, men har förstått att även detta var omdiskuterat och det förvånar mig inte.

Nina:
Nej.
Reyes åker ut för att han kör upp en armbåge i nacken på Contini opch inget annat. Det är ett regelrätt hjärnsläpp. Hade det varit Messi som mottagit smällen och inte "bara" Contini hade vi inte sett någon ända på texterna om ÖVERFALLET och MISSHANDELN och sedan hade hycklande tränare suttit och pratat om hur vi måste värna om och skydda artisteriet igen.
Jag är enig om att vi sett märkliga domslut i vanlig ordning, detta har dock kulminerat sedan Ujfalusi skadade Messi, domarna känns nervösare än på länge och slänger upp röda kort som man inte ens med bästa vilja i sina vildaste fantasier lyckas rationalisera kring.
Utvisningen på Eliseu är inget annat än en domarskandal, liksom den på Amorebieta.
I fallet Reyes är dock Atleticos tränare, Quique Sanchez Flores på min sida, han säger själv att Reyes tappade huvudet i situationen.


Jens:
- Pinsamt! Att vi i en av världens bästa ligor har en så dålig domarkår är under all kritik. Jag tycker att vi i Sverige borde vara vana med dåliga domare men snart börjar det gå till överdrift i Spanien. Eduardo Iturralde är väl en av världens mest omtalade domare och då är det inte åt det positiva hållet. Ibland undrar jag om han inte bör utvärderas lite grundligare.
Sedan det här med att skydda stjärnspelarna får inte gå till överdrift, då har vi helt plötsligt inte ett rättvist bedömningssystem. Lag med många stjärnor kommer då att behandlas på ett sett och underdoglaget på ett annat. Inte ok!  


********************************

3. Sevillas Álvarez blev första tränare att få lämna ligan efter en serie dåliga resultat. Vem står näst på tur?

Robert:
- Vore väl lätt att säga Gay eller Lotina här men jag håller också Racings Portugal och Almerías Lillo  i farozonen. Ingen har ju förväntat sig Racing eller Almería på ligans övre halva men något måste man ju göra när det går åt skogen. Klubbarna har ju i alla fall ambitioner. Måste jag välja en coach säger jag till sist Gay. Zaragoza har börjat för jäkla risigt alltså.

Nina:
- Jag tror att Deportivos, som gör sin sämsta inledning någonsin, Lotina ligger riktigt illa till, liksom Almerias Lillo. Hade inte de senasre slagt de förstnämnda i helgen hade förmodligen Lillo redan gjort Alvarez sällskap.

En annan herre som cirkulerar i avskedscirkelns periferi är den av mig högt avgudade José Aurelio Gay. Zaragoza gör sin sämsta start på tjugo år och detta kan fördubblas om man inte vinner i helgen, då blir det plötsligt den sämsta starten på 40 år.
Att Gay inte fick några dugliga anfallare - som han bad om - att jobba med kommer man inte att ta hänsyn till då pöblen vill se blod.
Hade Zaragoza inte haft det så kärvt ekonomiskt, och hade konstellationen Gay - Nayim inte varit sådana ikoner i staden och i klubben hade de suttit tightare till än vad de gör nu. Det är alltid förknippat med stora risker att anställa så älskade personer eftersom det blir svårare att förhålla sig till misslyckanden och veta hur man ska agera när man från början är så vänligt inställd till människan i fråga.
Man klarar sig inte oskadd ur det.

Jens:
- Miguel Lotina (Deportivo). Jag tror inte han blir långvarig i Deportivo om han inte lyckas vända trenden och det nu till helgen. Förlust mot Real Madrid vilket är högst troligt och jag tror att efter landslagsuppehållet har Deportivo skrivit på med ny tränare. Möjligen omgången senare. Situationen kan inte kännas bra i Deportivoled och jag tror att en ny tränare skulle välkomnas med förhoppning att skapa något nytt. Precis så går tankarna i Sevilla just nu och vi får se vad Manzano är kapabel till i den underbara klubben.

********************************

4. Till sist - Ordet är fritt. Sjung ut!

Robert:
-
Tar chansen ett lyfta en ny fråga. Upplever Spanien en baksmälla från alla framgångar kanske? Barca och Real vinner inte längre alla matcher, Sevilla floppar mer än tänkt, domarna är mer clowner än innan, tränarhelgon som Pep och Mourinho ifrågasätts och kritiseras och landslaget tokförlorar mot Argentina. Ja riktigt så illa är det väl inte men kanske något åt det hållet.
Spanien känns lite mättat och vore det inte för lag som Valencia, Villarreal, Atlético och Hércules skulle det vara riktigt tråkgit just nu. Att Málaga är det lag som både gjort och släppt in mest mål säger väl allt. Que pasa España?

Nina:
Då tar jag tillfället i akt att säga ett par ord om Mourinhos skamlösa behandling av Pedro Leon.
Samtliga rapporter är eniga om att Real Madrid blev ett bättre lag med Leon på planen mot Levante i förra omgången. Naturligtvis är det märkligt att han då utelämnas helt ur truppen som reser till Auxerre, och att journalisterna frågar om saken är en given konskekvens som hör en duylik petning till. Man undrar ju.
Att då börja raljera om at det är Pedro Leon och inte är någon Zidane eller Maradona som petas känns så extremt onödigt, elakt, om man så vill.
- Det är jag som bestämmer, säger Mourinho.
Jo, vi vet. ingen har ifrågasatt det, och liknelserna med Zidane och Maradona, i förlöjlningssyfte, är det han och ingen annan som gör. Mig veterligen spelar varken den ena eller den andra i Real Madrid längre och kan sålunda inte petas,men det kan Pedro leon och han förtjänar det inte.

Mané i Getafe kontrar:
- Jag kan bara säga att jag, som spelat med Perdo Leon ett år, ser Zidaneliknande egenskaper i honom, han var sådan för oss när han var här. Jag vet att man kommer säga att de [Real Madrid] inte är Getafe, vilket känns dumt att påpeka då alla redan vet det, men lika självklart är det väl att han aldrig kommer få chansen att bevisa vilken Zidane eller Maradona han kan bli om han inte får spela? Sen kan ni säga till mig; vem är Mané att säga det här och då ska jag svara er - en människa precis som alla andra.
Word.
Men är det inte märkligt att Mou dissar Pedor Leon så öppet? Han har genom åren gjort sig ungefär lika känd för att skydda dem i alla lägen som för att vinna genom att spela tråkigt.
Igår skrev Marcajournalisten Delfin Melero på sin Twitter:
Är det bara jag eller känns det som att real Madrid gått tillbaka i Capelloandan?
Nej, det är inte bara du, svarar jag på svenska från något han aldrig kommer läsa. Jag skrev det redan i förra veckans Fuera.
Känner Mourinho av pressen måhända?
Eller är det personligt? 

Vet ni vart jag ska? Till Zaragoza. På lördag är jag på plats på vackrazte La Romareda igen, och då kommer vi inte att förlora.
Ta hand om er.


Jens:
- Real Madrid har full pott efter två omgångar i Champions League och ikväll kan Valencia och Barcelona fixa detsamma. Valencia imponerar verkligen både i ligan och i Champions League och det ska bli roligt att följa deras framfart. Manchester United blev ett nummer för stort när man åkte på ett baklängesmål i den 85:e minuten. Manchester och Valencia ska kunna gå vidare från den gruppen. Barcelona var återigen nära att förlora mot Rubin Kazan. Det blev oavgjort denna gång och då måste ju det ses som ett fall i rätt riktning. Jag tycker ändå att man borde kunna ha vunnit. Ikväll har vi dessutom ett par spanska lag i Europa League som jag tidigare nämt. Nu är det dags att börja inkassera lite pinnar som kan ta klubbarna vidare i turneringen. Vi har som sagt ett bra facit i EL.


Väl mött!

Robert Johansson@JensKassnert2010-09-30 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien