Lagbanner
Fuera de juego
Que pasa Depor?

Fuera de juego

EM-kvalet, Fernando Torres skador, Deportivos kräftgång och det fria ordet

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Daniel Jacobsson, Skribent Spanien
Jens Kassnert, Skribent Spanien


Efter förlusten mot Argentina så är det åter dags för tävlingsmatcher för La Selección när Litauen och Skottland står för motståndet för ett skadedrabbat Spanien. Vicente del Bosque har fått kalla in en hel del reserver för att fylla luckorna. Hur påverkar det matcherna tror du och valde del Bosque rätt mannar att ersätta de skadade?

Robert:
- Känns som det kvittar höll jag på att säga och lite så är det ju. Litauen skrällde förvisso mot Tjeckien borta men med de spelare som finns i Spanien idag ska de bara vinna över både dem och Skottland. Allt annat skulle få mig enormt chockerad. Vad gäller ersättarna så har jag inte så mycket att säga. Samtliga har inlett säsongen strålande och det känns kul att de uppmärksammas av förbundskaptenen med så kort varsel. Rätt otroligt faktiskt att man kan glida in som debutant hos Världsmästarna i en tävlingsmatch. Skulle aldrig gått i Sverige...


Nina:
- Vilket lyxigt dilemma det måste vara för Del Bosque när det ska till att tas ut trupper. Nu låter det väl tämligen förringande, men han hade kunnat spela med en clash av bottenlagstrupperna och ändå vunnit mot Litauen och mot Skottland. Vi pratar och pratar om all kvalitet som finns i ligan, inte bara i topplagen, utan verkligen, i ligan och på ett sätt - missförstå mig rätt nu - är det nästan lite uppfriskande när en storstjärna drabbas av en liten muskelkänning och måste avstå ett par matcher, eftersom det öppnar lite mer oväntade dörrar.
Visst är det bra spelare Del Bosque kallat in, men de är inte de enda självklara ersättarna. De förtjänar denna möjlighet efter inledningen på ligan, men det finns ännu fler som gör det. Också. Tycker det är fantastiskt.


Daniel:
- Litauen och Skottland ska inte vara något annat än plockmat för Spanien. När jag tänker på Litauen så tänker jag inte på fotboll, utan på deras framgångar i en annan stor idrott – nämligen basket. Där är baltikum-landet norra Europas stolthet, men i fotbollens värld så får den lilla staten i öst ursäkta. "Stjärnorna" Tomas Danilevicius (Livorno), Spanienbekante Marius Stankevicius (Valencia) och Deividas Semberas (CSKA Moskva) är inga spelare som direkt känns skrämmande för La Selección, trots 1-0 segern senast borta i Tjeckien. Om jag tänker på basket när jag läser Litauen, så är det kiltar och säckpipor som känns närmast till hands när jag tänker på Skottland. Men skottarna är ett traditionellt fotbollsland och som många av oss vet så var det ju faktiskt där som man började spela fotboll ”på riktigt”, dvs inte enbart den rugbyfotboll som engelsmännen höll på med i mitten av 1800-talet. Skottarna har ett bra lag, men jag tror att Spanien fixar det utan några större problem.

När det gäller frånvaron från spelarna så tror jag inte att det kommer att påverka något. Del Bosque väljer att lyfta fram fyra väldigt intressanta spelare (Bruno, Borja Valero, Pablo Hernández och Aduriz), fyra spelare som förtjänar att bli uttagna. Givetvis så är det tungt att spelare som Torres, Fabregas, Xavi, Pedro, Albiol och Jesús Navas missar dessa möten, men ersättarna kommer inte att göra bort sig. Det är jag säker på.


Jens:
- Vi har sett många exempel där regerande mästare åker på pumpen mot betydligt svagare motstånd. Truppen kan ofta känna sig mätt och motivationen är inte alltid lika hög som i en VM-final. Jag tror det kan vara mycket positivt att få in några nya namn som vill visa framfötterna. De kommer att vara motiverade till tusen. Borja Valero har varit en av de bästa mittfältarna denna säsong och jag hoppas att han får mycket speltid i landslaget. Extra roligt för honom och Aduriz som gör sin debut i landslaget. Matcherna kommer Spanien garanterat att vinna och Del Bosques viktigtigaste uppgift är att hitta den liia extra kryddan och hålla spelarna motiverade och vid gott humör.



Motståndet i EM-kvalet får ursäkta men så mycket skrämmer det inte. Desto mer oroväckande är istället Fernando Torres skada. Den femtielfte i rad. Kommer El Niño någonsin tillbaka i den form han tidigare besatt och får han i så fall förbli skadefri?

Robert:
- Jag är osäker. Torres var inte kul att skåda i VM alltså men jag var helt säker på att han skulle komma tillbaka fylld av revanschlusta nu i höst. Men istället detta.
Det känns som en skada leder till en annan och el niño är snarare la persona mayor just nu. Det bästa är kanske att ge upp året ut och bara ladda fysiskt och psykiskt för att komma tillbaka. Landslaget behöver sin Torres och Liverpool också.


Nina:
Jag tror inte flytten till England var gynnsam för Fernando Torres. Han borde stannat i Spanien, borde förblivit sitt Atletí trogen.
Sedan han bytte till denna mer "fysiska" liga har han dragits med skadeproblem som aldrig förr, vilket i sin tur - naturligtvis - lett till att hans utveckling kommit av sig.
Fernando är 26 år, det är lite tidigt att sitta och döma ut honom, men jag tvivlar på att han blir den han "skulle bli", den han var på väg att bli. Det är inte så att det är tomt bakom honom, direkt.


Daniel:
- Liverpool är mitt engelska lag och det har det varit så länge jag har sett fotbollen och därför så tar det alltid emot att prata negativt om ”sina” spelare. Torres är tyvärr på väg utför. Det har känts så enda sedan Liverpool krigade sig till en andra plats i ligan härom året. Han känns inte bara kallare än ”Let’s dance” eller ”Halv åtta hos mig”, utan hans skador gör det bara värre för honom. Det var riktigt längesedan jag såg Torres i form, det måste ha varit i början av fjolårssäsongen… om ens det. Jag vet inte varför han har fått stämpeln ”Förvaras varsamt”, men Torres verkar vara helt gjord av glas.

Jag tror att han skulle behöva lämna Liverpool för att åter kunna komma tillbaka i sin storform. Jag har svårt att se honom i något annat lag i England och i Italien vill han nog inte spela, tempot är nog för lågt för honom. Därför blir det alltså i Spanien. Real Madrid kan vi räkna bort och då står vi endast där med FC Barcelona som kan mäta sig med Torres lönekrav. Barca lär inte vilja ha en iskall glass till, så hans sista chans kanske vore att Atlético Madrid öppnar sin famn igen och byter honom mot Agüero?


Jens:
- Jag svarar NEJ på båda frågorna. Tyvärr. Jag tror inte Torres kommer att förbli skadefri, en spelare som har dragits med åtskilliga skador drar ofta på sig skavanker av alla dess slag. Jag hoppas att jag har fel men jag tror heller inte att Torres kommer upp i sin forna form och kan utveckla sig så mycket mer och bli den storspelare vi alla trodde han skulle bli. Vägen tillbaks blir så mycket längre av att vara skadad. Varje månad av rehabträning gör att den normala utvecklingspotentialen avstannar.

Torres har självklart varit en favorit och jag tycker det är synd att det blivit som det är. Formen han visade upp i VM var inte något man blev förtjust i. Vi kan bara hoppas att han återigen avgör EM-finalen som han gjorde 2008 med sitt mål. Och skulle han inte komma tillbaka så är det i alla fall en stor merit han bär med sig i framtiden. Mår Torres bra? Om han inte gör det skulle han faktiskt kunna trappa ner och ändå se tillbaks på en fantastisk karriär. Det kanske är bättre än att hela tiden leta efter sitt forna jag och aldrig mer bli nöjd med situationen. Om han mår bra så ska han självklart fortsätta göra det han gör.



Deportivo ligger mycket överraskande på den absoluta jumboplatsen i tabellen. Många hade tippat Depor på en stabil placering på tabellens övre halva före säsongen men så blir nog inte fallet. Vad är det som är fel i A Coruña?

Robert:
- Ja, vad är det som stämmer? Ett hopplöst läge, match på Bernabeu och sedemera förlust. Inget att skämmas för om det inte vore för resultatet. All respekt för marängerna, de är riktigt bra, men 6-1! Inte okej Depor. Inte i ett läge när man spelar för sin heder, sin klubb och sin stad. Och det kanske är där det brister också. Depor är inte beredda att kämpa för poängen. Något man förmodligen måste göra året ut från och med nu. Minst!


Nina:
- Oj, det här är verkligen Daniel Jakobssons grej att svara på mer än min. Men jag ska ge mig på en semiteori, i alla fall.
Inför säsongen var vi många som tippade Deportivo som ett "stabilt mittenlag". Vill minnas att Robban och jag placerade dem på tolfte plats i vår omdebatterade ligatippning. Diskussionerna gick i samma tonart i Spanien och jag vet inte men jag tror inte det finns något mer meningslöst än att på förhand pekas ut och känna sig som ett stabilt mittenlag. Vad är mindre motiverande än det?
Bottenlagen krigar för överlevnad, de i toppen för ära och berömmelse, i mitten försvinner man.
Jag tror att Depor kanske var lite förhandsbekväma, räknade med att bli den där intetsägande axelryckningen i år; de skulle inte behöva anstränga sig - de ansträngde sig inte och hoppsan, nu ligger de sist.
Sen är det förstås inte den enda aspekten, men jag tror det spelar in. Redan förra året hade de enorma problem med målskyttet, Lendoiro och hans mannar har inte gett Lotina någon verklig förstärkning i offensiven och som Einstein skulle sagt det: gör man inga mål kan man inte vinna.


Daniel:
- Det känns så tungt, så tungt att behöva leta så långt ner efter Deportivo när man slår upp sidan 339 på SVT-text. En 20:e plats. Det gör ont, det gör det verkligen. Jag förväntade mig en tuff säsong, tio spelare hade anlänt och lika många hade lämnat klubben. Det var en riktig spelarkarusell. Men att mina kära galiciska vänner skulle ligga sist i tabellen efter sex spelade omgångar trodde jag aldrig. Deportivo har inte tillhört toppen på ett par år nu, men senast man låg sist i tabellen var i början av 70-talet, och den gången ramlade man ur.

Det går inte riktigt att peka ut specifika delar till Depors klena ligainledning. Visst har man haft en hel del skador, men det är ingen ursäkt. Man har ju helt okej spelartrupp, det enda man skulle behöva värva in är en ny anfallare men i övrigt så har man helt klart en trupp som ska vara ett stabilt mittenlag. Spelarna tror jag inte är felet den här gången. Istället så skulle jag sätta mina pengar på att det är ännu högre upp som problemen sitter, antingen så är det Lendoiro eller Lotina som gjort något fel. Lendoiro har i flera år hamnat i bråk med flertalet gamla spelare från klubben och många gånger så har klubben hamnat i högsta domstolen vilket, nästan, jämt har slutat i att Depor blir skuldsatta. Bortsett från b-lagsspelaren Stopira som man köpte för 100,000 euro, så har inte Deportivo köpt en endaste spelare på över två år. Man har bara lånat in spelare eller värvat på fri transfer. Två helt skilda världar om vi kollar ett decennium tillbaka när klubben köpte spelare, istället för att sälja spelare. Lendoiro tog över en klubb i kris i slutet av 80-talet, kanske är det dags för honom att hitta en efterträdare?

När det gäller Lotina så tror jag att han sitter ganska så säkert ändå. Hans kontrakt går ut till sommarn och förutsatt att Depor ligger över strecket till jul så lär Lotina bli kvar säsongen ut. Jag tror knappast att han får ett förlängt kontrakt, men om Deportivo börjar trampa igång nu och får med sig ett par segrar så kan han nog få ha kvar sitt jobb i några månader till. Oktobermånad tror jag kan avgöra hans framtid, man möter Osasuna, Real Sociedad och Espanyol i ligan. Tre lag som man faktiskt ska kunna besegra. Skulle man inte göra detta så kanske laget behöver en ny manager, en manager som förhoppningsvis inte säger till media att ”Deportivo är just nu sämst i La Primera” eller att ”många spelare är alldeles för dåliga”. Det höjer inte direkt moralen.


Jens:
- Svårt att sätta fingret på en sak. Det är ofta fler faktorer som spelar in när det börjar gå dåligt. Moral och självförtroende går nästan hand i hand. Dock måste man ställa sig frågan om Lotina är rätt man för jobbet. Jag tror att han hänger löst och att man letar nog redan efter en ersättare. Jag skrev i veckan att han troligtvis kommer att bytas ut i uppehållet om man förlorade mot Real Madrid. Att förlora mot Real Madrid gör många lag men situationen är som den är och den matchen kunde rädda honom. Nu förlorade man inte bara, man blev blev krossade. Ska vi gissa på att vi ser en ny tränare i Deportivo innan onsdag? Det kanske inte blir så men om det blir så vore det kanske inte helt fel. För Deportivos skull.



Till sist - ordet är fritt. Sjung ut!

Robert:
- "Det känns som om Spanien dog". Skrev tidigare i bloggen om att svensk media vänt Spanien ryggen sedan Zlatan flydde landet. Tidigare hade tidningarna egna korrespondenter på plats eller inhyrda spanjorer som rapporterade. Nu översätter man allt från Engelska tidningar igen. En tid jag trodde var förbi. I Marca säger Forlán att han skulle lyssna på ett anbud, om han fick ett, och sen ta ställning till det. Översätter man från England skulle han gärna lämna för spel i Premier Leauge med en gång. Det blir alltid galet med anrahandskällor och språkskillnader. Ungefär som när svenska oinitierade tillåts skriva Athlético Madrid på flera ställen i en artikel och det går igenom korrekturläsningen. Pinsamt. Kanske dags att rådfråga eller anställa riktiga Spanienexperter snart...

Måste tyvärr också säga att ligan börjar kännas lite avslagen även för mig. Matcherna är kul men där emellan händer inte så mycket längre. Speciellt inte när andra lag än Barca/Madrid leder. Jag tycker det är jättebra att ligan är jämnare och att "nya" lag sticker upp. Men generellt sett, för medelsvensson, verkar luften gå ur.

Denna vecka känns som lite serielunk där Marcas egna prisutdelning, Mourinhos spelarval och Eliseus två röda kort tagit all publicitet och det känns ganska avslaget. Nu i veckan väntar två landskamper och det mest troliga är att tidningarna då försöker elda upp stämningen mellan Barca och Real samtidigt som man pliktskyldigt ska skriva om landslaget. Gäääääsp.

Var är alla stora diskussioner? Alla profiler som sticker ut hakan? (Kom igen nu Mourinho!) Och var är alla omdiskuterade situationer som gubbarna på krogen kan älta i veckor? Action please!

Men kanske är det bara jag som överdriver...


Nina:
- Dessa landslagsuppehåll, kval och allt vad det heter. Usch. Tar tillfället i akt att uttrycka min glädje är över hur det ser ut i toppen av tabellen. Nej, det handlar inte om agg mot Barcelona eller Madrid (byt skiva någon gång snälla ni, och spänn av!), det handlar om hur fantastiskt det är att det inte kommer att skilja trettio poäng mellan tvåan och trean i vår, och var det inte det vi ville?
Ha en jämnare liga?
Visst var det så alla sa?
Eller är det inte kul nu när det är Valencia av alla lag som leder?
Det tycker jag att det är, i alla fall.
Nu ska man inte klappa sig alltför ivrigt på egen axel än, det har trots allt bara gått sex omgångar och än återstår allt att vinna och allt att förlora, men såhär spännande var det länge sedan det var i Spanien.


Daniel:
 - Vet inte riktigt vad jag ska ta upp här, men efter att ha sett på FanTVs egna ”Idol”, dvs Euro Talk, i flera år så tycker jag att det programmet ska nämnas lite kort. Euro Talk är ett fantastiskt program, tillskillnad från Fotbollskanalen Europa eller något annat dussinprogram, men börjar det inte bli lite uttjatat? Man nämner alltid samma lag, typ Real Madrid, Barcelona, Juventus, Inter, Chelsea, Arsenal osv… Ibland får vi höra lite kort om Newcastle, Fiorentina, Atlético DE (som Fjäll alltid säger) Madrid eller något random lag i Tyskland som Mainz. Men väldigt sällan så tar man upp andra lag i dom stora ligorna.

I det senaste avsnittet så nämndes Deportivo för första gången på över ett år i programmet. För ett år sedan så satt Kviborg i studion och då hade Real Madrid precis besegrat Deportivo i premiären, i måndagens program så handlade det också om Real Madrid mot Deportivo. Men det enda ”konstruktiva” som man fick höra om sitt älska Deportivo var att klubben var ett rent skämt. Ett stort SKÄMT som Dejan Cokorilo och Kviborg snällt uttryckte det. Tycker det är väldigt tråkigt att folk bara slänger ur sig sådana grejer. Euro Talk borde släppa fokuset på dom större klubbarna och kanske försöka nämna dom mindre någon gång. Det finns trots allt även fans till dessa klubbar.  


Jens:
- Jag slår ett slag för U21-landslaget som ska kvala mot Kroatien i två matcher och vinnaren går till U21-EM i sommar samt att man kvalificerar sig till OS 2012 vilket var U21-lagets största mål. Dessa unga lirare spelar alla på den högsta nivån i Spanien och spelar en offensiv underhållande fotboll. Låt oss alla hålla tummarna för att det går vägen och vi får se de unga hjältarna i Danmark till sommaren.

Sedan läste jag en väntad artikel igår. Mourinho kan släppa Kaká. Sedan Mourinho skrev på för Real har jag sagt att jag inte ser att Kaká skulle passa in i Mourinhos lag. Han är inte den spelartypen som "the special one" bygger ett lag runt. Jag har haft många diskussioner angående detta och nu blev det officiellt. Ibland får man in sina tips ibland blir man tillrättavisad. Nu blev det det förstnämnda!


Hasta Pronto!

Robert Johansson2010-10-07 10:50:00
Author

Fler artiklar om Spanien