Lagbanner
Fuera de juego
Oscar Wendt kommer till Camp Nou ikväll

Fuera de juego

Sevilla, föredömen i Real, Svenska lag i Champions Leauge och "ordet är fritt"

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Daniel Jacobsson, Skribent Spanien
Jens Kassnert, Skribent Spanien
Ola Selby, Skribent Sevilla


Årets Atlético är utan tvekan Sevilla. Det som sett så bra ut i några säsonger är nu en vinst här och en förlust här och ingen direkt ordning trots ny tränare. Håller Sevilla verkligen säsongen ut?

Robert:
- Jag är förvånad. Första tanken före säsongen var att tippa Sevilla som aspirant till silvret. Men sen kom supercupfinalen och allt föll pladask. Sen så trodde jag nog innerst inne att allt skulle bli bättre med Manzano men det verkar som att det blir en off season för Sevilla. Hela säsongen. Jag vet inte vad det är men den rätta inställningen ser ut att saknas hos andaluserna. Det ser lite uppgivet ut...


Nina:
- Sevilla har inlett i princip så som jag gissade att de skulle inleda, varken bättre eller sämre. Månmga av er gillar ju att tala om vecka efter vecka vad Robban och jag "hade fel" på i vårt ligatips (även fast det inte är avgjort än) men ni är långt ifrån lika villiga att kreditera oss för det vi hade rätt kring. Som Sevilla. Vi skrev att de skulle inleda knackigt, att Alvarez skulle få sparken innan oktober och att det skulle bli bättre, sakta men säkert, när Manzano tog över. Att han skulle göra det var väldigt förutbestämt.
Nu har Manzano tagit över, men är fortfarande att betrakta ny på sin post och det är på tok för tidigt att börja utvärdera hans arbete.
Laget känns skrämmande ofta arrogant, lojt, lite mätt och sker inte en radikal ändring i fråga om inställning så kommer vi att se Sevilla förlora mot bra mycket "sämre" lag väldigt snart.
Tror dock de slutar på en Europaspelsplats i vår, särskilt nu som Valencia och Villarreal måste börja förlora lite oftare. Det började redan i helgen. Nu väntar vi bara på att Zaragoza kommer igång också. Allt för att vårt tips ska gå in.


Daniel:
- Håller och håller. Det beror väll på vad man har för syn på Sevilla. Min syn innan säsongen var att man skulle konkurrera om en Europa League-plats, men en Champions League-plats trodde jag nog aldrig. Det var ju med nöd och näppe som man tog den ifjol – när Villarreal och Atlético Madrid gick dåligt. Hade det varit en normal säsong för dessa två klubbar så tror jag nog att Sevilla hade fått nöja sig med en Europa League-plats, vilket man som bäst får i år också. Man är helt enkelt inte tillräckligt bra för att slå dessa botten- och mittenlagen varje omgång. Ibland kan man explodera, som mot Levante, men ibland så förlorar man mot Hércules eller kryssar mot jumbon Deportivo. Ett ojämnt lag, som man var ifjol.

Jens:
-
Det ser egentligen ut som det har gjort de senaste säsongerna. Man spelar bra och vinner mot bra lag och förlora eller tappar poäng i matcher där man möter svagare motstånd. Om Sevilla inte hittar sin egna identitet snart kan det kosta dem topp fyraplaceringen. Ett lag utan egen spelidé tenderar ofta att falla när man är favoriter och ska föra spelet. Segern mot Atlético och Dortmund är tunga poäng men det är under all kritik att man inte lyckas bättre i matcherna mot Hercules eller Sporting Gijon.

Vi har sett lag som öppnat svagt och kommit igen tidigare så inget är omöjligt. Jag tror egentligen att Manzano är bra för dagens Sevilla och jag hoppas att jag inte har fel. Det vore kul om han kunde få ordning på skeppet innan det kapsejsar. Håll fanan högt! 

Ola:
- Eftersom jag älskar Sevilla kan jag inget annat än att hoppas. Men Manzano har mycket jobb framför sig om han ska få ordning på inställningen i Sevilla. Det såg bra ut i matchen mot Atletico före landslagsuppehållet, men det känns mer som en tillfälllig formtopp än att man nu skulle vara mycket bättre än tidigare. Sevilla har en mycket stark och bred trupp men det är lagspelet som hackar.
Försvaret spelar för sig, mittfältet för sig och anfallet för sig. Kan Manzano få ordning på detta håller vi och kommer fyra. Om inte så vetefan.



Real Madrid tog en relativt enkel seger borta mot Málaga. Efter matchen hamnade Albert Luque i bråk med Pepe där Luque menade att Pepe var en skam för Madridtröjan eftersom han inte visat respekt för sin motståndare på planen. När de båda hamnade i gruff ska Pepe ha sagt "kolla på resultattavlan". Bråket i sig är ganska harmlöst men vad säger du? Har man en extra press på sig att agera klanderfritt om man spelar i något av de stora lagen jämfört med något av de andra lagen?

Robert:
- Klart man har ögonen på sig på ett annat sätt om du har Realtröjan på dig än exempelvis Málagatröjan. Inget snack om saken. Men det här med att vara en bra förebild börjar bli uttjatat. Man kan inte vara mer än sig själv och råkar man vara ett svin - so be it. Det enda man kan göra är att försöka men det är inte alltid så lätt. Om Pepe vill jag dock inte säga så mycket angående hans personlighet och eventuella "disrespect" men det är klart att det är jäkligt barnsligt att påpeka resultatet vid ett gnabb.

Det finns inga jag annars älskar att hata så mycket som den fult spelande gnällspiken hos ett motståndarlag. Jag tänker på Van Bommeltyperna som själv inte tvekar på att smälla på men som utöver det gnäller på domaren för minsta lilla knuff eller felaktiga inkast. Eller då som Marchena som bara spelar osportsligt. Kort och gott - vissa kommer undan med svinerierna, andra inte, men på det stora hela behövs alla typer av personligheter och utspel även på fotbollsplanen. Diplomatiskt och bra.


Nina:
- Jag är lite emot begreppet förebild till att börja med. Det känns alltför mycket som lama ursäkter, så man slipper granska sig själv och själv ansvara för egna handlingar.
"Men han gjorde ju så" kommer aldrig hålla som förklaring till en egen urspårning.
Tycker inte att man bara för att man har ett visst yrke eller ett visst rykte ska behöva ansvara för andra än sig själv (så länge man inte är pilot, eller läkare men det är ju annorlunda, det begriper ni) och man ska inte klandras för att man är som man är, om man nu har en personlighet vissa finner stötande eller avvikande.
Men om det nu måste finnas något vi kallar förebild och som ska fungera som modell för hur andra ska leva sina liv så nej. I det här fallet är det en dålig förlorare mot en dålig vinnare. Då spelar det ingen roll om du spelar i Real Madrid eller Malaga. Den som ser upp till dig ser upp till dig.
Även om jag personligen inte anser att lagtillhörighet ska leda till underkastelse som betyder att du måste vara på ett visst sätt, utåt. För alla ytor spricker, förr eller senare, och då blir det ändå bara värre ju mer ihopljugna de är.
Att ha förebilder och försöka vara som dem eller göra dem till ansvariga för ens egen tillvaro är uteslutande en form av kontraproduktivitet, för idioter.
Vi andra klarar oss själva och beundrar folk för vad de är och inte vad de tvingas eller bara låtsas vara.
Amen.


Daniel:
- Jag är kluven till den här frågan. Å ena sidan så anser jag att man som fotbollsstjärna för ett storlag bör agera utifrån den stjärnstatus man har, men å andra sidan så är vi alla människor. Att Pepe ska ha sagt de där orden förvånar mig inte ett dugg. Jag har aldrig gillat Pepe speciellt mycket. Som fotbollsspelare är han en utav världens bästa fotbollsspelare, men tillsättet så är han knappast någon man sympatiserar med. Att han dessutom drar en sådan barnslig ”line” till en legend som Albert Luque är ju bara patetiskt. Mellan Luque och Pepe så kommer jag att välja Luques sida 9 av 10 gånger, så är det bara. Albert är en mer ödmjuk, jordnära och, tillsynes, trevligare person än Pepe. Trots att den senare av dem har världens ögon på sig varje gång han lirar.

Jens:
- Det tycker jag egentligen inte ska vara fallet. Och jag tror nog inte spelarna känner det heller för den delen. Vilken spelare agerar klanderfritt? Självklart är det en stolthet att representera sitt lag och kanske är man lite mer stolt om man spelar i ett storlag. Men att man ska agera klanderfritt bör inte ligga över spelarna då det istället skulle hämma dem. Överhuvudtaget tycker jag att fair play ska premieras och att ödmjukhet är så mycket större än att bara vara bäst. Sedan tillhör ju dueller spelet,annars skulle vi kunna skriva om basket istället. 

Ola:
- Tycker hela grejen är löjlig. Luque är en dålig förlorare men tycker ändå att Pepes agerande är skamligt, oavsett vilken klubb han spelar för. Dålig vinnare är hundra gånger värre än dålig förlorare. Nej sånt trams ska ingen hålla på med. Tycker inte det spelar någon roll vilken klubb man spelar i, man ska inte agera på det sättet oavsett. Men självklart är man mer utsatt för världens ögon om man spelar i ett av de stora lagen. Samtidigt brukar stora lag och stora spelare komma undan med mer saker än mindre lag och inte lika kända/bra spelare.




Champions Leauge drar vidare med skandinaviskt besök på Camp Nou. Det närmsta Sverige kommer ett CL-lag i dagsläget. Vad krävs innan vi får se ett svenskt lag på Camp Nou igen?

Robert:
- Fotbollskunskaper kanske. Skämt åsido, Allsvenskan bli faktiskt sakta men säkert bättre för var dag. Problemet är bara att den inte lockar de stora spelarna i samma takt som talangerna flyr fältet. Och varför vi inte lockar spelare har naturligtvis till stor del att göra med vår skattepolitik. Det är ofrånkomligt. Se bara skillnaden mot just i Danmark. Klart som fan man hellre spelar där och inte i någon svensk form av artistskatt som inte ens gäller en hel säsong. Därav att FCK spelar i Champions Leauge och inte AIK. Tyvärr för vår egen fotbolls skull....


Nina:
Hmm.
Jag har svårt att se något svenskt lag ta sig till CL så som det ser ut just nu. Vi har olika vinnare för varje år (missförstå mig rätt, jag avskyr när bara ett lag vinner jämt, gud så tråkigt) men för ett så pass litet land som Sverige hade det behövt bli så i några år för att laget ifråga skulle kunna behålla sina spelare och bygga vidare på sitt vinnande koncept. Danmark och Norge ligger långt före Sverige i fråga om klubblagsfotboll och eftersom den hederliga Allsvenskan känns så anspråkslös, sådär ödmjuk och självförnekande, blir den inte heller särskilt attraktiv.
Den tror inte på sig själv, vem ska göra det då?


Daniel:
- Det som skulle krävas är att de svenska klubbarna ger tusan i att sälja bort varenda lovande spelare så fort dem slår igenom. I FCK så finns det väll två-tre svenskar i startelvan och ytterligare två-tre på bänken eller något? Hade dessa svenskar, plus resterande svenskar i norska och danskaligan, så hade troligen Allsvenskans status ökat markant och då kanske det äntligen skulle skapas ett par topplag i Allsvenskan – något som man faktiskt saknar. Varje säsong, känns det som, så är det nya lag som slåss om titeln och vilket lag som helst kan ramla ur. Det är ingen liga som tilltalar mig i alla fall.

Jens:
- Att det ska ske just på Camp Nou är ingen nödvändighet. Att ett svenskt lag tar sig till gruppspelet skulle räcka. Det tar emot att säga men Sverige måste nog ta efter Danmark lite mer i denna fråga. Spela säsongen från höst till vår istället så att laget som faktiskt vinner Allsvenskan är mer intakt till kvalrundan. Samt inför artistskatt, dvs lägre skatt de första året/åren så att det blir intressant att spela i Sverige. Men allt bottnar i en enda fråga, ekonomi. Har man inga pengar kan man inte vinna mer pengar. Det måste finnas större finansiärer etc etc. Denna eviga fråga som aldrig kommer att lösas. I rest my case!


Ola:
- Att mitt Malmö FF tar SM-guld! Nej, skämt åsido. Jag tror ett lag behöver vinna allsvenskan ett par år i rad (tänk Rosenborg) och få behålla många spelare. Samtidigt som man har en bra ungdomsverksamhet där alla kan sina roller och bara kan skickas upp i a-laget och prestera. Men innan Sverige kan få med ett lag i CL måste man ta upp kampen med norska och danska ligan. De andra nordiska ligorna ska inte få ta våra bästa spelare, då kommer vi aldrig komma ifatt. Det är ju betydligt mer förmånligt att jobba i såväl Danmark som Norge, tyvärr..





Till sist som brukligt numera. Det fria ordet. Sjung ut!

Robert:
- Svenskar var det ja. Och på tal om det - Svenskmatchen som var i helgen. Vad hände egentligen? Jo Goitom var bänkad i Almería och fick hoppa in på slutet. Kennedy och Rosenberg spelade däremot för Racing varpå Kennedy gjorde det riktigt bra medgott omdöme. Rosenberg då? Ja vilket mysterium.

Redan före match sa Markus att han skulle kunnat gjort sex mål i ligan och mot Almería var det inget undantag. Svensken brände chans på chans på chans. Förvisso storspelade Alves i Almeríamålet men Rosenberg brände fler än ett friläge om jag säger så.

Att Rosenberg kan skapa så kopiöst många chanser i ett tippat bottenlag i La Liga är fantastiskt bra men att svensken inte gjort ett enda mål är naturligtvis sämre. Det fundamentala för en anfallare är ju att göra mål och att bränna så mycket är mer än normalt. Hade Markus satt hälften av alla öppna lägen han haft så hade han ju ledat Pichichin. Odiskutabelt. Så illa, är det.

Kom igen nu Rosenberg! Hoppas det lossnar. Vore kul med lite mer uppmärksamhet här hemma i Sverige nu när vintern börjar på allvar!


Nina:
Det var ett tag sedan vi var inne på potentiella landslagsuttagningar i enlighet med Marcalogiken. Ni vet, då det räcker med en klack för att man i rimlighetens namn tordes vara landslagsaktuell.
Den här helgen fick vi ett par utmärkta kandidater för två giganter; nämligen Spanien och Brasilien.
Diego Castro i Sporting Gijon och Aspas i Celta Vigo.
Båda målen kan ni se här.



Daniel:
- Vet inte om det har nämnts här tidigare, men lurendräjarna Canal+ förtjänar ordentligt med kritik. Vi var många som direkt blev nyfikna och intresserade när Canal+ valde att köpa upp rättigheterna till den spanska fotbollen. Dahlqvist, Granqvist och Fjällström skulle vara de ledande männen bakom detta, samtidigt som Viva la Liga skulle visas på söndagar. Lovorden var många och höga. Vi konsumenter blev otåliga och jag vet att många köpte Canal+ just för att kunna följa den spanska fotbollen.

Men ack så lurade vi blev. Istället så väljer alltså Canal+ att införa en ny Canal, likt det upplägg som Viasat har. Skillnaden är bara att Canal+ tvingar oss att betala extra för denna kanal, medan Viasat har slängt in den i sitt grundutbud. Jag pratar givetvis om Canal+Fotboll som dessa nissar har valt att slänga in varenda match på. Snacka om att vi har blivit lurade. Ska vi alltså behöva betala för ett abonnemang på Canal+, och sedan behöva betala ännu mer för att få EN extra kanal som inte ens fans med i utbudet när Canal+ lanserade att dem skulle köpa upp La Liga. Det är rent ut sagt för jävligt.

Vart är TV4Sport när man behöver dem. Jag hade lätt kunnat ge upp detta för att få höra Perlskog, Kåmark, Jesper Hussfel och grabbarna igen.


Jens:
-
Då skippar jag fotbollssnacket för ett tag och har insett att det finns större saker i världen än mötet mellan Barcelona - Köpenhamn. Jag skriver detta med min son som har varit i livet i bara tio timmar liggande bredvid mig. En fantatisk syn! Priceless skulle mastercard ha uttryckt sig men jag nöjer mig nog med "ÄKTA STOLTHET"!
Därav lite kortare svar från min sida.

Ola:
- Blir det Wayne Rooney i La Liga? Det skulle vara kul med ännu en storstjärna i ligan. Tror dock inte att Barca är intresserade och då är det bara Real Madrid kvar som har råd. Tror Rooney skulle passa bra i Mourinhos Real och hamnar han i Real i januari vinner Real ligan utan problem. En motiverad Rooney är, som alla vet, fantastisk och kan bli avgörande i en eventuell guldstrid.
Annars hoppas jag som Sevillista såklart att Sevilla tar tag i spelet och kör över Bilbao i helgen.


Väl mött!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-10-20 18:40:00
Author

Fler artiklar om Spanien