Lagbanner
Fuera de juego
Jadu Jens, hur sköter sig egentligen Canal+?

Fuera de juego

Copa del Rey, Spelare med hjärtfel, Canal+ och "Ordet är fritt"

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Daniel Jakobsson, Skribent Spanien
Jens Kassnert, Skribent Spanien


Copa del Rey drar igång på allvar i veckan. Såhär i inledningen kommer många Primeralag mönstra sina reserver. Finns det någon du hoppas mer på och som kan slå sig in och bli mer ordinarie i något lag tror du? Och kommer något lag skrälla likt Alcorcón gjorde förra året?

Robert:
- Det är alltid något lag som gör bort sig. Dock knappast Real Madrid i år. Men håll med om att det skulle vara kul med pisk av Murcia eftersom Mourinho offentligt sagt att spelarna som underpresterar kommer vara döda för honom. Är det någon som gör verklighet av ett sådant hot så är det just Mourinho. Vad gäller skrällar så har Alcorcón slagläge mot Athletic i år men min röst hamnar ändå på att Real Unión piskar dit ett Sevilla som måste satsa stort på ligan. Enligt följande modell tror jag också att Betis slår ut Zaragoza och att Xerez gör detsamma med Levante men det kanske inte är så häpnadsväckande...

För storlagen som Real och Barca måste Copan komma som ett brev på posten. Det blir en bra chans att lufta reserverna som ju faktiskt är världsspelare även dem. Detta skrivs före lagens cupmatcher men ska Benzema och Pedro León lyckas en gång för alla, samt Jeffren och Bojan i Barca så är det dags att prestera här och nu.


Nina:
- Till skillnad från mina kollegor tror jag mycket på Zaragoza i cupen i år. Man har från ledningens sida sagt att klubben ska satsa helhjärtat på att gå hela vägen och även om Betis är ett svårt motstånd för vilket lag som helst så har de gjort ganska motsatta uttalanden i fråga om ambition. Cupen prioriteras enligt Pepe Mel inte alls, utan man satsar mer på att behålla ledningen i Segunda och på att gå upp. ("Men vi vill göra en bra match förstås, för fansens skull", säger han inför kvällens möte med Zaragoza.) Så till vida är de på förhand en ganska "perfekt" motståndare för ett lag i kris.

Med facit i hand kan vi konstatera att Paprikamännen klarade 0-0 mot ett dåligt Real Madrid och att Barcelona vann med 2-0 mot Ceuta. Tror dock Murcia får tacka och hälsa i returen på Bernabeu, något Alcorconliknande känns inte aktuellt.

För Zaragozas del hade jag hoppats att Kevin, Ramiro Mayor och José skulle få chansen att bevisa sig men de har lämnats utanför truppen den här gången.
En annan spelare som väckt en del nyfikenhet är Barcelonas omskrivan Nolito. Dock gjorde han inte något större väsen av sig då han avlöste skadade Jeffren Suarez igår kväll.


Daniel:
- 16-delsfinalerna brukar oftast vara ett sömnpiller och det kan vi väll verkligen understryka efter dem två inledande matcherna också? Murcia lyckades tråka till sig ett oavgjort resultat och Barcelona vann, inte helt utan besvär, med 0-2 nere i Afrika. Real Madrid och Barcelona, som får ses som storlagen, kommer givetvis inte att åka ur. Inte nu i alla fall. Möjligen så skulle något utav lagen åka i åttondelsfinal, men det här är för tidigt. Madrid kommer att vinna med 4-0 mot Murcia hemma på Santiago Bernabéu, det kan nog både jag och Mourinho lova.

Annars så känns det som att andra La Primera-lag som Valencia, Villarreal, Atlético Madrid, Getafe, Racing Santander och Athletic Bilbao som faktiskt möter lite sämre motstånd lär klara sig. Jag sätter dock två frågetecken på Real Zaragoza och Sevilla. Betis ska man inte underskatta och Real Unión kan mycket väl skrälla mot fjolårssegrarna. Många gånger så brukar ju segrarna året innan floppa i nästkommande turnering och jag är inte säker på att Sevilla klarar av cupen samtidigt som man går så tungt i ligan.

Spelarmässigt så hoppas jag att någon i Deportivo lyckas göra mål. Det spelar ingen större roll vem det är som gör det, bara vi får se en boll rassla i nätmaskorna bakom Osasuna-keepern.


Jens:
- För det första tror jag att Zaragoza åker ur så det sjunger om det. Det skiljer en division mellan lagen men bara en placering. Tabelljumbon i Primeran mot serieledarna i Segundan. Real Betis går som tåget just nu och har dessutom hemmaplan. Ett lag med dålig form och ett lag som vinner, det talar sitt tydliga språk. Jag satsar mina pengar på Betis. Dessutom bör Levante se upp med Xerez som också spelar bra i Segundan.

Jag tror inte att ”storlagen” åker dit i denna omgång. Alcorcón möter Atletico Madrid och det mötet bör väl Atletico gå vinnande ur. Atletico spelar fantastiskt och ska vinna mot Alcorcón nio gånger av tio så det känns givet även om Alcorcón lyckades skrälla förra året.

Detta är en omgång för reserverna att visa upp sig och det är alltid bra med speltid. Det vore kul att se mer av Rodri och Jose Carlos i Sevilla. Ni kanske kommer ihåg Rodri som kom in i sista matchen förra säsongen och avgjorde i sista minuten med ett mål som gjorde att Sevilla kom fyra i ligan och fick kvala till Champions League.




Salamancas Miguel García klarade tack och lov livet när han föll ihop i helgens Segundamatch men måste nu sluta med fotbollen. Lika bra gick det inte för Antonio Puerta och Dani Jarque. Hur kommer det sig att Spanien har så många problem med fotbollsspelare som har hjärtproblem?

Robert:
- Ja om jag det visste så skulle jag nog inte sitta här idag. Fatta sjukt det är. I stort sett alla kända fall har ju skett på spansk mark, ända från Div.3 och uppåt. Obehagligt är bara förnamnet. Det kan mycket väl vara så att spanjorerna åsidosatt läkarkontrollerna av någon anledning alternativt att kunskaperna inte räcker till. Men nu får det räcka. Vad det än är så är det dags att agera, nu. Ta hjälp av Italien som inte haft några kända fall eller lös problemet själv. Bara något händer. Efter Puerta, men framför allt Jarque, så ska det ju bara inte få ske igen!


Nina:
Jag tror det är brister i rutinerna. Man är lite slarviga på att följa upp märkliga värden när något först verkat konstigt och sedan återgått till "det normala". Inte heller är man stenhård på att spelare med virusinfektioner i kroppen inte får träna, trots att hjärtat är större vid tex förkylningar.
Man löser det med lite Voltaren, och Voltaren kan i vissa fall - även om det är sällsynt - rubba hjärtrytmen.
Nu är det väl inte precis så enkelt heller, men jag tror att grunden till det kan finnas där i.

Man låter genomföra en stor undersökning på spelarna då de kommer tillbaka efter sin semester men visar den att allt ser ut att vara som det ska så är man inte överdrivet noga med att gå igenom dem under pågående säsong.

(Igår kväll avled en 22-årig man i hjärtinfarkt då han spelade en amatörmatch i Coruña. Han kollapsade på planen, ambulansen var snabbt på plats men hans liv gick inte att rädda.) 


Det måste hända något.

Daniel:
- Jag kan ärligt talat inte analysera eller spekulera i detta. Det enda jag kan säga är att det är tragiskt och synd på så enormt många plan. Det brukar, tyvärr, även vara dem ”bästa” människorna som råkar ut för det i sämsta möjliga tighming. Nu ska ni inte missförstå mig, ingen ska behöva råka ut för något sådant här så klart.


Jens:
- Det här ett ämne som berör mig oerhört mycket. Främst eftersom Antonio Puertas bortgång tog mig mycket hårt och är det är den sorgligaste stund under min tid som Sevillista. När jag tänker på det är det nog det sorgligaste minnet jag överhuvudtaget har från fotbollen. Att en sådan älskad och ödmjuk person bara kunde försvinna. Scenerna på planen var dramatiska och det sitter på näthinnan fortfarande. Och varje gång något liknande sker inser man hur liten fotbollen är, det som betyder något är kärleken och respekten till varandra. Det är stort av spelarna att hylla sina bortgångna vänner och rivaler på ett underbart sätt. Vi minns alla Iniestas hyllning till Dani Jarque när han avgjorde VM-finalen i somras, eller Sergio Ramos som hyllade sin vän Puerta direkt efter Real Madrid vann ligan 2008 och när Spanien vann EM-guld en månad senare.

Det har varit för många fall med liknande händelser, en teori är att spelarna har för låga kalciumvärden vilket gör att hjärtat skulle överarbeta men nu är jag ingen doktor och kan inte bekräfta att så skulle vara fallet. Det positiva med att det händer är att spelarna kommer att läkarundersökas tidigare och noggrannare än vad som gjorts innan så vi kanske slipper scener som den i söndags när Miguel Garcia ramlade ihop.

För att sammanfatta ovanstående så har jag självklart inget svar på frågan om varför det sker, bara förhoppningar att det inte ska hända fler spelare. Att det måste undersökas bättre och förebyggas på ett sätt så att vi blir skonade från detta i framtiden.






Canal+ skulle komma igång på allvar så snart de blivit varma i kläderna. Så sa kanalen iallafall själva efter säsongspremiären. Hur tycker du det har gått?

Robert:
- Jag har väl egentligen sagt mitt. Kanalen gör sitt och visar matcherna men inte så mycket mer. Effekterna av att Zlatan lämnade La Liga gör att intresset dog i Sverige. De som tidigare ansträngde sig för att göra Liga BBVA intressant ser nu mest uttråkade ut och framförallt inte pålästa. Kanske för att "sänka nivån till den mindre kunnige medelsvensson" men också för att de själva inte kan. Hur många gånger har man själv inte hört "Varför just Spanska ligan?" av kompisar. 2010. Sad but true.

Hursomhelst är det viktigaste för mig att jag får se matcherna och då kvittar egentligen studiosnacket. Men det är också här Canal+ gjorde sitt största övertramp. Att först sälja in kanalen till ett pris för att sedan skapa nya kanaler (som sänder merparten av matcherna) som inte ingår i det paketet är för mig oförsvarbart. Vi konsumenter ska inte vara annat än just konsumenter verkar det som och så länge kanalen får mer pengar skiter de i vilket. Eller har jag fel?


Nina:
Jag tycker att det är i tidigaste laget att börja utvärdera deras arbete. När vi var på mötet i höstas medgav samtliga att de var relativt främmande för den spanska ligan och visst märks det, Barcelona och Real Madrid undantagna. Så fort man lämnar dessa lag bakom sig blir det besvärligare, intrycket blir lite Wikipedia på promptern.
Men.
Det tar sig.
Som sig bör.

Ambitionen är tydlig - Canal Plus vill synliggöra även de "mindre" lagen och det har man varit noga med att poängtera. Tycker personligen att de försöker göra just det här betydligt bättre än tidigare TV4 (Som ni också gnällde en hel del på, märk väl, och då har de kört ligan betydligt längre och ska kunna göra det bättre! TV4 hade ligan mellan 2003 -2009 och misslyckades kapitalt med att skapa någon som helst bredd.).

Det är mycket som ska in, det är mycket som är nytt, det går inte direkt.
Och det måste få ta lite tid, det är på tok för tidigt för att sitta och döma ut dem.
Motivationen finns där och det tycker jag är viktigast av allt.

Sedan har vi det där med Canal Plus Fotboll som det varit en del liv om. Det är i första hand de plattformsbolag man köper tjänsten av, typ Com Hem eller Canal Digital, som ansvarar för utformnigen av paketen och för detta kan inte kanalen i sig rättmätigen klandras.

Daniel:
- I förra Fueran så tog jag upp det här och jag måste fortsätta att visa mitt enorma missnöje åt det Canal+ gjort med La Liga. Och inte blev det bättre i måndags. Deportivo spelade match mot Real Sociedad klockan 21:00 och sändningen skulle börja 20:55. När jag då slog över till kanalen 20:55 så visade dem repris efter repris från Allsvenska-matcher. Sen tompratade man i fem minuter och när Deportivo-matchen hade börjat så visade man bildmontage från AIK:s match mot vilka dem nu mötte. Deportivos match slog dem på först vid 21:07. No big deal kanske du säger, men hände detta med tv4sport? Nope.

Sen, som jag sa förra veckan, att Canal+ nästintill TVINGAR oss att köpa Canal+Fotboll för att följa dem spanska matcherna är ju helt miserabelt. Vad tänker dem med? Det känns som att dem försöker matcha Viasats Premier League sändningar med Elitseriehockyn. Good luck. Nej, jag är rejält missnöjd och jag funderar på att säga upp mitt abonnemang för att istället följa det gratis via streams. Så illa är det av Canal+. Deras studio ska dock få beröm för att dem försöker. Dock går det att önska lite mer av kunskaperna på folket som sitter där. Jag tror t.ex. att samtliga som medverkar i denna Fuera kan mer än dem som sitter i den studion.


Jens:
- Personligen är jag nöjd med det jag ser men är begränsad då jag bara har boxer så i mitt paket ingår bara tre kanaler. Det skulle inte vara något problem sades det då alla tv-sända matcher skulle gå på Canal+ sport1, nu ser vi att så inte blev fallet. Flera matcher går numer på Canal+ fotboll, en nystartad kanal som man måste beställa och betala extra för. Så lät det inte i augusti när vi bombades av reklamen som antydde att det man kunde se samtliga matcher om man köpte canal+ paketet. Lågt!

Sändningarna och studiopratet är helt ok och är fortfarande bättre än det vi såg på tv4sport, tycker jag. Tyvärr har jag inte sett så mycket av viva la ligaprogrammet men av det jag har sett känns det lite för påklistrat. Jag vet inte hur jag ska förklara det men det känns som att man vill skapa en mysig miljö och ta in någon expert men det blir bara ett sömnpiller där man längtar efter klippen från matcherna. Nu har jag som sagt inte sett så mycket av det utan bara bitvis.






Till sist, som brukligt. Ordet är fritt. Sjung ut!

Robert:
- Paul är död! Hur går vi vidare efter detta? Hur ska vi nu på förhand kunna veta vem som ska vinna EM eller VM? Måste vi titta på matcherna också? Attans vad jobbigt.
Jag kommer sakna Paul men frågan kvarstår - Hur fan kan en bläckfisk hamna på löpsedlarna över hela världen mitt under pågående VM-slutspel?


Nina:
Varför är Puyol med på den exklusiva listan herrar som kan koras till "världens bäste fotbollsspelare"? För att han vaknar till liv och gör något spektakulärt som andra skulle sågas sönder och samman för (dvs bensaxar, brutala kapningar eftersom han är för slö) mellan varven och "offrar sig" som det heter när det är han?
Och nog för att David Villa tillhör Barcelona nu, men det är inte som Barcelonaspelare han nominerats, det handlar fortfarande om FÖRRA säsongen. Glöm inte bort hur Real Madrid snodde åt sig äran för Figo då det begav sig. Då (år 2000 var detta) vann han trots allt för sin fina säsong i Barcelona och inget annat.
Piqué som är en av världens absolut bästa backar står utanför listan.
Precis som skyttekungen Diego Milito.
Däremot är Asamoah Gyan med, och Thomas Müller (som förvisso fick sitt break, men helt ärligt?) nominerade.
Sjukt.

Daniel:
- Det känns som att allting redan har tagits upp här, så jag tar väll chansen att reklamera mig själv lite då. HÄR kan ni följa bets om dem spanska matcherna skrivet av yours truely. Dessa kommer i framtiden även att läggas upp här på SvenskaFans, men det är en process in work så att säga. Så vill ni ha lite betting tips om den spanska fotbollen så besök gärna min blogg på betfair.


Jens:
- Detta sätter alltid fantasin på prov. Men nu ska vi se, jag tar och nämner den oerhört dåliga domarkåren som är helt under isen.

-Nej, vänta, det där har vi redan avverkat.

-Ja, men det var ju någon vecka sedan och det har knappast blivit bättre. Helgens domare var sämre än någonsin. Sevilla räddas från ytterligare poängtapp tack vare två tveksamt dömda straffar och för att inte nämna Villareal-Atleticomatchen.

-Nej det är ändå tjatigt.

-Ok, då skriver jag om Rooneyaffären och hur han ens kunde säga att han skulle lämna United för City.

- Men det handlar ju ändå om England?

-Ja, men vår portugisiska vän Mourinho gjorde ju ett uttalande om att han hade synat bluffen och något puckat City-fan lät tatuera in Rooney i citytröja trots att affären inte ens var nära.

- Helt klart fejk! Vem är så dum, nej det tror jag inte en sekund på.

- Jaha, då blir det i alla fall att Spanien har sju spelare nominerade till ballon d’or, Xabi Alonso, Iker Casillas, Cesc Fábregas, Andrés Iniesta, Carles Puyol, David Villa och Xavi Hernándes. Det är stort men självklart efter det året Spanien vinner VM-guld. Jag hoppas innerligt att Iniesta får priset. Det har ni kanske redan räknat ut då jag tycker stort om honom. Han förtjänar att få det detta år, han har ofta varit nominerad men blivit snuvad. Nu avgjorde han trots allt finalen och det måste ju räknas!


 


Väl mött!
 

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-10-27 16:44:00
Author

Fler artiklar om Spanien