Lagbanner
Fuera de juego
Äckligt bra på sin tid!

Fuera de juego

Pinto, bästa landslagsmannen genom tiderna, ligans nykomlingar och fria diskussioner.

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Jens Kassnert, Skribent Spanien
Mattias Klint, Barcared


Barcas reservkeeper Pinto stängs av två matcher för att i ett försök att efterlikna domaren busvisslat i mötet mot FC Köpenhamn. Vilken är din åsikt i fallet?

Robert:
- Gör väl detsamma. Killen spelar ju max 90 minuter per säsong ändå. Men ska vi tala moral och etik så är det ju förkastligt så klart. Men ofta man gör det. Jag tycker fortfarande att Marchenas dykningar är värre i så fall. Ska man förbjuda visslingar får man ju kasta ut alla åskådarna också. Någonstans får man väl själv lista ut om signalen kommer från domaren, placerad bakom dig, eller från målvakten 30 meter framför dig.

Värre är istället Peps nonchalanta agerande efter bråket med Solbakken. Att först tjafsa och sen inte vilja uttala sig och istälelt skylla på att "Solbakken gillar ju att prata i media" är bara löjligt men tyvärr sådant du kommer undan med när du tillhör ett storlag. Pep har alltid varit min husgud men detta gillar jag inte. Och Busquets. Vad gör han? Att gå emellan är okej, att ge motståndartränaren en bröstvärmare en annan. Där har vi två matchers avstägning om något.


Nina:
- Jag tycker hela situationen är så förtjusande löjlig. Har svårt att bestämma mig för vad som är värst - Uefas agerande eller Pintos så kallade ursäkter efteråt.
Tycker faktiskt lite synd om Pinto för att han är så genomskinlig och naiv, blir nästan lite rörd.
- Det är så jag koomunicerar med mina medspelare. Han borde titta på linjemannen,

För det var så inläst och det är så lätt att säga just så i efterhand.
Inte direkt "en ärlig spelare" som Pep menade på då när han inte kunde acceptera att Solbakken inte delade just hans åsikter och totalskämde ut sig i Köpenhamn.
Och Uefa försöker genom att straffa Pinto manifestera att de "minsann" kan sätta till även Barcelona. De gör det på ett sätt de vet inte är kännbart för klubben whatsoever.
Vilken skenmanöver.


Mattias:
- Ärligt talat tycker jag det är fruktansvärt löjligt. Okej att Pintos agerande inte riktigt är synonymt med sportsligt agerande, men det finns en hel drös av andra spelare som agerar aningen tvivelaktigt. Ska man stänga av Pinto för osportsligt spel, eller hur nu slipsherrarna i UEFA ser på saken, kan man likaväl börja stänga av folk till höger och vänster för filmningar, maskning etc. Vilket jag givetvis inte tycker att man ska göra och Pintos avstängning är därmed ganska befängd.
Ur ett helt annat perspektiv än det moraliska tycker jag hela sekvensen är stor humor. Pinto visslar och gestikulerar vilket får en gammal allsvensk brasse att tappa all fokus. Skådespelet som följde därefter var, förutom Messis mål, förra mötets behållning. En fly förbannad Ståle Solbakken, en förvirrad Santin och en 35-årig målvakt som flinade likt ett litet barn.



Jens:
- Helt rätt tycker jag. Detta är ett uppenbart fusk och sådant ska kunna bestraffas i efterhand. Det gäller all sorts fusk tycker jag. Filmningar och liknande händelser bör kunna bestraffas i efterhand och på så sätt skulle vi få ner fuskantalet oerhört. Så det viktiga nu är väl att man förblir konsekvent i dessa situationer. Det får inte bli någon ”svensk disciplinnämnd” som aldrig direkt är konsekventa.




Spanien är både Europa- och Världsmästare och nyligen slog David Villa Raúls målrekord i landslaget. Trots det är den stora frågan om den bästa landslagsmannen genom tiderna ingår i dagens landslag. Vem tycker du ska ha det epitetet?

Robert:
- Klart ingen av dagens spelare kan vara det av den enkla anledningen - de är fortfarande aktiva. Ge oss 15-20 år så kommer Iker, Iniesta eller Villa vara kungar men än så länge ligger de i lä. Likaså Raúl i mitt tycke. Med tiden blir alla legender men än så länge finns det bara en. Emilio Butragueño. Kommentar överflödig. Gentlemännens gentleman och målspruta i ett Spanien som sällan eller aldrig vann något. El Buitre kan också vara det häftigaste smeknamnet någonsin. Gamen.


Nina:
- Xavi.
Jag tycker inte att det är "i tidigaste laget" att säga detta heller. Det är mycket tack vare hans överjordiska spelförståelse och hans generositet och kompetens som Spanien gjort sina bästa år någonsin. EM-guld, VM-guld.
Räcker inte det?
Jo.


Mattias:
- Även om både Villa och Raúl har öst in mål för landslaget placerar sig inte någon av dessa två högst upp på min lista. Även om han spelade i Real Madrid är det svårt att blunda för Fernando Hierros storhet. Både hans agerande som mittback och innermittfältare var av stor elegans. Dessvärre var inte Spanien något landslag att räkna med under hans aktiva tid vilket har påverkat hans status. Är fullständigt övertygad om att hade Hierro varit aktiv under sommarens VM så hade han varit lagets store stjärna.


Jens:
- Jag tycker att många av dagens spelare skulle ingå i startelvan även om man kunde ta med samtliga spelare som någonsin spelat i landslaget. Raúl skulle absolut spela i min drömelva, likaså Hierro och Guardiola men utöver det skulle basen bestå av de spelare vi har förmånen att just nu beskåda. Jag tycker det är mycket svårt att ta ut en spelare som skulle kunna vara bäst. Alla bidrar med olika delar till ett komplett lag.

Ska någon nämnas står jag fast vid Raúl




Av ligans nykomlingar har vi tidigare diskuterat Hércules. Men hur sköter sig Real Sociedad och Levante tycker du? Blir det respass tillbaka till Segundan med en gång eller?

Robert:
- Real Sociedad tippade jag högt, väldigt högt, redan i tipset så där är jag itne förvånad över att de varit ett av månadens bästa lag. Däremot Levante så är jag förvånad att de tagit poäng alls. Med spelare som Caicedo på topp trodde jag aldrig man kunde lyckas men på något sätt trillar pinnarna in. Levante sprattlar till och gör det hyfsat. Men man åker ut ändå. Laget från San Sebastian kommer därmot att vara bästa nykomlingen när säsongen summeras. Det är jag övertygad om.


Nina:
Jag trodde att levante skulle bli den stora slagpåsen i ligan och jag tror fortfarande att de kommer att ligga sist när vi syr ihop säcken i vår. Eftersom laget inte besitter någon särskild kvalitet får de klara sig mycket på att utnyttja andras misstag, detta är förvisso smart och det är rätt charmigt att det funkar men...nej. Hur mycket tur som helst kan man inte ha.

Vad gäller Real Sociedad - se tipset. Det har gått precis som vi trodde där.

Mattias:
- Om vi börjar med Real Sociedad så är det verkligen ett lag som hör hemma i högsta divisionen. De är starka hemma i San Sebastian och har dessutom en trupp och ett spel som inte borde innebära någon bottenstrid i slutändan. Det finns betydligt sämre lag i ligan och även om de är nykomlingar ser jag fortfarande varje bortamatch i Baskien som en svår sådan. Sen önskar jag även att bröderna Xabi och Mikel Alonso snart förenas och bildar innermittfältspar i laget. Det hade varit fantastiskt stort.
Levante däremot tror jag inte har en chans att hänga kvar. De har en medioker trupp och ett spel som, i mitt tycke, enbart bygger på motståndarnas misstag. Jämfört med föregående sejour i ligan är de visserligen bättre och de kommer inte vara superjumbo som de var säsongen 08/09. Men att det finns tre lag som är sämre efter 38 spelade omgångar bedömer jag som ytterst osannolikt.



Jens:
- Levante åker ut medan Real Sociedad klarar sig kvar, klubben har visat upp ett bra hemmaspel och lyckas även vinna på bortaplan. Sociedad har en förmåga att lämna tipparen med huvudbry. Ena stunden spelar man riktigt bra för att blanda med ganska dåligt spel. Dock kommer de bra stunderna att väga upp till att man hänger kvar.

Levante känns väldigt tunna även om man vinner ett par matcher här och där men jag ser inte att klubben håller sig kvar i längden. Nu ligger Levante inte sist på något sätt men det är för att andra klubbar har öppnat vansinnigt dåligt. Zaragoza och Deportivo kommer att passera Levante innan ligan är färdigspelad. Jag tror att Levante och Malaga får se upp eller ska vi säga se ner för att hitta nästa års motståndare.




Ordet är fritt, ordet är ditt. Delge oss något intressant, kul och annorlunda tack.

Robert:
- När vi ändå är inne på målvakter och Barcelona. Det är otroligt med hur mycket man kommer undan med när man dels tillhör ett storlag, dels är målvakt. Det målvakter gör, om man inte heter Toni Schumacher förstås, skulle aldrig en utespelare komma undan med. Tacklingen på N´Doye är inte vacker alltså. Och det blir inte ens gult kort. Hur är det möjligt?

Och så en sak till. Tyskarna har gjort det igen. Denna gången - Paul II. Ja, inte påven då utan en ny bläckfisk. Hela världen jublar...eller nått.


Nina:
Inte helt oväntat pensionerar sig Ruben de la Red från fotbollen till följd av sina hjärtproblem. Det är väldigt, väldigt sorgligt.
Nu, säger han, ska han bli tränare istället.
Det låter minst lika farligt för ett sargat hjärta, det.
Hoppas för hans skull att han inte närmar sig Zaragoza.

Mattias:
- Som att Malmö FF håller på att vinna SM-guld? Okej det kanske inte platsar på Spanien-sidan så vi får väl hitta något annat.
Kanske inte en jävel som bryr sig men jag vill ändå ge tillfället i akt att dels hylla mig själv, dels hylla några spelare i antagonistlaget nummer ett. Vid yngre år fullkomligt avskydde jag varenda spelare som drog på sig marängernas vita dress. Töntigt? Absolut fast också väldigt sant. På senare tid har jag däremot kommit på mig själv, att inte bara tycka vissa spelare är bra, utan även beundra dessa. Beundra kanske inte är riktigt rätt ord, men ni fattar. Spelare som Xabi Alonso och Iker Casillas tänker jag i första hand på. De båda är fantastiska fotbollsspelare, men än viktigare är att de tycks vara oerhört sympatiska människor som inte låtit deras stjärnglans stiga de åt huvudet. Personligen fascineras jag oerhört av sådant och jag vill härmed ta vara på möjligheten att hylla två gentlemän.


Jens:
- Annorlunda? Då kan vi diskutera hur det kommer att gå i idol 2010. Vem vinner det populära musikprogrammet och får pryda omslagen på en cd-skiva i framtiden?

Det blir Champions Leaguesnack, kanske inte så annorlunda men ack så roligt.
Vi kan bara konstatera att FC Köpenhamn spelade kryss mot Barcelona, mycket rolig match att se. Valencia vinner ödesmatchen mot Rangers med 3-0 och Soldado som har axlat Villas roll i laget fullt godkänt blev matchvinnare.

Ytterligare ett kryss hittar vi i mötet Milan-Real Madrid och eftersnacket handlade delvis om en viss Ronaldo som står för en filmning a la Rivaldoklass. Uselt gjort och som vi pratade om ovan så bör fusk beivras i efterhand. Dessutom blev det Pedro Leon som stod för den sena kvitteringen och Mourinho såg nöjd ut med det resultatet.

Sammanfattat så blev det poäng för alla de spanska lagen i CL där Valencia är det enda laget med en trepoängare. Barcelona hade nog räknat med mer medans Real tar kryss med ro då man nu är klara för andra rundan.




Hasta Pronto!
 

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-11-04 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien