Lagbanner
Fuera de juego
Förlåt. Det var inte meningen. Eller?

Fuera de juego

Panelen går denna vecka igenom el clásico, Sergio Ramos tackling, Real Madrids straff för de gula korten i Champions Leauge och vi avslutar med fria kommentarer.

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Jens Kassnert, Skribent Spanien


5-0 på Camp Nou! Vad hände egentligen?

Robert:
- Jag börjar bli trött på att hylla detta Barca. Speciellt när jag i år trodde vi skulle få en motreaktion till tidigare framgångar. Istället biter Pepes gubbar ihop och fullständigt kör över Real Madrid som banne mig inte ens tillåts anfalla. Världens näst bästa lag måste alltså i ett läge där de ligger under med både 2-0 och 3-0 jaga boll istället för att köra full fart framåt för en reducering.
Detta kan ha varit den bästa fotboll som någonsin spelat och även om vi inte förstår det nu så kommer den här matchen gå till historien som en av de allra bästa clásicona.

Efter matchen fick jag ett sms från Jens Fjellström på plats på Camp Nou:
- Svårt att ha perspektiv och jämföra olika matcher men det kändes som den bästa fotboll jag sett.

Kan bara hålla med...


Nina:
Barcelona vann och Real Madrid förlorade.
Nu har båda lagen förlorat varsin gång i år, båda gångerna har det skett på Camp Nou.
Barcelona mot Hercules och Real mot Barca.
Genom att vinna över Madrid gick Barcelona om och leder ligan med 2 poäng.

Det var vad som hände.

Och så spelade Barcelona ut Real Madrid.
Fullständigt.

De gjorde fem mål, Real inga - Real var inte ens nära.
Jag har inget mer att tillägga som inte redan sagts förutom detta: Jag blev så stolt över att Zaragoza lyckades tygla Barcelona bättre, göra dem lite sämre än vad Real Madrid lyckades med.
Sådär.

Sa ju i förra veckan att jag trodde den som vinner denna Clasico vinner ligan och det står jag fast vid.
Och ni vet alla hur BRA jag är på dylika förutsägelser.

Jens:
- Det som hände var att Barcelona spelade fantastisk fotboll samtidigt som Real Madrid inte fick till något alls. Det var inte ens nära att bli jämt. Det var en total "utclásico" och frågan om det inte var den bästa matchen Barcelona någonsin har spelat. Många anser att man inte kan jämföra matcher men ur ett neutralt perspektiv menar jag att man visst kan det. Vissa matcher är bättre än andra, så är det bara.

Mourinho hade inför matchen ett övertag på Pep men inget av det syntes till. Pep fick fram precis allt det han ville, Barcelona spelade precis som han önskade. Varje pass och anfall kändes genomtänkt.




Sergio Ramos sparkar ned Messi i matchens slutskede med ett rött kort som belöning. Hans dom blir avstägning en match. Kommentar till det?

Robert:
- Det kan vara en av de fulare grejer jag sett på säkert tio år. Det är ingen olycklig krock eller en sen tackling vi talar om utan en nedsparkning med sikte på Messis knä snett bakifrån. Och det kunde gått illa för Messi. Riktigt illa. Att inte Ramos blir avstängd åtminstone tre matcher är ett skämt. Inget annat. Speciellt när han efteråt trycker dit Puyol (som överdriver, jag vet) ganska hårt och sedan ger sig på Xavi. Det är inte okej hur frustrerad man än känner sig.


Nina:
Fy Ramos.
Men det är på ett sätt ganska uppfriskande att se folk bli lite förbannade, bekänna färg, tröttna. Jag gillar inte den där könlöst falska kamratskapen som måste finnas i allt överallt hela tiden, eftersom man byter lag som man byter strumpor och känslorna stympas.
Det försvarar INTE en idiotisk tackling som den på Messi, jag tänker mer på de små knuffarna (så jävla farligt var det verkligen inte) på Puyol och Xavi.

Men straffas för det ska han, och att det bara blir en match beror endast på en sak.
Att Ramos spelar i Real Madrid.

Han får samma avstängning för lite övervåld som Ponzio får för att Gavilan skjuter upp bollen på hans armbåg Argentinaren får sitt andra gula för en inbilsk hands; armbågen dessutom intill kroppen.
Japp, helt i proportion, bravo förbundet!
Ännu en gång visaar ni er briljans och ert sinne för rättvisa!

- Hade det varit jag som gjort det där och inte Ramos hade det blivit minst fem matchers avstängning, säger Athletics Gurpegui och det hade det.


Jens:
- Inte snyggt. Det är uppenbart att enbart är ute efter att förstöra och är inte ens nära bollen. Det borde ha genererat i ett rött kort direkt och inte ett andra gult. På väg ut så passa han även på att trycka till både Puyol och Xavi. Sådant händer i stridens hetta men det är inte snyggt det heller. Jag tror inte att detta kommer att påverka relationen mellan spelarna på nästa landslagssamling. Efter ett par situationer under matchen där spelarna var i luven på varann blir stämningen lite väl hetsk.

Något som skulle varit fruktansvärt roligt var om Guardiola hade kastat sig ned på marken och tagit sig för ansiktet likt Rivaldo, Ronaldo med flera i den situationen Ronaldo trycker till honom i bröstet. Ett sätt att ge igen. Nej jag menar inte att det är så kul på riktigt men ni fattar.




I Champions Leaugefallet med medvetna varningar straffas Real Madrid desto hårdare med både böter för de inblandade och avstägning för Mourinho. Kommentar tack.

Robert:
- Det är inte Mourinhos vecka. Plötsligt föll allt i bitar för pojken med guldbyxorna och det måste vara riktigt tungt. Böter är väl helt okej med tanke på det klumpiga sättet varningarna tillkom på. Jag menar, alla tar medvetna gula kort men det går att göra snyggare. Att Mourinho dessutom får avstängning en match är ett kraftprov från UEFA och förhoppningsvis drar det andra klubbar från att göra samma sak.

På det hela taget tycker jag domen är korrekt men man kanske inte ska gå för hårt åt spelarna. De är bara soldater som gör som deras coach beordar dem. Visserligen får de bara böter mot Mous avstägning men vad ska de göra liksom? Vägra lyda order? Inte rätt väg att gå i en fotbollsklubb tycker jag....


Nina:
Tycker det både är rätt och lite töntigt på samma gång.
Det där händer hela tiden ochäven om inte kedjan fångas varje gång eftersom de flesta är lite smidigare ochhar större flyt så är det alltid lika uppenbart. Att det händer hela tiden betyder däremot inte att det är rätt, men ska man straffa en kan man börja gräva i hur alla andra uppfört sig samtidigt också; Real Madrid och Mourinho uppfann knappast konceptet taktiska kort.
Jag är emot att man låter någon ta allas skit och kallar det för "ett varnande exempel".
Sen tycker jag att man när man medvetet söker kort ska få en längre avstängning, kanske 2-3 matcher.
Vill man inte spela ska man naturligtvis inte behöva göra det heller.

Varför inte bara rotera lite istället?
Osäker på truppen much Mourinho?



Jens:
- Som alltid när saker granskas i efterhand så borde man titta över mycket mer saker samtidigt. På det sättet skulle vi bli av med mycket "fusk". Om ett rött kort skulle betyda två matchers avstängning skulle vissa lag inte våga ta avsiktliga röda kort i näst sista gruppspelsmatchen då man även är avstängd i utslagsrundans första match.

Men hellre att man gör som Ramos i denna match att maska till sig ett kort istället för att sparka ned någon på plan. Ungefär som Ramos i måndags.




Till sist - kom med något lättsamt. Något som inte rör de två topplagen tack.

Robert:
- Händer det annat än saker som rör Barca eller Madrid i veckan menar du? Det ska väl vara Espanyol i så fall. Laget går från klarhet till klarhet och att de lyckades vinna borta mot Atlético trots en tappad ledning med 2-1 trodde jag aldrig. Staden Barcelona går bra nu!


Nina:
Grattis Espanyol - bäst i Katalonien?!

För igår tog de blåvitrandiga hem den kanske inte överdrivet prestigefyllda Copa Cataluña - en applåd för vinnarna hur som helst, som bärgat säsongens första titel.
Hoppas de firade ordentligt.

I Copa del Rey möter Espanyol Atletico Madrid.
De har med andra ord bra förutsättningar att ta sig vidare ur åttondelsfinalen.

Vilken höst de gjort!
Imponerad.


Jens:
- Europa Leagueomgång där vi har fyra spanska lag. Ikväll spelar Sevilla borta mot PSG och Villareal hemma mot Dynamo Zagreb. Igår spelade Getafe oavgjort mot OB och Atlético förlorade mot Aris. En omgång återstår tills vi vet vilka som tar sig till utslagsrundan. Ska de spanska lagen hålla i den positiva trenden genom att vinna Europa League. Atlético vann senast och Sevilla 2006 och 2007. Fortsätt så!

Hasta Luego!
 

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-02 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien