Lagbanner
Fuera de juego
Vem får France Footballs pris Ballon d´Or 2010. Leo Messi, Andrés Iniesta eller Xavi?

Fuera de juego

Panelen funderar över det uteblivna VM´et 2018, flygledarstrejkens spår och Guldbollen.

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Jens Kassnert, Skribent Spanien


Spanien och Portugal blev utan världsmästerskapet 2018 när det istället gick till Ryssland. Kommentar till det?

Robert:
- Ibland vinner man, ibland förlorar man men klart jag blev förvånad att Ryssland fick äran. Vid första tanken är det lätt att tänka mutor och korruption men samtidigt ska vi veta att slaget om VM stod mellan många bra kandidater där Ryssland vuxit sig starkare och starkare som fotbollsmakt på bara några år. Då är det inte mer än rätt att belöningen kommer som ett brev på posten.
Spanien och Portugal hade en fin ansökan, England likaså men alla länder (inte Portugal) har redan arrangerat ett VM.

Korrupt ellet inte. Ryssland fick VM och det kan bli en braksuccé och dunderfest. Hur mycket dunder tror jag inte vi förstår. Är det några som kan festa så är det våra kamrater i öst. Nastarovije!


Nina:
 Naturligtvis hoppades jag att Spanien/Portugal skulle få arrangera detta, men med tanke på hur allting artade sig med flygstrejken vi diskuterar i nästa fråga undrar jag hur redo man verkligen är, organisationsmässigt. Enligt premiärminister Zapatero skulle Spanien kunna arrangera VM om en månad men nej, det känns inte riktigt så. Nu när det står klart att det inte blir den iberiska konstellationen tycker jag faktiskt det är riktigt intressant att se hur Ryssland tar sig an uppgiften.
Hellre Ryssland än England eller Australien.
Jag lägger allt trött snack om korruption åt sidan, och tänker att det hur det än ligger till med det kommer bli något alldeles extra.

Ryssland gillar att glänsa, att ståta med sin extravagans. Visst, de är säkert lite väl anspråksfulla, men de som får njuta av deras narcissism är faktiskt vi. Om vi väljer att göra det istället för att muttra om mutor.
Tror det kommer bli spektakulärt och jag tänker tillåta mig att njuta av det. Bara det.


Jens:
- Ett ypperligt tillfälle för alla som inte orkar med all byråkrati när man ska skaffa visum till att besöka landet i öst. Det lovades att visum inte skulle behövas för att åka och titta på VM. Senast jag var i Moskva för tre år sedan såg det ut som att deras stadio absolut behövdes renoveras så vi får hoppas på fina arenor och ett väl genomfört arrangemang.

Fotbollssupportrarna kommer att lära sig att dricka god vodka istället för en ölfest. Den rysska vodkan slår alla andra med hästlängder.
Kul för Ryssland att få stå för ett VM, det kan behövas för människor världen över att de får en bild av det "nya" Ryssland och inte gamla bild vi lärde oss i skolan där allt som inte var från väst var fel.



Flygledarstrejken tvingade i helgen flera lag att åka buss och tåg till sina bortamatcher. Något som kan ha gett spelarna tröttare huvud och ben än vanligt. Tycker du dessa lag förlorade på att inte få resa på normalt sätt och är det fair att kräva att lagen måste hitta alternativ till flyget vid tillfällen som dessa?

Robert:
- Läste någonstans att Kennedy Bakircioglü sagt att "det är hårt att vara fotbollsspelare" och det understryker väl det mesta. Spelarna är i grund och botten bekväma individer. Dock ska det inte förringas att det förmodligen tär mer på kroppen att åka tåg och buss istället för flyg men vafan, det ska spelarna fixa. Om vi vänder på det, all heder till Racing som (oavsiktligt) inte flög. Miljön blev genast lite bättre om än bara för en stund.

Som en kuriosa kan jag säga att jag som norrlänning i ungdomsålder åkte buss över hälften av Sveriges yta titt som tätt. En helg bortamatch Kiruna (40 mil norrut från Piteå), nästa borta i Östersund (60 mil söderut från Piteå). Inte fan var det kul men man vande sig liksom. Och vi vann allt ändå....


Nina:
Zaragoza hade oturen att spela bortamatch i Almeria, vilket i princip är på andra sidan landet och hade ett flyg chartrat. På fredagen, då man såg hur det verkade utveckla sig beslutade man sig snabbt för att inte vänta på att löuftrummet skulle öppnas, utan bokade tågbiljetter, satte sig på AVE:n ner till Málaga och färdades med buss vidare till Almeria. Får förmoda att spelarna var lite segare än om de flugit, men inte en enda har ens hintat om att poängtappet skulle bero på detta.

UD Las Palmas, som mötte Celta Vigo landade i Madrid bara några minuter innan flygstrejken satte in. Därefter väntade en bussresa på 600 kilometer.
Inget gnäll här heller.

Valencia reste tidigare till Madrid.

Det enda lag som faktiskt misslyckades kapitalt här var Barcelona. De hade fått löfte från förbundet att matchen skulle skjutas upp, men ingen hade meddelat Osasuna, värdarna, om detta.
Presidenten Patxi Izco motsatte sig därför och stödd av Walter Pandiani kungjorde han att Barca förvisso gärna fick dyka upp nästkommande dag, men då skulle inte de vara där.
Osasuna skulle spela sin match på lördagen.
Tycker Izco gjorde helt rätt av en anledning. Osasuna var värdarna. Att fatta ett beslut över huvudet på dem på det sättet är otroligt fult, det visar på ingen som helst respekt för klubben. Naturligtvis ska det lag som arrangerar matchen konsulteras i första hand, och kan alla andra lag ta buss och tåg kan Barcelona det också.
Och se det kunde de ju bevisligen, och det gick bra också.
Barcelona fortsatte visa klass och för klubbens supportrar måste det vara otroligt skönt att se att man inte tappat fokus efter clasico-utskåpningen.
I efterhand har Sandro Rosell tagit på sig den misslyckade planeringen, som han kallar brist på förutseende och kommunikationsstrategi, och Pep säger att han bara väntade på order från klubbledningen.


Jens:
- Självklart måste man hitta alternativ för att komma till matchen. Om man ska spela på en annan ort en speciell tid handlar det om att ta sig dit oavsett om flyget strejkar eller inte. Det finns andra färdmedel att nyttja. Precis som alla andra "dödliga" måste nyttja vid sådanna tillfällen. Vem har inte råkat ut för SJ strul genom åren och kommit försent t ex?




Guldbollen. De tre kvarvarande kandidaterna kommer samtliga från Barcelonas lag. Xavi, Iniesta eller Messi. Vem bör få Guldbollen? Är det rimligt att tre spelare från ett och samma lag konkurrerar om priset?

Robert:
- Måste vara unikt att tre spelare från samma lag tar hem finalnomineringarna. Och ganska konstigt. Barca har ju rönt en massa framgångar med dessa herrar men alla är lite typ av samma spelare. Alla representerar samma sak. Vem som än får priset är värdig men på något sätt känns det som att det är sak samma vem som får det.
En match mellan exempelvis Xavi, Sneijder och typ Forlán hade varit en större fight mellan tre olika fotbollsstilar medan kampen nu inte bara blivit ett stort erkännande utan också en klubb för inbördes beundran. Spänningen är död och inte mer med det.

Vem får då priset?
Iniesta var skadad till och från men avgjorde VM-finalen
Messi dominerar i Barca men "misslyckades" i VM
Xavi presterar vart han än spelar. Både i klubblag och landslag.

Det kan bli vilket som men Xavi blir den lycklige. Grattis!

Nina:
Ett kvalitetskvitto för La Masia, naturligtvis. Senast tre spelare från samma lag var nominerade var under Milans glansdagar på 1980-talet.
Jag har inga som helst invändningar mot de tre finalisterna - jag tycker att var och en är mer än väl förtjänt av utmärkelsen och håller väl på sätt och vis med Victor Muñoz när han hävdar att priset i det här fallet borde delas i tre lika stora bitar så att var och en får var sin.
Däremot tycker jag att det är lite tråkigt att synen på vad fotboll är och ska vara är så konform, något som den här slutgiltiga uttagningen bekräftar.

Sist detta ämne var uppe på tapeten framhöll jag min önskan om att se Xavi som vinnare, eftersom han dirigerat, lett både Barcelona och det spanska landslaget till fantastiska triumfer. Visst finns det andra som stått för mer spektakulära insatser; men också ett avgörande mål börjar någonstans.
Det mesta börjar med Xavi och jag hoppas verkligen att han krediteras för sin genialitet, men jag tror att det blir Iniesta, som trots skadeproblem under våren var den som avgjorde VM-finalen.



Jens:
- Jag har alltid hyllat Iniesta och jag tycker det vore mycket roligt för honom om han vann sin första guldboll. Framförallt för att han avgjorde VM-finalen och sådant har premierats tidigare. Xavi är självklart motorn var han än spelar och utan honom är det svårt att se att Barcelona skulle spela lika bra som de gör eller likaså det spanska landslaget. Messi gör en himla massa mål men även där är det också tack vare Iniesta och Xavi som står för många assist till argentinaren.

Nej, jag hoppas i alla fall på Iniesta som jag skrivit tidigare och det har med hans personlighet att göra.

Jag är lite inne på samma linje som Robert att det hade varit roligare om det hade stått mellan helt olika stilar. Men återigen, de tre som är kvar är givietvis duktiga spelare. Det kan ingen ta ifrån dem.




Som brukligt - Något annat som vi inte tagit upp som du vill förtälja läsarna?

Robert:
- Betis mötte igår Barcelona i ett toppmöte igen och de flesta grönvita kan återgå att drömma om Primeran. Eller ska vi säga kunde? Betis hade ledningen i toppmatchen i Segundan mot Barcelona B. 2-0 efter mål av Ruben Castro och Roversio. Barca B replikerade dock och kom i kapp till 2-2. Ett antiklimax för de som satt på Ruiz de Lopera.

Real Betis Balompie behåller dock förstaplatsen och ska väl åtminstone gå i vinteridé med serieledning. Barca B ligger fyra och får inte gå upp till Primeran så länge a-truppen inte trillar ut vilket omöjliggör deras chanser till klubbderbyn på Camp Nou.

Jag hoppas verkligen Betis tar klivet upp framåt våren. Längtar efter heta derbyn mot Sevilla. Glömmer aldrig när båda lagen låg i Segundan år 2000. Som arenan (vilken som helst av dem) kokade när nervös, ångestfyllda fans inte vill förlora en Segundamatch mot värsta konkurrenten. Vid ett tillfälle gick känslorna överstyr så mycket att en spelare jagade en motståndare med hörnflaggan som tillfällig yxa. Minnet spelar mig tyvärr ett spratt vilket gör att jag inte kan vara mer exakt än så men oj vilken match det var....


Nina:
Det smäller i Tercera, det fick fem spelare i Espanyol B erfara då de i samband med matchen mot Balaguer fördes till sjukhus på grund av hemmalagets våldsamma spel.
Nu höjs röster mot domaren i matchen, Casas Lopez de Arce med vars samtycke detta våldsverkande fortgick.
På Espanyols officiella hemsida kallar man matchen för "ett smärtsamt krig".
Värst däran var Joselu, som förlorade medvetandet efter ett slag i huvudet och fick spendera natten på akuten, och målvakten Dinu som tvingades sy sex stygn.
Den spanska domarkåren radar upp triumfer på alla nivåer.
Balaguer vann med 3-1.



Jens:
- Då över till guldbollen för tränare. Italienska Gazzettan har förutspått att Del Bosque kommer att vinna priset framför Mourinho och Guardiola. Här är det lite roligt att de tränarna står för olika synsett av fotbollen och är alla tre mycket duktiga tränare. Utan att jämföra Mou mot Pep så vore det roligast om Del Bosque fick priset, även här för insatserna i VM. Tänk vad ett mästerskap kan betyda även i efterhand för vissa individers meritlista.



Hasta Luego!
 

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-09 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien