Lagbanner
Fuera de juego
Espanyol överraskar de flesta i år

Fuera de juego

2010 års sista Fuera de juego sammanfattar det som skett under säsongen och blickar framåt om vad som komma skall

Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Daniel Jacobsson, Skribent Spanien
Jens Kassnert, Skribent Spanien


Endast en omgång återstår innan ligan tar julvila. Dina tankar i stort om säsongen som gått.

Robert:
- Största grejen är väl att ligan blivit precis som vi alla trott den skulle bli men innerst inne inte ville. En tvålagsliga. Dock med undantaget att lag som Valencia, Villarreal och Espanyol stretat emot in i det sista. Jag måste säga att jag inte trodde Barca skulle kunna vara så slagkraftiga som de varit. Jag trodde inte de skulle orka ett år till men det vi såg under el clásico var ta mig tusan magiskt. Därför leder Barca rättvist. Det sammanfattar också ligan rätt bra såhär långt tycker jag.

Avståndet mellan botten, mittskiktet och ända fram till lag 4-5 har krympt. Om det är bra eller dåligt vet jag inte...


Daniel:
- Det känns som att ligan har blivit indelad i tre olika delar denna säsong. Den första delen är Real Madrid och Barcelona, sen har vi delen där cirkus sju-åtta lag slåss om de övriga Europa-platserna och slutligen så har vi ungefär tio lag som samtliga slåss om sin överlevnad i ligan. Därför så har denna säsong både varit ojämn, men ändå otroligt jämn på samma gång. Att Barcelona har gjort 46 mål och bara släppt in åtta mål på 15 matcher är givetvis lite ”för bra” kanske, men enligt undertecknad så är det inte Barcelona eller Real Madrid som är det intressanta eller roliga med ligan för tillfället.

Jag ser hellre en match som Valencia – Osasuna där allt kan hända, än att se Barcelona slå varenda gäng med 5-0. Att Osasuna kan plocka med sig en pinne (plus på det sättet de gjorde det på) mot Valencia är imponerande och därför blir dessa matcher de intressanta och det är detta jag vill sätta mitt betyg på. Ligan är hur rolig som helst, om man bortser från när Real Madrid och Barcelona spelar. Dessa omgångar har inte direkt varit en fröjd för oss neutrala åskådare att titta på.


Jens:
- Vi har fått se en del blandat smått och gått även om mycket fokus först låg på om Zlatan skulle lämna sedan debatten mellan han och Guardiola via Zlatans agent Raiola. Närmast i minne ligger nog Barcelonas vinst mot Real Madrid. Dessutom har vi haft hyfsat många tränarbyten.

Det är mycket tight i många matcher och alla slår alla egentligen.


Vilket lag eller vilka spelare har överraskat positivt på dig. Varför?

Robert:
- Espanyol såklart. Jag trodde i min enfald att de skulle åka ut men vad hände här liksom? Staden Barcelonas andralag har gjort det enormt bra och det är bara att lyfta på hatten så länge.
Sen så vill jag faktiskt ge en spelare som Cristiano Ronaldo en eloge. Han var bra redan i fkol men han har ändå imponerat på mig under säsongens första månader. Portugisen känns, eller har känts, mer stabil än på länge och kommer med sina ledaregenskaper bli viktig för Real...om han inte faller ihop totalt förstås.


Daniel:
- Real Sociedad, Espanyol, Villarreal och Hércules har imponerat mest på mig. Att man som nykomlingar i Hércules och Real Sociedads fall faktiskt vågar kliva ut till varje match med mål att spela ut sina motståndare tycker jag är riktigt roligt. Tycker även det var lite småkul att se Sociedad slå ”storebror” Athletic Bilbao härom veckan. Espanyol är väll årets utropstecken där hemmaspelet måste lyftas fram främst. Jäklar vad man verkar vara omöjliga att klå hemma i Barcelona.


Jens:
- Villareal och Espanyol har varit de glada överaskningarna. Och att Forlan har hittat formen igen. Kul för den "gamle" uruguanen att komma tillbaka till sin VM-form. Ronaldo har förståss varit lysande, jag trodde inte att han skulle göra så många mål som han har gjort i dagens Real. Det finns ju andra, eller gör det det?

Soldado har varit fenomenal, värvades för att täcka ett stort hål och lyckas mycket bra med det.


Vilket lag eller vilka spelare har överraskat negativt på dig. Varför?

Robert:
- Som lag måste jag säga Sevilla. Hur är det möjligt att klappa ihop så fullständigt? I mina ögon skulle andaluserna vara med och aspirera om de absoluta topplatserna och en plats elva känns ovärdigt i jämförelse.


Daniel:
- Samtliga tre lag som just nu ligger under nedflyttningsstrecket (Málaga, Sporting Gijón och Real Zaragoza) är givetvis negativa överraskningar. Jag hade tippat på att Zaragoza skulle få det tufft att överleva, men man skulle ändå klara sig kvar. Att Málaga och Sporting ligger där nere är väldigt överraskande då jag hade tippat att båda skulle kunna ligga i mitten någonstans. Sen går det väll inte att undvika Sevillas ras. Vad har hänt med dem? Man har sju poäng ner till nedflyttning och åtta poäng till Champions League-plats. Detta var inget jag hade tippat på inför säsongen. Slutligen så tycker jag även att mitt Deportivo har mer att ge än den 13:e plats man sitter på just nu.


Jens:
- Sevilla och Zaragoza helt klart. Som Sevillista trodde jag mer på Sevilla än vad det har presterat. Zaragoza kunde jag inte räkna med att de skulle ligga sist. Bland spelarna får jag nog säga att jag väntat mig mer av Villa även om det tar tid att acklimatisera sig i ett nytt lag. Ligan kan han utan och innan, nej jag trodde han skulle gjort fler mål.




Vilka är dina förhoppningar inför 2011?

Robert:
- Att lagen under de två stora fortsätter hålla en hög nivå och gärna fortsätta skugga toppen så långt det går. Jag vill ha fler skrällar, jämnare tabell och mycket nagelbitande. Inget får vara avgjort före sista omgången. Och som pricken över i. En CL-final mellan Barca och Madrid!


Daniel:
 - Jag hoppas att ligan fortsätter att vara jämn och att alla Spanien-hatare helt enkelt håller handen över de två topplagen. Visst, Barcelona och Real Madrid är överlägsna men stirra er inte blinda på detta. Det finns 18 fler lag i ligan och det kommer att bli en stenhård kamp om Europa-platserna, samt om vilka som ska flyttas ner en division. Ett par klassiska lag kan ryka i år. Jag tror på ett gott 2011 där spansk fotboll kanske får den acceptans den förtjänar. Under år 2010 så var det en trend att man inte fick slänga nå skit på t.ex. Serie A, men att det var fullt acceptabelt att göra detta mot La Primera. Förhoppningsvis så behövs inget mer skit slängas för den spanska fotbollen är ”mer än bara en liga”.


Jens:
- Att det går fortsatt bra för de spanska lagen i Europa och ligan blir tokjämn in i det sista. Samt att U-21laget vinner EM och att Betis tar klivet upp i högstaligan så att vi får uppleva Europas hetaste derbyn igen.

Feliz Navidad Y Prospero Año Nuevo!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-16 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien