Lagbanner
Grattis Pelé

Grattis Pelé

Medan Mourinho börjar bli varm i kläderna gällande sina kontroversiella uttalanden och hela Spanien talar om Laporta, Prinsen av Asturien och Canales match mot sitt gamla kära Racing så väljer jag att fokusera på en 70-åring. Edison Arantes do Nascimento a.k.a Pelé. Idag fyller superbrassen år och jag kan bara säga en sak. Stort Grattis!

När jag växte upp under tidigt 80-tal fick jag skåda Maradona i sitt esse. Världens bäste om det inte vore för detta tjat om Pelé. Min far sa hela tiden Pelé var bättre. Likaså när 80-talet övergick i 90-talet och mina samlade favoritspelare som Careca, Matthäus, Papin, (Michael) Laudrup. Platini, Klinsmann, Stojkovic, Van Basten, Vialli, Caniggia, Lineker, Milla, Butragueño och så vidare i folkmun alla var sämre än Pelé. Och Maradona.

Diego Maradona kunde jag köpa, han hade jag ju sett men Pelé, han spelade ju före min födsel. Hur skulle jag kunna få reda på om allt folk sa om honom verkligen stämde?
Än idag vet jag givetvis inte eftersom jag inte kan gå tillbaka i tiden men nu har jag iallafall sett destom mer bilder och videoklipp på Pelé och jag har läst på allt jag kunnat.

Det som slagit mig mest är att man inte kan jämföra spelare från olika tidsepoker med varandra och att man inte kan säga vem som var bäst. Men helt klart är att spelare som Pelé och Maradona kanske stått ut mer från mängden än vad dagens Messi, Drogba och Ronaldos gör. Pelé förde dessutom som 17-åring sitt land till VM-guld och det är svårslaget.

Oavsett vem som är bäst genom tiderna, Pelé är en av de allra allra största och han kommer bli en legend för all framtid. Precis som många av veteranerna från andra världskriget så finns han inte kvar i så många år till. Så passa på att njut medan det går.

Grattis på födelsedagen Pelé!

***
Wayne Rooney ja. Vad hände egentligen?
Var utspelen han gjorde en väckarklocka för att få Man United att vakna upp och satsa mer på framtiden (som om det skulle behövas) eller blev han hotad av fansen till att stanna?
Något står inte rätt till iallafall...

***
Intressantast match ikväll. Real Madrid - Racing. Men inte så mycket för Canales skull om ni frågar mig. Utan snarare att Rosenberg och Kennedy får synas i svensk tv.
Hoppas på bra spel från svenskarna och att Rosenberg äntligen får sätta en strut. Matchen kommer Real vinna enkelt ändå. 6-1 igen någon?

***
Avslutar med det här målet från VM-finalen på Råsunda 1958. Ett mål som håller än idag och som blev något av Pelés genombrott.
Matchen vanns med 5-2 och Brasilien tog VM-guld på svensk mark.

Se målet här.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-10-23 14:36:33
Author

Fler artiklar om Spanien