Lagbanner
Inför Portugal - Spanien
Villa gratuleras av Xabi Alonso och Puyol. Fortsätter han utöka sitt spanska målrekord mot Portugal? Landet han sänkte under sommarens VM.

Inför Portugal - Spanien

Årets sista landskamp går av stapeln i Portugal och det inte bara mot grannlandet utan också det motstånd man kanske besegrade allra mest kontroversiellt under sommarens VM.

Ni kan historien. Minut 63, åttondelsfinal i VM. Iniesta förlänger bollen till David Villa, i tveksam offsideposition, som drar till med vänstern. Portugals målvakt Eduardo räddar bollen men på returen drar Villa in bollen via ribban med högerfoten. 1-0 till Spanien och sedemera målet som skulle eliminera Portugal och ta Spanien till kvartsfinal mot Paraguay. Matchen i Lissabon bör därför kunna innehålla mycket känslor och prestige för att vara en vänskapskamp. Om det inte vore för den gemensamma ansökan om VM 2018 eller 2022 då förstås.

Spanien och Portugal ansöker nämligen om att gemensamt få anordna VM 2018 eller 2022 och enligt Iker Casillas är matchen ett viktigt steg för att få något av mästerskapen tillsammans.
- Vi är här för att främja våra länders kandidatur för VM 2018 eller 2022.
Ett uttalande som lugnar ner känslorna inför matchen som ändå kommer vara känslofylld som det alltid är när lillebror tar sig an storebror.

Vicente del Bosque har tagit ut samtliga guldmedaljörer från VM sånär som på Santi Cazorla istället för skadade Jesús Navas. Efter samlingen har också Mata och Pedro fallit bort på grund av småskador men del Bosque har valt att inte kalla in ersättare. Och problemen stannar inte med det. Även Xavi känns som ett frågetecken och frågan är om Barcelonaspelaren inte får vila minst en halvlek för att komma spelklar till helgens ligaspel. Längst fram på topp kamperar målrekordmannen Villa med formstarka (och småskadade) Torres och Llorente om speltiden. Ett tänkbart scenario är faktiskt att del Bosque startar med exakt samma elva som matchen lagen emellan i VM men mycket talar för att Torres är ett alldeles för osäkert kort i det fallet.

I Portugals lag finns många La Ligabekanta, inte minst hos Real Madridspelarna Pepe, Carvahlo och Cristiano Ronaldo. Spelare som alla vill ta revansch för nederlaget i VM och som därmed stolta kan komma hem till landsmannen Mourinho i Madrid. Läget i laget är dock något oklart men under nye Paulo Bento har man börjat bygga upp ett spel man saknade under Carlos Quieroz. För nuvarande känns det som att Portugal är på rätt väg då man har två raka segrar i bagaget efter det att EM-kvalet började katastrofalt.

Efter matchen avrundas ett lysande landskampsår för Spansk del där VM-guldet naturligtvis är kronan på verket. Dagen till ära inviger Spanien sina nya tröjor med FIFAs guldemblem. Ett emblem de ska bära fram till VM i Brasilien 2014. Minst...

A por ellos!

Matchinfo:
Portugal - Spanien
Estadio Da Luz, Lissabon
Kl.22:00 Onsdag 17 November

Domare: Antony Gautier (FRA).

Preliminära laguppställningar:

Portugal:
Eduardo;
Bosingwa, Bruno Alves, Pepe, Joao Pereira;
Nani, Raúl Meireles, Joao Moutinho, Cristiano Ronaldo;
Martins, Hugo Almeida


Spanien:
Casillas;
Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila;
Xabi Alonso, Busquets;
Iniesta, Xavi, Cazorla;
Villa

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-11-16 23:42:00
Author

Fler artiklar om Spanien