Lagbanner
Iturralde

Iturralde

Före gårdagens el clásico hade Iturralde González hållt i pipan under två matcher mellan lagen som älskar att hata varandra. Båda gångerna hade Barcelona vunnit med 3-0. Den förbannelsen är nu bruten när Barca istället vann med 5-0. Och för en gångs skull kan man inte klandra domaren.

När de spanska rättsskiparna ständigt blir bespottade ska jag passa på att göra det motsatta. Iturralde González var lysande igår. Han hade full kontroll på matchen hela tiden och jag är den första att göra hatten av. Jag vet inte hur många spanska stinsar jag sett tappa matcherna, inte minst på Camp Nou på grund av publikens busvisslande. Men inte Iturralde.

Baskern stod rätt placerad i 90 minuter och såg att straffsituationen var en kamp om bollen, att Messi filmade, att de fula efterslängarna inte träffade illa nog (möjligtvis Arbeloas kapningar av allt som rörde sig) och han såg Sergio Ramos vansinneskapning. Utöver det lät Iturralde spelet fortgå förvånansvärt ofta och det blev ett bra flyt. Faktum är att enda gången vi hörde visselsignaler var när det var dags att plocka fram korten. Jag är imponerad, hatten av för Iturralde González.

Men ingen ros utan ris. När domaren för en gångs skull sköter sig missar disciplinnämnden. En nämnd som annars är så generösa med att återkalla gula och röda kort. Igår fick vi lära oss att det är okej att sparka ner Messi i knähöjd (kanske det medvetet fulaste på hela 2000-talet) och sedan trycka dit Puyol och Xavi på vägen ut från arenan. Okej på så sätt att Sergio Ramos inte får något hårdare straff än ett vanligt rött kort som lika gärna skulle kunna vara det röda kort som Gary Sundgren drog på sig på sin tid när han kallade domaren "Hijo de puta."
Skandal!

***
Lyssnade ett tag på Marca Radio under matchen igår och fick höra på två av målen. Stor underhållning!
Två spanjorer som båda två pratar i munnen på varandra och ömsom tutar med någon slags gammaldags cykeltuta blandat med en hög decibel på publikljudet gjorde känslan av att vara på plats väldigt påtaglig. Och stämningen blev inte direkt sämre av att gubbarna gick upp i falsett och tillsammans skre gol, gol, gol, gol, gol, gol, gol, gooooooool i takt med tutandet vill jag lova.

Testa att lyssna själva!

***
För övrigt var det för en gångs skull befriande att se äkta känslor. I en värld där alla är vänner med alla, byter klubb i tid och otid samt är översympatiska så fick vi nu bevis på att äkta klubbkänsla och ärliga, raka kommentarer faktiskt existerar 2010. Bara en sån sak...

***
Tänk om det varit landslagssamling i veckan. Hade varit fantastiskt underhållande efter den här matchen...

***
2 488 000. Så många tittade på matchen runt om i Spanien igår. Stort!

***
Som om förlusten igår inte var nog. Nu straffar UEFA också Real Madrid efter de medvetna gula korten i den senaste Champions Leaugematchen.

José Mourinho straffas med en match avstängning i CL och 40 000 Euros i böter.
Xabi Alonso och Sergio Ramos får böta 20 000 Euro.
Iker Casillas får böta 10 000 Euro.
Dudek får böta 5 000 Euro.

En tung vecka för Real Madrid och deras anhängare. Vänder turen nu Mourinho?

***
Och med det lämnar jag årets el clásico bakom mig...

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-11-30 19:59:00
Author

Fler artiklar om Spanien