Lagbanner
Mes que una liga - November
Barcelona avslutade månaden på bästa sätt!

Mes que una liga - November

Varje månad går Spanienredaktören Robert Johansson igenom den månad som förflutit i ordvitsen mes (månad) que una liga. Närmast november månad.

Den tredje månaden av La Liga är färdigspelad. Ligan har nu kommit en bra bit på vägen och närmar sig halvtid. Precis som väntat toppar Barcelona och Real Madrid och drömmen om en flerlagsliga är på väg att dö ut men ännu hänger i alla fall Villarreal på hyfsat bra. Årets sista månad blir avgörande för om vi ska få en fortsatt tvålagsliga eller inte. Om de andra månaderna tillhört Valencia respektive Real Madrid så blir den här månadens lag tveklöst Barcelona.

Här är ett axplock om vad som hänt under månaden:
* Tränarkaruseller: Málaga sparkar Ferreira och ersätter honom med Manuel Pellegrini som därmed återvänder till La Liga. Chilenaren inleder med två raka segrar. I Zaragoza får Gay gå till förmån för Aguirre men där lyser tränareffekten med sin frånvaro. I Almería lämnar Lillo efter 0-8 hemma mot Barcelona. Nye tränaren Oltra börjar okej men förlorar ändå med 2-1 mot Valencia.
Mourinho bråkar med Sporting Gijóns tränare Preciado som går i taket efter en kommentar om lagets matchning mot Barcelona. Matchen präglas av många heta känslor och efteråt kastar Preciado en pet-flaska på Madrids buss. Fotbollsvärlden väntar fortfarande på det efterspelet.

* El clásico går av stapeln och Barcelona fullkomligt utklassar Real Madrid med 5-0 i världens kanske mest uppmärksammade match. För Mourinho blir nederlaget hans största någonsin och på slutet tappar flera Madridspelare humöret med facit att Sergio Ramos blir utvisad.

*Ruben de la Red annonserar att han lägger av med fotbollen. Madridspelaren som var nära dö på grund av hjärtproblem inser att han inte kommer kunna spela på elitnivå igen. Även Salamancas Garcia tar samma beslut.

* Copa del Rey fortsätter och är nu nere vid åttondelsfinaler. Största skrällen är att Córdoba med hjälp av domaren slår ut svensklaget Racing efter förlängning. Segundalaget tilldelas en minst sagt billig straff och för Kennedy och Rosenberg blir det god natt trots en vass hemmamatch. När åttondelarna lottas blir det klart att Barca och Real inte kan möta varandra före finalen…

* Spanien toklosar mot Portugal som skåpar ut världsmästarna efter noter. 4-0 skrivs resultatet till i en vänskapsmatch som också fungerar som en promotion för en gemensam VM-kandidatur till 2018 ELLER 2022. Totalt sett summeras landslagsåret dock med en hejdundrande succé med VM-guldet som krona på verket såklart.

*Spanien hedrar också alla gamla landslagsmän genom tiderna genom att samla dem till en gala i Madrid. Över 400 dyker upp under parollen ”tack, utan er skulle VM-guldet inte vara möjligt”. Stort! 
*U21-EM lottas och för Spanien väntar matcher mot England, Tjeckien och Ukraina. Minst en semifinal är ett måste för att nå OS i London 2012.

* Svenskarna i La Liga lyckades i oktober men försvann helt i november. Nästan i alla fall. I månadens sista omgång blir Markus Rosenberg matchvinnare med sitt mål mot Deportivo. Henok Goitom gör också ett mål i Almerías Copa del Reymatch mot Real Sociedad.

* Europaspelet tätnar och snart är gruppspelsfasen över i Champions Leauge. De spanska lagen (Barcelona, Real Madrid och Valencia) är alla klara för nästa runda trots att de återstår en omgång. Mest anmärkningsvärt är de varningar som Sergio Ramos och Xabi Alonso drar på sig i matchen mot Ajax. Allt för att medvetet få stå över den sista betydelselösa omgången av gruppspselet. UEFA svarar med att stänga av Mourinho och bötfälla de båda spelarna samt Casillas och Dudek som spridigt Mous order vidare.

* Segundan: Ligan är som vanligt jämn men ännu håller Betis, Rayo och Celta undan i toppen. I botten är förra årets Primeralag Tenerife på väg att åka ut.

Novembertabell – målskillnad inom parentes:
1. Barcelona, 12p (+17)
2. Espanyol, 10p (+5)
3. Real Madrid, 9p (+2)
4. Villarreal, 7p (+4)

5. Deportivo, 7p (+3)
6. Mallorca, 7p (+2)

7. Valencia, 7p (+1)
8. Atlético, 6p (0)
9. Real Sociedad, 6p (0)
10. Sevilla, 6p (0)
11. Osasuna, 6p (0)
12. Hércules, 6p (-3)
13. Athletic, 6p (-5)
14. Getafe, 4p (-2)
15. Racing, 4p (-2)
16. Zaragoza, 4p (-3)
17. Levante, 3p (-2)
18. Málaga, 3p (-5)
19. Sporting, 1p (-4)

20. Almería, 1p (-10)


Månadens flopp: Sevilla. Dalar fritt efter hemmaförluster mot Mallorca och Getafe.
Månadens flipp: Mallorca. Två raka segrar och en Europaplats för Laudrups mannar som få trodde på före säsongen. Starkt!
Månadens match: El Clásico! Barcelona – Real Madrid 5-0
Månadens målrikaste: Almería – Barcelona 0-8 (my god!)
Månadens sömnpiller: Almería – Barcelona 0-8. Jättespännande. Jag lovar…zzZZZzzz…
 
Redaktören rosar:
1. Espanyol. Var kom denna fjärdeplats ifrån?
2. Barcelona. 13-0 på två matcher. Vad ska man säga?
3. Deportivo. Har ryckt upp sig och lämnat nedflyttningsstrecket med besked.

Bubblare: Levante. Bottenlag som kämpar på bra och faktiskt har potential att klättra i tabellen.
 
Redaktören risar:
1. Almería. Vad sker? 0-8 känns som några mål för mycket trots motståndet.
2. Sporting. Preciados mannar klappar ihop. På grund av Mourinho?
3. Athletic. Ligger bra till i tabellen men nio insläppta mål på fyra matcher känns mycket. För mycket.

Aktuell tabell just nu (Robert och Ninas tips inom parentes):
1. Barcelona 34p (3)
2. Real Madrid, 32p (1)
3. Villarreal, 27p
(11)
4. Espanyol 25p
, (18)
5. Valencia, 24p (8)
6. Mallorca, 21p (5)

7. Atlético, 20p (2)
8. Sevilla, 20p (4)
9. Real Sociedad, 19p (12)
10. Athletic, 19p (6)
11. Getafe, 17p (17)
12. Osasuna, 15p (14)
13. Hércules, 15p (15)
14. Deportivo, 14p (10)
15. Racing, 14p (19)
16. Levante, 11p (20)
17. Sporting, 10p (9)
18. Málaga, 10p (13)
19. Almería, 9p (16)
20. Zaragoza, 8p (7)


Hasta pronto - Mot en ny månad!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-11-30 21:24:00
Author

Fler artiklar om Spanien