Lagbanner
Mes que una liga - Oktober
Denna månad har tillhört ett enda lag - Real Madrid.

Mes que una liga - Oktober

Varje månad går Spanienredaktören Robert Johansson igenom den månad som förflutit i ordvitsen mes (månad) que una liga. Här är oktober. Håll tillgodo!

Den andra månaden av La Liga är med sina fyra omgångar färdigspelad. Ännu återstår mycket men ligan börjar nu få sin prägel och vi vet på ett ungefär hur det kommer se ut över juluppehållet i alla fall. Och ligan är fortfarande jämnare än bara två lag. Ojála. Hoppas det håller i sig.

Här är ett axplock om vad som hänt under månaden:
* Real Madrid vinner med 6-1 x2 och 1-4 samt 1-3. Kan man göra en bättre månad? Málaga gör det omvända och från att vara det lag som gjort mest mål trillar man ned på nedflyttning. Villarreal hänger kvar i toppen, Valencia åker på sin första förlust och får någon till av bara farten. Domarna får fortsatt skäll. Atlético har en tung månad men kan stoltsera med båda U21-landslagsmålvakterna i truppen. Del Nido kämpar på med tv-avtalen. Sevilla och Hércules är ojämna, Levante vinner en match, Deportivo lämnar jumboplatsen, Michael Laudrups Mallorca hänger med på övre halvan trots allt, Espanyol imponerar mer och mer och Barcelona vinner trots ganska mycket snack utanför fotbollen. Laget har skador men är ändå stabilt och vinner något av i skymundan för Real. Båda lagen laddar upp inför el clásico som närmar sig i slutet av månaden. Samtidigt kommer det fram att förre presidenten i Barcelona ägnade sig åt att spionera på sina spelare och en skandal nystas fram i Katalonien.

* Copa del Rey drar igång på allvar. Inledningsvis utan jätteskrällar. Det resultat som får en mest att höja på ögonbrynen är Córdobas 2-0 på Racing. Wow liksom…

* Spanien EM-kvalar mot Litauen och Skottland med två segrar som resultat. Mot Skottland tappar laget en ledning med 2-0 men reder sen upp situationen och vinner med 3-2. Vägen mot EM ligger öppen men all fokus ligger istället på David Villa som nu tangerat Raúls målrekord i det spanska landslaget. Fernando Torres fortsätter vara skadad och bäste målskytt i hans frånvaro är faktiskt Fernando Llorente som i det närmaste på egen hand skjuter La Selección till Polen/Ukraina.
 
Även U21 går bra. Efter två segrar i playoff mot Kroatien väntar nu EM i Danmark i sommar och även OS i London om två år.

* Canal+ får kritik i Sverige för att merparten av matcherna hamnar på nystartade kanaler som inte ingår i utbudet.

* Svenskarna i La Liga lyckas äntligen. Goitom målar i Copa del Rey, Kennedy trycker dit en frispark och Markus Rosenberg får efter nära dussinet missade frilägen äntligen pilla dit, inte bara en, utan två bollar.

* Europaspelet fortsätter med att Real Madrid sopar rent i sin CL-grupp, Barca besegrar FC Köpenhamn på hemmaplan efter det att Pinto grundlurat Santín med en fejkad offsideavblåsning och Valencia kryssar borta mot Glasgow Rangers. I Europa Leauge drämmer Atlético dit Rosenborg med 3-0, Villarreal besegrar PAOK, Sevilla gör detsamma med Karpaty och Getafe förlorar mot Stuttgart. Det gör att Getafe är enda spanska laget i Europa som inte har ett bra utgångsläge inför november.

* Segundan: Salamancas Miguel García faller ihop livlös men klarar livhanken efter första hjälpen. Spelaren måste sluta med fotbollen och samtidigt som folk gläds åt Garcías överlevnad så undrar man vad sker i Spanien egentligen? Real Betis ångar på i tabelltoppen och det verkar som att de och ett annat klassiskt lag, Celta, nu är redo att ta steget upp igen.

Oktobertabell – målskillnad inom parentes:
1. Real Madrid 12p (+15)
2. Barcelona, 10p (+8)
3.
Real Sociedad, 9p (+4)
4. Villarreal, 8p (+4)

5. Athletic, 6p (+2)
6. Getafe, 6p (+1)

7. Mallorca, 6p (+1)
8. Espanyol, 6p (-2)
9. Racing, 6p (-3)
10. Sevilla, 6p (-4)
11. Osasuna, 5p (0)
12. Sporting, 5p (-1)
13. Valencia, 4p (-1)
14. Levante, 4p (-1)
15. Atlético, 4p (-2)
16. Deportivo, 4p (-5)
17. Almería, 3p (-1)
18. Zaragoza, 2p (-3)
19.
Hércules, 2p (-4)
20. Málaga, 1p (-7)


Månadens flopp:Sevilla. Man får inte förlora med 5-0 i en av säsongens viktigaste matcher!
Månadens flipp: Cristiano Ronaldo. Nu uppe i tolv mål.
Månadens match:Barcelona – Valencia 2-1. Ett riktigt krig där Valencia var minst lika bra. Men man måste spela 90 minuter.
Månadens målrikaste: Sevilla – Athletic 4-3, Real Madrid – Racing 6-1, Real Madrid – Depor 6-1. Hur många sjumålsmatcher kan man spela på en månad?
Månadens sömnpiller: Osasuna – Málaga 3-0. Många mål men bara ett lag på banan. Málaga kom aldrig över mittplan. På riktigt. Jo, det är säkert.
 
Redaktören rosar:
1. Real Madrid – De vita eleganterna har vaknat och spelar den bästa fotbollen de gjort på evigheter. Och vilken ledare de fått i Cristiano Ronaldo. Den portugisiska divan lever.
2. Kennedy/Rosenberg. Efter allt slit kom utdelning. Tre mål totalt. I samma match. Bra jobbat!
3. Real Sociedad – San Sebastians stoltheter är tillbaka i Primeran med råge. Nio av tolv möjliga poäng under oktober. Starkt jobbat!

Bubblare: Espanyol. Som jag missbedömt det laget!
 
Redaktören risar:
1. Málaga – Upp som en sol, ned som en pannkaka
2. Valencia – Spelade magiskt en halvlek mot Barca, sen rasade allt. Och los Che faller fortfarande.
3. Hércules och Zaragoza. Bra lag men alldeles för ojämna. Speciellt Zaragoza. Katastrof.

Aktuell tabell just nu (Robert och Ninas tips inom parentes):
1. Real Madrid 23p (1)
2. Barcelona,22p (3)
3. Villarreal, 20p (11)
4.
Valencia, 17p (8)

5. Espanyol, 15p (18)
6. Atlético, 14p (2)

7. Mallorca, 14p (5)
8. Sevilla, 14p (4)
9. Athletic, 13p (6)
10. Getafe, 13p (17)
11. Real Sociedad, 13p (12)
12. Racing, 10p (19)
13. Osasuna, 9p (14)
14. Hércules, 9p (15)
15. Sporting, 9p (9)
16. Almería, 8p (16)
17. Levante, 8p (20)
18. Málaga, 7p (13)
19. Deportivo, 7p (10)
20. Zaragoza, 4p (7)


Hasta pronto - Mot en ny månad!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-11-06 10:40:00
Author

Fler artiklar om Spanien