Lagbanner
Mes que una liga - September
Valencia imponerar mest i september 2010/2011

Mes que una liga - September

Varje månad går Spanienredaktören Robert Johansson igenom den månad som förflutit i ordvitsen mes (månad) que una liga. Först ut är första omgången i augusti och hela september. Håll tillgodo!

Efter en omgång i augusti och fyra stycken i september kan vi nu summera den första månaden av La Liga. Än så länge har de fem matcherna inte gett några större svar för tabellen mer än att vi kanske inte får den totala överlägsenhet i tabellens topp som vi trodde före säsongen. Både Barca och Real har tappat poäng här och var och i samband med det har Valencia, Villarreal och Atlético spelat riktigt, riktigt bra.

Här är ett axplock om vad som hänt under månaden:
* Ligan drar igång med fler svenskar än vanligt. Zlatan i Barcelona, Kennedy och Markus Rosenberg i Racing och Henok Goitom i Almería. De båda Santanderspelarna är nya för säsongen och får mycket speltid, gör det bra, men lyckas dock inte skapa poäng.

* Zlatan Ibrahimovic lämnar så småningom Barcelona under uppmärksammande former precis i ligans inledningsskede. Efter en match mot Milan talar Ibra ut i tv och anklagar Pep för att ha frusit ut sin stjärna. Milan blir också svenskens nya klubb och med det tappar Canal+ förmodligen hälften av alla sina tittare.

* Spanien EM-kvalar mot Liechtenstein och vinner enkelt. David Villa tangerar först Raúls målrekord i landslaget men justeras därefter ner en placering och skuggar fortfarande tätt bakom. Dagarna efter förlorar landslaget stort mot Argentina på River Plates hemmaplan El Monumental i Buenos Aires. "Spanska" spelare som Messi, Higuaín och Di Maria spelar stundtals ut del Bosques mannar som nog fick sig en tankeställare.

* Deportivo kryssar sig mott botten av tabellen samtidigt som Zaragoza inte klarar av att vinna alls. Hércules skräller på Camp Nou, Málaga imponerar på bortaplan under den nye shejken men klarar inte av att vinna hemma. Fem mål borta mot Zaragoza hjälper till att Málaga gjort flest mål av alla, men man har också släppt in mest. Sevillas coach Álvarez får sparken efter en dålig inledning på ligan, Manzano tar över. Svenskarna får mindre och mindre speltid i sina respektive lag. Valencia går som tåget och toppar ligan trots förlusterna av Villa och Silva. Lokalkonkurrenten Villarreal hakar på. Andres Iniesta får stående ovationer på bortaplan, Mourinho vägrar låta Pedro León spela och media förvånas. Men Real Madrid är trots det med i toppen, såklart och Mourinho börjar vakna till liv genom att sätta färg på ligan med sina uttalanden. Atlético känns jämnare och starkare än på länge och kan nog hänga med in till slutet den här gången.

* Ujfalusi sparkar ner Messi som blir skadad, Reyes åker ut mot Zaragoza, Eliseu skallar Marchena men ändå inte, Amorebieta synar rött mot Barca och domarna är mer i fokus än någonsin. Vissa beslut, de allra flesta blir bra och rätt, men de som går åt skogen gör det ordentligt. Lägstanivån är förskräckligt låg hos domarkåren.

* Europaspelet kommer igång. Valencia vinner en av två matcher, likaså Barcelona (oavgjort mot spöket Rubin Kazan) medan Real Madrid toppar sin Champions Leauge-grupp. Alla tre lagen bör bemästra sina grupper i slutändan. I Europa Leauge inleder Atlético dåligt (förlust Aris, kryss Leverkusen) medan Getafe, Villarreal och Sevilla hänger med bättre. Dock utan att imponera.

* Segundan: Betis tar sig samman efter det att det tunga återtåget misslyckades förra säsongen. Nu är man i topp av Segundan och har i dagsläget en Primeraplats tillsammans med Celta och serieledande Rayo.

Månadens flopp: Deportivo och Zaragoza. Utan tvekan. Båda två kamperar i den absolut botten. Kommentarer överflödiga.
Månadens flipp: Valencia. Toppar ligan trots alla avbräck. Men Joaquín, Banega och de andra gör ett strålande jobb i deras frånvaro. Plus även till Espanyol och Hércules.
Månadens match: Hércules - Valencia 1-2. Derby med stor intensitet och många känslor. Innehöll, mål, missad straff, bråk, burop och en massa sol.
Månadens målrikaste: Zaragoza - Málaga 3-5. Åtta mål!
Månadens sömnpiller: Levante - Real Madrid 0-0. Levante är sällan action.

Månadens lag enligt Marca:
Calatayud (Hércules);
Konko (Sevilla), Piqué (Barcelona), Godin (Atlético), Marcelo (Real Madrid);
Cazorla (Villarreal), Busquets (Barcelona), Mata (Valencia), Drenthe (Hércules);
Trezeguet (Hércules), Nilmar (Villarreal)
 
Redaktören rosar:
1. Hércules - Nykomling som vinner på Camp Nou. Nelson Valdéz, Trezeguet och Calatayud imponerar trots att vi var förvarnade.
2. Valencia - Tippad åtta av undertecknad men César, Joaquín, Banega och Mata med flera visar annat.
3. José Rondón, anfallare Málaga - 21-årig Venezulan som imponerat i los boquerones anfall. Tre mål hitills i ligan.
Bubblare: Nilmar, De Gea, Espanyol
 
Redaktören risar:
1. Den spanska domarkåren - för låg lägstanivå!
2. Carlos Marchena - ska du filma får du göra det snyggare!
3. Zlatan - Okej att lämna ligan men går ju att sköta det bättre!


Aktuell tabell i September (Robert och Ninas tips inom parentes):
1. Valencia, 13p (8)
2. Villarreal, 12p (11)
3. Barcelona, 12p (3)
4. Real Madrid 11p (1)

5. Atlético, 10p (2)
6. Espanyol, 9p (18)

7. Sevilla, 8p (4)
8. Hércules, 7p (15)
9. Athletic, 7p (6)
10. Getafe, 7p (17)
11. Mallorca, 7p (5)
12. Málaga, 6p (13)
13. Almería, 5p (16)
14. Osasuna, 4p (14)
15. Racing, 4p (19)
16. Real Sociedad, 4p (12)
17. Sporting, 4p (9)
18. Levante, 4p (20)
19. Deportivo, 3p (10)
20. Zaragoza, 2p (7)


Hasta pronto - Mot en ny månad och en jämnare liga!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-10-01 16:25:00
Author

Fler artiklar om Spanien