Lagbanner
Omgångens match: Athletic Bilbao – FC Barcelona

Omgångens match: Athletic Bilbao – FC Barcelona

Bakis-helgen efter säsongens första veckoomgång bjuder på en riktigt klassisk batalj på San Mamés under lördagen. Det är katalanerna FC Barcelona som är på besök i Baskien för att försöka bemästra hemmalaget Athletic Bilbao. Athletic Bilbao-redaktionens Peder Westerberg och FC Barcelona-redaktionens Mattias Klint ger oss en närmare inblick på respektive lag.

Omgång. 5

Lördag:
18.00 Sporting Gijón – Valencia
20.00 Levante – Real Madrid
22.00 Athletic Bilbao – FC Barcelona

Söndag:
17.00 Deportivo – Almería
17.00 Espanyol – Osasuna
17.00 Mallorca – Real Sociedad
19.00 Hércules – Sevilla FC
21.00 Atlético Madrid – Real Zaragoza

Måndag:
21.00 Málaga – Villarreal


Deltagare:
Peder Westerberg, Athletic Bilbao-redaktionen
Mattias Klint, FC Barcelona-redaktionen


1. Både Athletic Bilbao och FC Barcelona har inlett säsongen helt okej. Bilbao ligger femma efter klara 3-0 hemma mot Mallorca. Barcelona ligger på en Champions League-placering och vann här senast mot Sporting Gijón hemma efter ett mål av Gijón-sonen David Villa. Vad är din spontana reaktion angående den nyss spelade omgången för ditt lag?

Peder:
- 3-0 är givetvis ett väldigt bra resultat och med tanke på att lördagens lag hade en snittålder under 24 år är det kanske smått fantastiskt. Hela 8 spelare (San José, Aurtenetxe, Iturraspe, Javi Martínez, Muniain, Igor Martínez, Iñigo Pérez, De Marcos)hade rent teoretiskt sett kunnat spela i U-21 landslaget vilket ju känns oerhört positivt inför nuvarande & kommande säsonger! Däremot är det inte sagt att Athletic gjorde en fantastisk match, tvärtom var spelet ganska trevande och de 2 första målen kom till största delen till av en slump vilket gör att vi bör hålla fötterna på jorden åtminstone till framåt midnatt på lördag.

Mattias:
- Laget vann och plockade tre poäng. Det var inte mycket mer än så. Även om inte Sporting sköt ett enda skott på mål är inte 1-0 en kassaskåpssäker seger. Utan att måla alltför mycket fan på väggen redan nu är jag aningen skeptisk till lagets spel. Det tenderar att bli stereotypt i många delar av matcherna när man inte får in ledningsmålet. Motståndarlaget trycker tillbaka hela sitt lag inom en yta av 30x30 meter och det blir svårt för spelarna att operera mot ett samlat motståndarförsvar. Jag hade önskat att man hade en plan för att bryta matchbilder mot extremt defensivt spelande lag. För face it, Barcelonas matcher kommer i 90% av fallen att se ut på detta sätt.


2. Basker mot Katalaner, de rödvita mot de rödblåa, det är äntligen dags för Athletic Bilbao mot FC Barcelona igen. Hemma på San Mamés brukar Bilbao vara starka och det fick Barcelona erfara ifjol när mötet slutade 1-1. Annars så brukar Barcelona höja sig ett snäpp när man äntrar San Mamés och dom senaste åren så har man ofta vänt hem med tre poäng. Vad är dina förväntningar på matchen?

Peder:
- Självklart kommer det vara en laddad match såväl på planen som på läktaren och jag tror nog att Athletic kommer försöka chocka Barcelona i inledningen på samma sätt som man gjorde mot Real Madrid förra säsongen. Får man inget mål första kvarten är jag ganska säker på att Caparros mannar kommer säkra defensivt och satsa på kontringar och fasta situationer. Historiskt sett ser det väldigt bra ut med 41 vinster för Athletic och endast 21 för Barcelona men det är något av en synvilla då Athletic endast mäktat med 2 segrar på de senaste 12 åren...  upp till bevis för det nya unga Athletic att starta en ny vinnartrend!

Mattias:
- Ska man ranka tuffa bortamatcher slänger jag in bortamötet mot Athletic Bilbao på en topp tre-lista. Trycket som skapas på San Mamés är unikt för Spanien och i alla andra matcher än mot Barça håller jag på de kära baskerna. Athletics spelstil är annorlunda. Med Llorente på topp är det många uppspel som söker sig till honom. Att Barcelona fungerat relativt bra på San Mamés tror jag har att göra med att de rödvita inte är ett lag som drar sig tillbaka och håller tummarna för 0-0. De vill vinna matchen, vilket också Barça givetvis vill. En matchbild som präglas av mycket kamp på mittfältet och med två lag som samtidigt vill vinna är vad som väntar.


3. Hur ser det ut på spelarfronten? Vilka spelare saknas? Vem tror du kan vara skillnaden mellan vinst och förlust i denna match?

Peder:
- Som det verkar är det egentligen endast anfallaren Toquero som saknas men Athletic har i nyförvärvet Igor Martinez en fullgod ersättare, 21 åringen har startat både mot Sporting och Mallorca och kanske varit den genomgående bästa spelaren i de 2 matcherna. Det är framför allt 3 spelare som måste storspela för att poäng skall bärgas och de är målvakten Iraizoz, mittfätsdynamon Javi Martinez och givetvis storstjärnan Llorente på topp. Barcelona kommer garanterat skapa en (hel) del chanser och då måste Iraizoz vara på topp och för de inte skall skapa FÖR många chanser måste Javi Martinez fånga upp Xavi på mitten. Sköter dem bara sitt återstår då bara att Llorente knoppar in en hörna eller frispark, enkelt va?  Måste givetvis nämna Messis frånvaro som givetvis är positiv för oss...

Mattias:
- Världens bästa spelare missade matchen mot Sporting och kommer även att missa matchen i helgen. I övrigt är truppen fulltaligt efter att både Abidal och Jeffren kommit tillbaka från familjeangelägenheter respektive skadebekymmer.


4. Om du hade varit manager för ditt lag, hur hade du då formerat startelvan på lördag?

Peder:
-
Iraizoz
Iraola-San Jose-Amorebieta-Aurtenetxe
Gurpegi-Iturraspe-Javi Martinez-Susaeta
Igor Martinez-Llorente

Är egentligen inget större fan av Gurpegi på högerkanten men är det nån gång under säsongen han skall starta där så är det i denna match, med honom på plats kommer vi ha 3 ganska centralt spelande defensiva & starka spelare och Med Igor martinez och Susaeta får vi 2 speedkulor för snabba omställningar. Det jag saknar är kanske en riktigt bra hörn och frisparks skytt...

Mattias:
- Valdés; Dani Alves, Piqué, Puyol, Adriano; Xavi, Mascherano, Busquets; Pedro, Villa, Iniesta


5. Slutligen, vad slutar matchen och vilka nätar?

Peder:
- Tror faktiskt att vi tar det, 1-0 med Igor Martinez som målskytt!

Mattias:
- Tror på en ganska tillknäppt historia med ett fåtal målchanser. Hemmalaget lär öppna med en jädra fart och lyckas Barcelona hålla undan under den berömda kvarten är mycket vunnit. 2-1 till Barcelona efter mål av Villa och Dani Alves. Athletics mål kan väl Toquero få göra på någon slumpchans.


Tack Peder Westerberg och Mattias Klint för er medverkan. Dags för ett riktigt klassiskt möte.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2010-09-25 04:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien