Lagbanner
Omgångens match: FC Barcelona – Valencia

Omgångens match: FC Barcelona – Valencia

En klassisk sexpoängsmatch får vi skåda under lördagen när serieledaren Valencia gästar tabellfyran, tillika de regerande mästarna, FC Barcelona. FC Barcelona-redaktionens Mattias Klint och Valencia-redaktionens Niklas Hermansson ger oss härmed förutsättningarna inför detta stormöte. Klockan 20.00 är det avspark på Camp Nou, ett bra råd är att vara bänkad framför tv-soffan när domaren blåser i pipan då det här kan bli riktigt bra.

Omgång. 7

Lördag:
18.00 Atlético Madrid – Getafe
20.00 FC Barcelona – Valencia
22.00 Málaga – Real Madrid

Söndag:
17.00 Deportivo – Osasuna
17.00 Levante – Real Sociedad
17.00 Mallorca – Espanyol
17.00 Racing Santander – Almería
19.00 Athletic Bilbao – Real Zaragoza
21.00 Sporting Gijón – Sevilla FC

Måndag:
21.00 Hércules – Villarreal


Deltagare:
Mattias Klint, FC Barcelona-redaktionen
Niklas Hermansson, Valencia-redaktionen


1. Valencia är, tillsammans med Real Madrid, ligans enda obesegrade lag och har vunnit fem av sex matcher. Barcelona har också inlett ligasäsongen bra, tre poäng bakom ligaledaren och vid seger mot Valencia så kliver man förbi Los Ché i tabellen. Vad anser du rent generellt om ditt lags ligastart?

Mattias:
- Barcelona har förlorat mot Hércules och spelat oavgjort mot Mallorca, dessutom på hemmaplan, vilket inte är acceptabla resultat. Något poängtapp här och där, fine, men inte på det nonchalanta vis som man gjort vid dessa två matcher. Segrarna på bortaplan mot Atlético och Athletic väger dock tungt och kompenserar de andra två matcherna något. Om man försöker att se till hur laget har presterat under matcherna har det, precis som med resultaten, varit ömsom vin ömsom vatten. Så jag vet inte riktigt var Barcelona står inför lördagens match efter en säsongsinledning som dock varit fullt godkänd.

Niklas:
- Valencia har fått en kanonstart på ligaspelet! Kanske är den poängmässiga utdelning inte det allra mest överraskande (hur märkligt det än låter) utan att spelet faktiskt fungerat så fantastiskt bra direkt med tanke på den spelaromsättningen man hade i somras. Det har varit full fart och gasen i botten oavsett vem som stått för motståndet. Första halvlek senast mot Bilbao var fotboll i den allra förnämsta skolan. Valencia som i somras beskrev som en döende art, lever i allra högsta grad och spelar samtidigt sin bästa fotboll på många år.


2. De senaste tre mötena på Camp Nou mellan Barcelona och Valencia har slutat med tre segrar för katalanerna och målskillnaden har varit hela 13-0. Kommer vi att få se ännu en storseger för Barca? Har Valencia en chans? Vad tror du om matchen på lördag?

Mattias:
- Vet egentligen inte varför Barcelona kört över Valencia så brutalt som skett de senaste mötena. För det har verkligen varit rena överkörningar. Nu ligger ju bortalaget före i tabellen och har såklart inlett säsongen lysande. Att Valencia dessutom tappat tongivande spelare som Silva och Villa försämrar inte prestationen. Personligen är jag tveksam till om det kommer att hålla i längden för fladdermössen, men visst har de chanser att ”skrälla” på Camp Nou. Tror att det kommer finnas mycket respekt från katalanernas sida gentemot sina motståndare. Respekt, FIFA-virus, tveksamma resultat m.m. är saker som måste trigga igång Barçaspelarna. Nej, jag tror att laget går på knock och att Valencia således kommer få det oerhört tufft.

Niklas:
- Nja någon ny dyngförlust tror jag inte på. Det skulle isåfall krävas att hemmalaget gör sin bästa match för säsongen samtidigt som Valencia gör årets bottennapp. Jag tror att Barcelona börjar känna sig lite stressade och man har redan tappat fem poäng hemma på Camp Nou och har därför förmodligen inte råd med många fler poängtapp på hemmaplan. Vid valenciansk seger skiljer det 6 poäng mellan lagen (förmodligen likaså till Real Madrid) och det skulle man kunna kalla en mindre kris för Barca. Valencias möjlighet ligger i att man verkligen har allt att vinna medans blaugrana går in till matchen med helt skiljda förutsättningar. Emery har gnuggat taktiska uppställningar i två veckor nu och på lördag får vi förhoppningsvis se en taktisk triumf ifrån Spanska ligans mest energiske tränare.


3. Hur ser det ut på spelarfronten? Vilka spelare saknas? Vem tror du kan vara skillnaden mellan vinst och förlust?

Mattias:
- På spelarfronten saknas Xavi, Pedro och eventuellt Milito. Avsaknaden av den förstnämnde är det största problemet för vem ska egentligen ersätta honom kan man undra. En spelare som är fantastisk och som borde få chansen är den lovande mittfältaren Thiago. Han är redo att ersätta Xavi och vad passar bättre än en stormatch mot Valencia?

Niklas:
- En del skador finns det och då framförallt på högerkanten där Joaquin och Miguel inte kommer att vara tillgängliga. Samtidigt så har Valencia iår visat att styrkan ligger i kollektivet så jag är inte nämnvärt orolig över detta, även om jag gärna sett en pånyttfödd Joaquin snurra upp hemmaspelarna. Skillnaden mellan vinst och förlust tror dock att Aritz Aduriz kan vara med sitt imponerande huvudspel. Kollar man på de målen som Barcelona släppt in den här säsongen har många kommit på fasta situationer och inlägg, där har Valencia flera farliga vapen.


4. Om du hade varit manager för ditt lag, hur hade du då formerat startelvan?

Mattias:
- Valdés: Dani Alves, Piqué, Puyol, Maxwell; Thiago, Busquets, Keita; Messi, Villa, Iniesta

Niklas:
- Jag tror faktiskt att Emery kommer överraska genom att ställa upp med en 4-3-3 uppställning istället för klassiska 4-2-3-1.
Isåfall blir min startelva följande:
 
Cesar
Bruno - Navarro - Costa - Mathieu
Banega - Albelda - Manuel
Pablo - Aduriz - Mata


5. Slutligen, vad slutar matchen och vilka nätar?

Mattias:
- Ännu har vi inte fått se Barcelona spela ut hela sitt register och något säger mig att det är dags på lördag. 3-0 och mål av Villa, Messi och Thiago hade summerat en fantastisk lördagskväll.

Niklas:
- Jag tror på en tät och jämn match som aldrig egentligen exploderar. Valencia är hyfsat nöjda med en poäng, samtidigt som hemmalaget är livrädda för att förlora. Därför är det helt logiskt att Valencia vinner matchen med 3-1 efter att Vicente kontrat in spiken i kistan på övertid och kysser klubbmärket som målgest inför en imponerande ljudkuliss och visselkonsert på Nou Camp.


Tack Mattias och Niklas för era svar och lycka till i matchen!

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2010-10-15 14:13:07
Author

Fler artiklar om Spanien