Lagbanner
Omgångens match: Real Sociedad – Athletic Bilbao

Omgångens match: Real Sociedad – Athletic Bilbao

Ett utav Spaniens absolut hetaste möten går att se under söndagskvällen. Det är dags för det klassiska mötet mellan Real Sociedad och Athletic Bilbao. Två baskiska lag som har lämnat stora avtryck i den spanska fotbollen. Tillsammans med Henrik Leibratt från den kommande Real Sociedad-redaktionen och Athletic Bilbao-redaktionens Peder Westerberg så får vi här lite bättre koll på de två lagen inför detta baskiska möte.

Omgång. 14

Lördag:
18.00 Levante – Atlético Madrid
20.00 Osasuna – FC Barcelona
22.00 Real Madrid – Valencia

Söndag:
17.00 Almería – Real Zaragoza
17.00 Espanyol – Sporting Gijón
17.00 Getafe – Mallorca
17.00 Málaga – Racing Santander
19.00 Villarreal – Sevilla FC
21.00 Real Sociedad – Athletic Bilbao

Måndag:
21.00 Deportivo – Hércules


Deltagare:
Henrik Leibratt, (kommande) Real Sociedad-redaktionen
Peder Westerberg, Athletic Bilbao-redaktionen


1. Att Real Sociedad ligger en placering före Athletic Bilbao i tabellen sticker givetvis lite i ögonen på Bilbao-fansen. Men båda lagen har 19 poäng vardera och det enda som skiljer är att Athletic har släppt in två mål fler än sina konkurrenter. Men det ska sägas att Bilbao har levt upp till förväntningarna och ligger mitt i tabellen, medan Sociedad snarare har varit en positiv överraskning. Eller vad anser du om de inledande 13 omgångarna för ditt lag?

Henrik:
- Att vi i nuläget ligger endast fyra poäng från en Champions League-plats med det till mångt och mycket hemsnickrade lag som Lasarte förfogar över måste självklart ses som en positiv överraskning. Trots det har ju laget blandat och gett en hel del hittills och jag skulle ljuga om jag sa att jag kände mig helt trygg med det laget presterat hittills. Ligan är så pass jämn att ett par dåliga matcher räcker för att hamna i bottenträsket och jag hoppas att laget kan bli mer jämnt ju längre säsongen lider.

Peder:
- Tja tabellen ljuger visserligen aldrig men jag tror nog man skall vänta tills halva säsongen är spelad innan man drar för stora växlar av placeringarna. Athletic har visserligen 6 förluster men de har kommit mot ganska bra motstånd i form av Valencia, Barcelona, Real Madrid, Sevilla, Villarreal och Atletico vilket givetvis sätter lite mer perspektiv på tabellplaceringen som i sin tur borde betyda att man kommer att klättra i tabellen innna det blir halvtid i Liga BBVA.


2. Ja, vad ska man säga om detta möte som folk inte redan vet? Osasuna-matcherna i all ära, men detta är verkligen det riktiga Baskiska hatmötet. Åtta ligatitlar sitter Bilbao på, medan Sociedad knöt till sig två stycken i början av 80-talet. Därför så rankas Bilbao som ”storebror” och rent historiskt så är man väll det. Senast lagen möttes i La Primera var säsongen 2006/07 när Sociedad ramlade ur. Då blev det 1-1 på San Mamés samtidigt som Bilbao tog med sig samtliga poäng från Anoeta i och med sin 0-2 seger i januarimånad 2007. Vad tror du denna gång? Kan Sociedad rubba storebror denna gång, eller kommer Bilbao att åter visa vilka som är störst?

Henrik:
- De sista säsongerna innan la Real åkte ur La Primera hade Athletic ett konstant psykologiskt övertag på oss och kändes alltid snäppet tyngre. Därför ska det bli spännande att se hur Erreala, med en trupp där många av spelarna aldrig spelat ett baskiskt derby mot Athletic innan, kommer med för inställning på söndag. Kommer man ha alltför stor respekt för "storebror" (det tar emot att använda det uttrycket) eller kommer man chocka Athletic med ungt och respektlöst lag? Ett derby är alltid ett derby och lever liksom ett liv isolerat från andra matcher. Ska man bortse från det och titta på tendenser kan man konstatera att förutom plumparna när huvudstadslagen kommit till Anoeta så har vårt hemmafacit sett riktigt bra ut. Om det är vårt enda halmstrå kommer jag desperat hålla mig fast vid det. 

Peder:
- Ja det här derbyt känns lite extra speciellt eftersom Real Sociedad är nyuppflyttade och nog är lite extra hungriga inför mötet med Athletic. Matchen i sig känns väldigt oviss men jag tror på en tuff och underhållande match med mycket känslor under ett stort tryck från hemmapubliken. Skall också bli kul att se matchen i matchen mellan de båda lagens supertalanger Muniain i Athletic och min Sociedad favorit Antoine Griezman, full fart på båda lagens vänsterkanter. Jämt och tuftt blir det och jag tror att man broderligt delar på poängen.


3. Hur ser det ut på spelarfronten? Vilka spelare saknas? Vem tror du kan vara skillnaden mellan vinst och förlust i denna match?

Henrik:
- Paco Sutil kommer att missa matchen då han dras med skadeproblem. Den unge anfallaren Griezmann ser emellertid ut att ha återhämtat sig efter en mindre skada och ska vara tillgänglig till söndagens match. Mikel Aranburu är en spelare med ett stort Sociedadhjärta och vet precis vad som gäller när det vankas derby. Förhoppningsvis kan han höja sig själv och sina lagkamrater ett snäpp.

Peder:
- Athletics tränare caparros har en i princip ordinarie trupp att välja bland. Llorente och nyss nämde Muniain är väl de spelarna i Athletic som skall kunna göra skillnande om Athletic skall vinna matchen. Llorente med sin målfarlighet och styrka som bollmottagare och Muniain med sin snabbhet om det blir kontringsspel.


4. Om du hade varit manager för ditt lag, hur hade du får formerat startelvan på söndag?

Henrik:
- Bravo, Martínez, Ansotegi, Mikel González, De la Bella, Rivas, Aranburu, Prieto, Zurutuza, Griezmann och Llorente. In med Tamudo sista halvtimmen.

Peder:
- Iraizoz
Iraola - San Jose - Amorebieta - Aurtenetxe
Susaeta - Gurpegui - Javi Martinez - Muniain
Llorente - Igor Martinez


5. Slutligen, vad slutar matchen och vilka nätar?

Henrik:
- 2-1 till hemmalaget. Prieto och Griezmann målar för Erreala och Llorente gör Athletics enda mål.

Peder:
- Stor underhållning och 2-2, Muniain och Susaeta nätar för Athletic samt Griezman och givetvis Tamudo för Sociedad.


Tack Henrik och Peder för era svar och lycka till i matchen på söndag!

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2010-12-03 21:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien