Lagbanner
Omgångens match: Villarreal – Valencia

Omgångens match: Villarreal – Valencia

Förutom att lagen lottades mot varandra i Copa del Reys åttondelsfinal, så möts dem nu i La Primeras tolfte omgång. Det är givetvis derbyt mellan Villarreal och Valencia jag talar om. Det är två relativt formstarka lag som ställs mot varandra där skador är obefintliga hos hemmalaget, medan dessa spökar lite hos Valencia. Villarreal-redaktionens Kalle Nybacka och Valencia-redaktionens Niklas Hermansson ger oss härmed förutsättningarna inför morgondagens drabbning.

Omgång. 12

Lördag:
18.00 Villarreal – Valencia
20.00 Almería – FC Barcelona
22.00 Real Madrid – Athletic Bilbao

Söndag:
17.00 Deportivo – Màlaga
17.00 Espanyol – Hércules
17.00 Levante – Racing Santander
17.00 Osasuna – Sporting Gijón
19.00 Sevilla FC – Mallorca
21.00 Real Sociedad – Atlético Madrid

Måndag:
21.00 Getafe – Real Zaragoza


Deltagare:
Kalle Nybacka, Villarreal-redaktionen
Niklas Hermansson, Valencia-redaktionen


1. Oktobermånad var ingen rolig sådan för Valencia då man inte bara tappade ligaledningen, utan även en Champions League-plats. Men nu verkar Los Ché ha hittat formen igen, lagom till derbyt. Villarreal gick senast på en nit mot Barcelona, men annars så har den gula ubåten sannerligen imponerat i år. Två formstarka lag alltså. Vad tycker du rent generellt om ditt lags insatser den senaste tiden?

Kalle:
- Jag hade väl kanske hoppats på att Villarreal skulle åkt hem med åtminstone en poäng från Camp Nou, vilket man i mitt tycke var förtjänta av, men det är inte borta mot Barcelona som poängen ska tas, utan det är i andra matcher. Formen är minst sagt god hos de gula, och när man spelar med det bästa laget så gör man alltid fina insatser. Det lär man göra mot Valencia också.

Niklas:
- Som du säger så hade Valencia en rejäl dipp under oktobermånad med endast en seger i ligaspelet. Oron spred sig i laget och man tappade ytterligare onödiga poäng mot lag som man normalt sett ska slå. Sakta men säkert fick man tillbaka formen och självförtroendet där jag tror att segrarna mot framförallt Rangers i CL och mot Getafe senast i ligan var viktiga för lagets moral och den närmaste framtiden. Vi åker därför till Vila-Real med pånyttfött självförtroende och en stigande formkurva, medans rivalerna Villarreal kanske har en motsatt utveckling. Annars måste jag erkänna att den gula U-båten imponerat stort på mig så här långt den här säsongen!


2. Valencia har, de senaste åren, haft det svårt mot Villarreal och senast man besegrade laget på El Madrigal var den sjunde januari 2007. Men även på Mestalla så har Valencia haft det tufft. Varför verkar Villarreal alltid spela så bra mot Valencia? Kommer Valencia att ha en chans mot Villarreal under lördagen?

Kalle:
-
Det vore dumt att säga att Valencia inte har en chans, eftersom det i min bok är två ganska jämnstarka lag, men det stämmer att Villarreal har varit något av en pain in the ass för dem under de senaste åren. Det kan ha mycket att göra med matchens speciella karaktär, att det skapats en sorts rivalitet och derbykänsla som inte existerade förut, och att det kanske betyder lite mer för Villarreal att vinna, eftersom man vill slå storebror på näsan. Den enkla anledningen är nog dock att Villarreal helt enkelt varit bättre än Valencia de senaste säsongerna, frånsett från ifjol. Överlag brukar dock matcherna vara jämna tillställningar med mycket kamp och mål. Det handlar nog mest om tillfälligheter.

Niklas:
- På El Madrigal har vi haft det klurigt, inte bara de senaste åren utan generellt rent historiskt sett. Fråga mig inte varför, men en kombination av ett extra laddat och heltänt hemmalag och en märklig förmåga att Valencia ofta åker till el Madrigal med tveksam form matcherna innan kan vara en del av förklaringen åtminstone. För första gången på en del år kändes det dock som Valencia har en bra chans att besegra Villarreal även på bortaplan med de flesta spelarna tillgängliga och det faktum att pressen eller åtminstone favoritskapet den här gången ligger på hemmalaget. De senaste dagarna har skadeläget förvärrats rejält och flera nyckelspelare lär missa derbyt. Nu är det upp till bevis för våran breda trupp med andra ord. Ifjol kissade vi ner den gula U-båten totalt hemma på Mestalla och min förhoppningen är att det blir samma melodi på bortaplan den här säsongen.


3. Hur ser det ut på spelarfronten? Vilka spelare saknas? Vem tror du kan vara skillnaden mellan vinst och förlust?

Kalle:
-
Nu har jag i skrivande stund inte sett den officiella matchtruppen, men så vitt jag vet är Villarreal helt skadefria, vilket är ett klart plus såklart. I just den här matchen tror jag att en spelare som Carlos Marchena kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. Galningen Marchena som kom från just Valencia i somras kan stå för den ena galenskapen efter den andra, men också för bättre saker om han vaknar upp på rätt humör. Han lär vara heltaggad till denna match, så kan han fokusera på att stoppa Valencias anfallare istället för att ägna sig åt dumheter så är mycket vunnet. 

Niklas:
- Skadeläget har de senaste dagarna blivit ett mörkt moln på den annars ljus Valenciahimlen. I nuläget är Cesar, Albelda, Mathieu definitivt borta och både Mata samt Topal är väldigt osäkra kort, vilket ställer till det för Unai Emery då samtliga fem spelare skadefria förmodligen hade gått in från start. I deras frånvaro får Tino Costa, som visat på grym form den senaste tiden, och Ever Banega, som förhoppningsvis kan vakna till liv och hitta formen, en viktig roll i Valencias spel. 


4. Om du hade varit manager för ditt lag, hur hade du då formerat startelvan?

Kalle:
- Mitt lag hade sett ut enligt följande:

Diego López

Àngel - Marchena - Musacchio - Capdevila

Borja Valero - Senna - Bruno - Cazorla

Nilmar – Rossi

Niklas:
- Moya; Miguel - Navarro - Costa - Jordi Alba; Maduro/Fernandes - Banega; Joaquin - Tino Costa - Pablo H; Soldado. Tilläggas bör att Emery förmodligen kan komma att välja en helt annan startelva, framförallt på mittfältet och framåt och att det osäkra skadeläget ställer till bekymmer.
 

5. Slutligen, vad slutar matchen och vilka nätar?

Kalle:
-
Eftersom det är ett derby så hoppas jag på en målrik tillställning, vilket jag också tror att det blir! Jag säger 3-2 till Villarreal efter mål av Nilmar, Capdevila och the one and only Carlos Marchena! För Valencia tröstnätar Soldado och Mata.

Niklas:
- Jag har sagt det tidigare i veckan och de senaste rapporterna har inte fått mig att vika en tum ifrån min uppenbarelse. Valencia vinner med 3-1 i en match där Tino Costa inleder målskyttet med en ny känslig frispark, Soldado ökar sedan på ledningen med ett typiskt måltjuvs-a-lá-Insaghi-mål innan hemmalaget vädrar morgonluft med sin 1-2 reducering. Då kommer Isco in i matchen och får ett litet genombrott när han avgör tillställningen med sitt 3-1 mål efter en otrolig individuell prestation.


Tack till Kalle och Niklas för era snabba svar och lycka till i matchen!

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2010-11-19 13:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien