Lagbanner
Portugal - Spanien: 4-0
Tvåmålsskytt, eller?

Portugal - Spanien: 4-0

Svalt Spanien föll platt mot passionerat Portugal.

I den Madridbaserade Marca kallade man på förhand lite skämtsamt kvällens sammandrabbning för ett mindre "El Clásico", där Spanien skulle representera katalanerna och Portugal Real Madrid.
Inte för att det ligger så mycket mer än några namn och ett försök till humor bakom det hela men var detta på något sätt lilla el Clasico vann Real Madrid och övertygande dessutom.
Något säger mig att det inte var lilla el Clasico.

Inramningen beskrivs som festlig då det står klart att konstellationen Spanien - Portgal gått vidare till andra omgången med sin ansökan om värdskap för VM 2018.

Det här var det sagolika framgångsåret 2010:s sista landskamp och Iker Casillas skulle komma att slå ett personligt rekord - aldrig tidigare har han släppt in fyra mål i landslagssammanhang.

Jag har under kvällen inte haft möjlighet att se matchen varför rapporteringen kommer att bygga på spansk medias skildring av det hela, ber om ursäkt för detta och om överseende.

Enligt AS.com var kvällens match den sämsta La Roja genomfört - på flera år. Det var tänkt som en snärt punkt att kröna ett histioriskt år med, men blev istället bakläxa för världsmästarna som inte hade någonting alls att sätta emot ett för aftonen fartfyllt och aggressivt Portugal.
Hemmalaget tog omedelbart kommandot över matchen, stal bollen och byggde snabbt upp sina anfall.
Samtliga rapportörer är enade; portugsierna släppte aldrig på allvar in världsmästarna - som premiärsportade nya tröjan kvällen till ära - i matchen. Eller så var det La Roja som inte lyckades; blir man inte insläppt får man ju bryta sig in, det vet väl alla.
I slutet av första halvlek tog Portugal ledningen genom Carlos Martins, men den som väntade på reaktion i andra halvlek väntade förgäves.
Det tog fyra minuter för Helder Postiga att fördubbla hemmalagets ledning (somliga påstår att det var Sergio Ramos som gjorde självmål).Det är här som Spanien verkligen behövt vakna till och se till att fort svara på sama sätt som de tilltalats men den loja inställningen fortsatte alltjämt vara spanjorernas främst kännetecknande karaktärsdrag.
Då Helder Postiga gjort sitt andra (?) mål för kvällen lät en mycket missnjöd Del Bosque Iniesta och Xabi Alonso gå ut till förmån för Cazorla och Llorente, men någon förändring i attityd stod inte att finna.
Marca beskriver lite semipoetiskt kvällens insats som falsksång; ingen träffar tonerna, ingen lyckas passa in sin stämma jämte någon annans.

På tilläggstid slog Hugo Almeida av alla spiken i kistan då han fastställde slutresultatet; 4-0 till ett fullkomligt strålande Portugal.

En hel del kritik riktas i efterhand mot Xavi, som de facto är och förblir Spaniens allra viktigaste spelare. Han kom inte in i matchen och samspelet stämde inte.
Han fattade anmärkningsvärt många felaktiga beslut, menar AS.
Kritik får också Sergio Busquets och Cristiano Ronaldo som råkade i en dispyt med varandra och varnades i första halvlek.
Opassande uppförande för en vänskapsmatch, skriver man tillrättavisande och förtränger helt något väldigt viktigt.
Nämligen att det inte finns som heter vänskapsmatch då de som drabbar samman råkar vara grannländer. Plötsligt får en tilställning som på förhand verkar andefattig prestige, det blir en styrkemätning och det är verklig heder och inte trött ära som står på spel.
Just nu är den, hedern, välförtjänt Portugal.

 Länk till mål och highlights finns här.

Portugal: Eduardo (Rui Patricio, m.46); Joao Pereira, Ricardo Carvalho (Pepe, m.46), Bruno Alves, Bosingwa; Carlos Martins (Manuel Fernandes, m.63), Raúl Meireles, Joao Moutinho; Cristiano Ronaldo (Danny, m.46), Nani (Paulo Machado, m.88) och Helder Postiga (Hugo Almeida, m.76).

Spanien: Iker Casillas; Sergio Ramos, Piqué (Marchena, m.46), Puyol (Arbeloa, m.73), Capdevila; Busquets, Xabi Alonso (Llorente, m.58); Xavi (Cesc, m.46), Iniesta (Cazorla, m.58), Villa (Torres, m.46); och Silva.

Målen: 1-0, M.45: Carlos Martins. 2-0, M.23: Hélder Postiga (Sergio Ramos som gör självmål?). 3-0, M.68: Hélder Postiga. 4-0, M.94: Hugo Almeida.

Domare: Antony Gautier

Publik: 25 000 åskådare på Estadio da Luz

Nina Ljung Fredman2010-11-18 01:38:00
Author

Fler artiklar om Spanien