Lagbanner
Robert Johansson bloggar om Spansk fotboll: Förändringens vindar

Robert Johansson bloggar om Spansk fotboll: Förändringens vindar

Robert Johansson bloggar om spansk fotboll

För en månad sedan lekte livet på den Iberiska halvön. Spanien var nyblivna världsmästare och La Liga världens bästa liga. Åtminstone den klart bästa och uppmärksammade efter Premier Leauge. En tidningsredaktör jag själv pratade med fyllde i.
- Det är ingen tvekan längre. Med Mourinhos övergång till Real Madrid så finns alla stora stjärnor i Spanien.

När kvällstidningarna och fotbollsmagasinen presenterade liga för liga så kom La Liga på andraplats i ordningen. Första gången mig veterligen före Serie A. Canal+ köpte upp rättigheterna till matcherna och här i Sverige började folk på allvar lära sig uttala lagnamn som Getafe och Hércules. So far so good.

Men sedan bytte Zlatan klubb, liga och land och allt förändrades för oss svenskar. Plötsligt hade TV4 gjort bästa klippet när de visar Serie A, ligan som ingen ville veta av i somras. Plötsligt var Spanien inte intressant längre och alla kunde återgå till att ser Catania kryssa mot Chievo eller nått. Alla de experter och tidningsredaktörer som tidigare varit tvugna att förstå Sporting Gijón, Levante och Almería behövde inte längre göra det. Ej heller lära sig uttala Eliseu, De Gea eller Higuaín korrekt. Allt återgick till det normala och där ingår inte Liga BBVA för gemene man.

Kvar finns endast vi Spaniennördar på svenskafans, gänget på Canal+ och någon enstaka bloggare.

När den för mig lokala tidningsjätten skulle mobilisera inför säsongsstarten kontaktades jag. Lite koll var man ju tvungen ha på La Liga. Det resulterade i en diskussionspanel liknande min egen Fuera de juego. En enda gång. För sedan bytte Zlatan land och jag har inte hört något mer, inte fått svar på mina kontaktförsök eller läst en enda rad om Spanien i tidningen sedan dess. När tidningen idag rankar helgens mest intressanta matcher är inte en enda spansk med. Istället dominerar de engelska och italienska föga förvånande.

Det är en prövning att gilla La Liga tycker jag. Ligan jag tror att ingen av de etablerade vågar förstå sig på. Spanien har många yngre anhängare medan de redan etablerade medierna varit för upptagna av Premier Leauge och Serie A att de helt enkelt slår underläge mot oss fans. Därför är det, tror jag, lika bra att låta det bero och inte ge sig in i en fight de inte kan vinna...

Ett av fotbollsmagasinen försökte. Det slutade med att Atlético Madrid fick heta Athlético på ett flertal ställen i en halvsidesartikel. Helt förståeligt om det skett i en svensk tidning 1995 men inte okej i ett fotbollsmagasin av och för experter 2010.

***
En av matcherna som borde kunnat vara med i dagens tidning som en av helgens intressanta är Real Sociedad - Espanyol.
Raúl Tamudos match i matchen mot klubben i hans hjärta.
- Det känns konstigt att möta Espanyol och jag kommer inte fira om jag gör mål, säger huvudpersonen själv.

Sen så känns ju inte Valencia - Athletic och Sevilla - Atlético så tråkiga de heller...

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-10-02 13:49:19
Author

Fler artiklar om Spanien