Lagbanner
Säsongen som gått - Atlético Madrid

Säsongen som gått - Atlético Madrid

Spanienredaktionen tar pulsen på Primeralagen

Joakim Jönsson, Skribent Atlético Madrid:

Hur skulle du vilja summera Atléticos höst? Vad har varit bra/dåligt?

- Sett över hela hösten så tycker jag ändå att den har varit klart godkänd. Man inledde ju som bekant med att enkelt besegra Inter i UEFA Super Cup och fortsatte på den inslagna vägen genom att utklassa Sporting de Gijón på hemmaplan med 4-0 i den inledande omgången av Liga BBVA samtidigt som bortasegern mot Athletic Bilbao också bör lyftas fram. Dessvärre drog man nitlotten angående spelschemat då man under de tio inledande omgångarna skulle komma att ställas mot Barcelona(Förvisso på Vicente Calderón), Valencia, Sevilla, Villarreal och Real Madrid - samtliga på bortaplan. Sergio Agüero skadades i mötet med Bilbao och saknades stort under nyss nämnda period då man endast tog en poäng, den på Mestalla. I övrigt förlorade man mot samtliga toppkonkurrenter och detta tillsammans med den vecka då man förlorade mot Espanyol, Aris och Levante är givetvis något som man är långtifrån nöjd med.
 
Men det finns en del glädjeämnen också. Sergio Agüero verkar äntligen ha tagit det berömda steget till att bli en fullfjädrad anfallare och kan numera räknas in i den absoluta toppen. Den lille magikern har på ensam hand burit Atléticos offensiv, i synnerhet då Diego Forlán på sedvanlig manér har en relativt blek höstsäsong. I övrigt konstaterar vi också att Filipe på kort tid har etablerat sig som permanent vänsterback efter sin övergång, brasilianaren kom ju nästintill i stängningsdags av transferfönstret och inledde sin tid i den spanska huvudstadsklubben med ett utarbetat arbetsschema för att komma tillbaka i den form han befann sig i innan sitt otäcka benbrott. 
 
Före ligan tippade Spanienredaktionen Atlético på plats två. Vad säger du om det och hur ter sig det tipset idag?
- Med nyförvärven i Diego Godín och Filipe var det många, inkluderat undertecknad, trodde att man på allvar skulle kunna utmana toppduon. När vi summerar ligans första halva står det klart att man har en väg att vandra innan man nått sitt slutmål men däremot tvivlar jag inte för en sekund på att man kommer vara där uppe inom en kort framtid. Atlético har något stort på gång, inte minst talar de två titlarna och Copa del Rey-finalen i fjol för detta och jag är övertygad om att det projektet som man inledde för tre år sedan kommer att fortsätta bära frukt.
 
Laget ligger runt Europa Leageustrecket men siktar högre än så. Fixar Atlético en CL-plats till sist? Vad talar för/mot?
- Jag både tror och hoppas det. När serien vänder så kommer de tuffa bortamatcherna gå av stapeln på Vicente Calderón och där är man som de flesta vet riktigt starka(Undantaget missödena mot Espanyol och Aris). En annan sak som bör noteras är att Diego Forlán vanligtvis spelar sin bästa fotboll på vårkanten vilket onekligen kan komma att bli ett styrkebesked både från den ibland bespottade uruguayanen samt Atlético som fotbollslag.
 
Den stora akilleshälen i klubben är ojämnheten som man gång efter annan visar upp. Det är alldeles för många individuella misstag som fäller klubben i vissa matcher och detta är något som Quique Sánchez Flores fokuserar väldigt mycket på. Lyckas man att spela den fotboll som man vill och kan så är mycket vunnet, men man måste bli jämnare. Mycket hänger på det.
 
Kommer Atlético förstärka under Silly Season eller rent av tappa någon tongivande?
- Simão Sabrosa gjorde under gårdagen(Onsdag) sitt sista framträdande i den vackraste av tröjor, portugisen ville förlänga kontraktet med två år men erbjöds bara ett års förlängning vilket gjorde att han valde att ansluta till turkiska Besiktas i januari. Utöver den elegante kantspelaren kommer spelare som Asenjo, Juanito och Camacho med största sannolikhet att lämna. Asenjo och Camacho kommer antagligen att lånas ut med en utköpsklausul medan undertecknad tror att man bryter Juanitos kontrakt.
 
Klubben kommer att leta ersättare till Simão men det återstår att se vem det blir. Det ryktas om framför allt Juanfran från Osasuna, Ivan Rakitic från Schalke samt Chori Castro från Mallorca, men även om Pablo Piatti från Alméria och det hade givetvis varit spännande att se den senare i aktion tillsammans med sin landsman Sergio Agüero, bland andra. 
 
I måndags genomgick Elías, en 25-årig brasiliansk mittfältare, den obligatoriska läkarundersökningen och skrev sedan på ett kontrakt som sträcker sig över fyra år. I och med försäljningen av Simão lutar det åt att Quique Sánchez Flores väljer att skifta spelsystem från 4-4-2 till ett 4-3-3-system och i ett sådant skulle nämnde Elías vara viktig som en box-to-box-mittfältare. 
 
Lagets bästa prestation under hösten, vilken var det?
- Tveklöst segern mot Inter i UEFA Super Cup. Jag har sett Atlético fullständigt utklassa lag men det sättet man slog tillbaka Inter på var i det närmaste felfritt. Andra alternativ finns i Sporting de Gijón hemma och Valencia borta.
 
Något annat du vill tillägga?
- Vi på Atlético-redaktionen på SvenskaFans.com vill passa på att önska samtliga supportrar en riktigt god jul och ett gott nytt år med hopp om ett minst lika bra 2011 som 2010 med två cupsegrar att minnas! Forza Atléti para siempre!

Spanienredaktionen önskar Joakim Jönsson och Atlético lycka till 2011.

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-28 15:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien