Lagbanner
Säsongen som gått - Deportivo

Säsongen som gått - Deportivo

Spanienredaktionen tar pulsen på Primeralagen

Daniel Jacobsson, Redaktör Deportivo:

Hur skulle du vilja summera Depors höst? Vad har varit bra/dåligt?
- Man kan ju lugnt säga att hösten har varit en lång berg och dalbana för oss Deportivo-fans. Säsongen inleddes ju rent utsagt katastrofalt och efter åtta omgångar så stod vi fortfarande utan en seger och vi var jumbo i ligan. Men sen hände det något. Lotina bestämde sig för att slänga bort 4-2-3-1 systemet och tog in den gamla 5-4-1 formationen som räddade laget för tre säsonger sedan. Detta har verkligen gett resultat. I novembermånad så var Deportivo t.ex. det formstarkaste laget i ligan, efter Real Madrid och Barcelona. Nu i december så har väll den fina formen avtagit en aning, men klättringen vi gjorde i mitten av höstsäsongen var ändå väldigt imponerande. Att vi dessutom slog ut Osasuna i Copa del Rey och är nära att slå ut Córdoba är också något som ska vägas in till det positiva.


Före ligan tippade Spanienredaktionen Deportivo på plats tio. Vad säger du om det och hur ter sig det tipset idag?
- Inför säsongen så fick även jag denna fråga av mängder av hemsidor och, likt de andra SvenskaFans-redaktörerna, på fourfourtwo. Jag tippade då oss på en tionde plats, det kändes rimligt. Nu innehar vi en 13:e plats, men det känns ändå som att det tipset inte är alltför otroligt. Med lite tur i resultaten framöver så kan vi nog klättra och det skulle åtminstone inte förvåna mig om Deportivo slutar tia när säsongen ska summeras.

Laget ligger nu i mitten av tabellen efter att man klättrat upp från botten. Lyckas Depor klättra mer? Vad talar för/mot?
- Jag har svårt att se oss utmana om Europa-platserna, truppen är alldeles för klen för det. Men jag har lika svårt att se oss tappa mark och det känns inte aktuellt med en fight om att undvika nedflyttning. Men om nu Deportivo ska klara av att utmana om en Europa-plats så kommer januarimånad vara otroligt viktig och det lär ge oss en grund att gå på för resten av säsongen. I januari så möter vi Athletic Bilbao borta, Barcelona hemma, Valencia borta, Real Zaragoza borta samt Sevilla hemma. Rent historiskt så vet jag att vi knappt kommer att kunna räkna med några poäng i de tre första januarimatcherna, så förhoppningsvis så plockar vi in lite poäng mot Zaragoza och Sevilla. Detta är dock två riktigt tuffa matcher, så får vi med oss fyra eller sex poäng ifrån denna månad så vet man aldrig… då kanske vi kan utmana om högra positioner.

Kommer Depor förstärka under Silly Season eller rent av tappa någon tongivande?
- Jag har svårt att se någon spelare lämna såhär mitt i säsongen. För det första så skulle inte Deportivo må bra av detta och för det andra så brukar Lendoiro väldigt sällan vilja släppa någon med ett halvår kvar att spela. Däremot så måste det förstärkas, den saken är klar. För tillfället har man en trupp som knappt är bättre än Málagas. Prio nummer ett måste vara en anfallare, det är givet. Just nu så har nio olika spelare gjort mål i ligan, varav den högsta målsiffran ligger på två gjorda mål något som fyra spelare mäktat med. Vi behöver en anfallare som kan göra 10-15 mål varje säsong och den anfallaren finns inte i dagens Depor. Sen skulle jag inte vara emot att Lendoiro använder sin köpklausul på Miguel de la Cuevas eller kanske att man försöker prata med Atlético om en permanent övergång för Rubén Pérez? Önsketänkande, men jag tror inte Atlético vill släppa honom.

Lagets bästa prestation under hösten, vilken var det?
- Den bästa försvarsinsatsen för året var mot Sevilla när vår andra målvakt Manu storspelade. Detta var i omgång två och Sevilla totaldominerade matchen, men kunde aldrig få hål på oss. I slutändan så var Deportivo nära att avgöra, men vi alla vet ju hur pass farlig Lopo är framför mål. Men den bästa prestationen får ändå vara 3-0 segern hemma mot Espanyol i slutet av oktober. Detta var den första indikationen att Lotinas nya spelsystem var här för att stanna och samtliga tre mål som gjordes i denna match kom från fasta situationer. Innan den matchen hade vi endast gjort tre mål i ligan, där dubblade vi alltså den kolumnen. Det var även den första tre poängaren för säsongen.

Något annat du vill tillägga?
- Att 2011 MÅSTE bli bättre än 2010 för Deportivo. Under hela 2010 så har vi spelat 39 ligamatcher, av dessa 39 så har vi endast vunnit nio stycken… ett mycket dåligt resultat så klart. Faktum är att vi hade slagits om att undvika nedflyttning ifjol om vi endast hade räknat med år 2010s resultat. Men det värsta av allt är att vi endast har gjort 29 mål! 29 mål på 39 matcher, det är sämre än vad både Cristiano Ronaldo och Leo Messi ensamt har mäktat med. Nej, jag hoppas på ett bättre 2011. Bortsett från slutet av 2010 så var detta år inget att hurra för.

Spanienredaktionen önskar Daniel Jacobsson och Deportivo lycka till 2011.

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-29 10:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien